Σαν Σήμερα: 18 Νοεμβρίου (1928: Γεννήθηκε ο «Μίκυ Μάους»)

18 Νοεμβρίου

Παγκόσμια Ημέρα  Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας
Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας

Σαν σήμερα….(αφιέρωμα)

1928: Γεννήθηκε ο «Μίκυ Μάους», ο πιο διάσημος ήρωας κινουμένων σχεδίων του Walt Disney.

Σαν σήμερα γεννήθηκε το πιο διάσημο και αγαπημένο καρτούν, ο Μίκυ Μάους, το ανθρωπόμορφο ποντίκι, σύμβολο της Walt Disney. Ως επίσημη ημερομηνία γέννησης του Μίκυ Μάους είναι η 18η Νοεμβρίου 1928, όταν πρωταγωνίστησε στην ταινία «Steamboat Willie», που ήταν η πρώτη ταινία στο χώρο των κινουμένων σχεδίων με ομιλία των κινούμενων ηρώων. Στην πραγματικότητα, ο Μίκυ είχε κάνει την εμφάνισή του στις 15 Μαΐου στη μεγάλη οθόνη στην ταινία «Plane Crazy».  

Η μεγάλη έμπνευση για τον Μίκυ ήλθε στον Ουόλτ Ντίσνεϊ στις αρχές του  1928, όταν είχε μόλις χάσει τα εμπορικά δικαιώματα του πρώτου του ήρωα, του λαγού Όσβαλντ. Κατόπιν αυτού του γεγονότος ο Ντίσνεϊ έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά, μαζί με τον σπουδαίο κομίστα και φίλο του Ουμπ Αϊγουερκς και σε λιγότερο από τρεις μήνες ο Μίκυ έλαβε «σάρκα και οστά». Η μεγάλη επιτυχία του Μίκυ προσέλκυσε το ενδιαφέρον των εκδοτών και στις 13 Ιανουαρίου του 1930, έκανε την πρώτη του έντυπη εμφάνιση. Στην Ελλάδα έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση από τις εκδόσεις Τερζόπουλου, μόλις το 1966. Την Παρασκευή 1η Ιουλίου ένα περιοδικό μικρού σχήματος, με τον Μίκυ στο εξώφυλλο έτοιμο να επισκεφθεί την Ελλάδα, προκάλεσε ταραχή στις τάξεις των μικρών αναγνωστών.
Ο Μίκυ έγινε ο πρώτος ήρωας κινουμένων σχεδίων που απέκτησε το δικό του αστέρι στο περίφημο Walk of Fame  (Πεζοδρόμιο της Φήμης) στο Χόλυγουντ στις 18 Νοεμβρίου του 1978, ανήμερα των πεντηκοστών γενεθλίων του. Το αστέρι του Μίκυ βρίσκεται στη διεύθυνση: 6925 Hollywood Blvd. Για δεκαετίες ο Μίκυ Μάους μονομάχησε σκληρά με τον Μπαγκς Μπάνι της Warner για τον τίτλο του πιο δημοφιλούς ήρωα των κινουμένων σχεδίων. Το 1988 οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι τα βρήκαν και πρωταγωνίστησαν στην ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις «Ποιός παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ;». Η φήμη του Μίκυ γρήγορα μετατράπηκε σε πηγή εσόδων για την «Ντίσνεϊ», που είναι μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες του κόσμου. Ο μικροσκοπικός ποντικός πρωταγωνιστεί στον κινηματογράφο, την τηλεόραση, τον τύπο. Εικονίζεται παντού ακόμη και σε ρολόγια, πετσέτες και σε πολλά ακόμα προϊόντα. Κάθε χρόνο γεμίζει τα ταμεία της «Ντίσνεϊ» πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μίκυ Μάους είναι για κάποιους το σύμβολο της αμερικανικής αισιοδοξίας, επινοητικότητας και ενεργητικότητας, ενώ για κάποιους άλλους, ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του αμερικάνικου πολιτιστικού ιμπεριαλισμού. Η αμερικάνικη αντεργκράουντ κουλτούρα τον χρησιμοποίησε ως αντιήρωα στην ταινία «Ο Μίκυ Μάους στο Βιετνάμ» (1968).

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα…

1302: Ο Πάπας Βονιφάτιος Η΄ εκδίδει την Παπική Βούλα «Unam sanctam» (Ο Ένας Άγιος), όπου υποστήριζε ότι ο εκάστοτε Πάπας είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του Χριστού επί της Γης.

1992: 1.575 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και 99 νομπελίστες, υπογράφουν έκκληση για τη σωτηρία της Γης, η οποία εκτιμούν πως αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα την προοπτική της κατάρρευσης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο