Στασιμότητα και πολλά προβλήματα στην γέφυρα «Αδελφών Κούσιου»

Σοβαρές αιχμές κατά του αναδόχου του έργου κατασκευής της Γέφυρας «Αδελφών Κούσιου» και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βέροιας αφέθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης 16/11, τόσο από τον εκπρόσωπο της επιτροπής διαχείρισης της δωρεάς Νίκο Παπαγιανούλη, όσο και από τον πρώην αντιδήμαρχο Τεχνικών Δημήτρη Δάσκαλο και άλλους δημοτικούς συμβούλους.   

Αφορμή ήταν η συζήτηση θεμάτων σχετικά με την προσφυγή του ανάδοχου εργολάβου κατά της ποινικής ρήτρας που του επέβαλε ο δήμος, λόγω της καθυστέρησης αποπεράτωσης του έργου.

Έντονα, λοιπόν, απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο το θέμα της γέφυρας Κούσιου, η κατασκευή της οποίας ήδη έχει ξεφύγει κατά 4 μήνες από την αρχική προθεσμία που προέβλεπε η σύμβαση και εκπνέει σε 2 μήνες η τρίτη παράταση που δόθηκε για την αποπεράτωσή της.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο δεν θα το αποπερατώσει, καθώς η μέχρι τώρα πορεία των εργασιών δείχνει κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Δημήτρης Δάσκαλος, ο οποίος κατά την υπογραφή της Σύμβασης το 2010 ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, επέρριψε ευθύνες τόσο στον εργολάβο, για τον οποίο μάλιστα σχολίασε πως «δεν του γέμιζε το μάτι», όσο και προς την τεχνική υπηρεσία, η οποία, κατά την άποψή του, θα έπρεπε από τον περασμένο Ιούλιο να ξεκινήσει διαδικασίες για την έκπτωση του αναδόχου.

Αίσθηση προκάλεσε και η ρήση του κ. Δάσκαλου ότι «ο εργολάβος δεν μπορεί να κατασκευάσει το έργο», ζητώντας να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την κήρυξή του ως έκπτωτου και να αναλάβει η διαχειριστική αρχή την αποπεράτωση της κατασκευής της γέφυρας.

Με ήπιο, πλην όμως σαφέστατο τρόπο, ο εκπρόσωπος της επιτροπής διαχείρισης της δωρεάς των αδελφών Κούσιου Νίκος Παπαγιαννούλης απέδωσε ευθύνες προς πολλές κατευθύνσεις, σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Όπως σημείωσε,  από την αρχή διαπιστώθηκε ότι «κάτι δεν πήγαινε» καλά και παρά τις επισημάνσεις, δεν διαπιστώθηκε η πρόθεση να ξεκαθαριστούν τα πράγματα.

Αναφερόμενος στην στάση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, διερωτήθηκε: «Σε αμέλεια, αβλεψία ή σκοπιμότητα οφείλεται αυτή η κατάσταση…» και συμπλήρωσε: «Έπρεπε 6 μήνες πριν να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος, αλλά η Τεχνική Υπηρεσία αγρόν ηγόραζεν»…

Ο διευθυντής Τεχνικού – Πολεοδομικού Μάρκος Κακοδήμος, αφού εξέφρασε την άποψή του σχετικά με την πορεία του έργου, σημείωσε ότι με την επιλεχθείσα μέθοδο κατασκευής, «τείνει να πιστεύει ότι δεν θα κατασκευαστεί το έργο». Στις καταγγελίες – αιχμές του κ. Παπαγιαννούλη, ο κ. Κακοδήμος δεν απάντησε.
Τελικά, αποφασίστηκε η άμεση έναρξη διαδικασιών για την κήρυξη ως έκπτωτου του εργολάβου και να ανατεθεί το θέμα στην διαχειριστική αρχή, ώστε να αναλάβει την αποπεράτωση του έργου.

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Ανώνυμος18/11/11, 7:44 μ.μ.

    "Ο διευθυντής Τεχνικού – Πολεοδομικού Μάρκος Κακοδήμος, αφού εξέφρασε την άποψή του σχετικά με την πορεία του έργου, σημείωσε ότι με την επιλεχθείσα μέθοδο κατασκευής, «τείνει να πιστεύει ότι δεν θα κατασκευαστεί το έργο»."
    Ο κ. Κακοδήμος και μαζύ του ο όψιμος τιμητής κ. Δάσκαλος θα πρέπει να απαντήσουν σε κάποια ερωτήματα:
    -Ποιός επέβαλε την αλλαγή μεθόδου κατασκευής (απο τοξωτή χωρίς μεσόβαθρα που προέβλεπε η δωρεάν μελέτη της Εγνατία Α.Ε) υποστηρίζοντας οτι η μέθοδος "φωτογραφίζει" λίγες μόνο μεγάλες κατασκευαστικές Εταιρείες -και κατά τεκμήριο αξιόπιστες- και αποκλείει άλλες όπως η υπο έκπτωση;
    -Σε ποιούς και με ποιά διαδικασία ανατέθηκε η μελέτη και ποιός την ενέκρινε;
    -Ποιός ήταν ο ρόλος του τοπικού ΤΕΕ και του πολυπράγμονα Προέδρου του;
    -Γιατί για ένα τόσο σοβαρό έργο σε ένα τόσο ιδιαίτερο τοπίο δεν ζητήθηκε η συνδρομή του τοπικού Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής στον σχεδιασμό;
    Υπάρχουν και άλλα ερωτηματικά κύρια γιατί φτάσαμε να μιλάμε για ματαίωση του έργου, για την ανεπάρκεια των επιβλεπόντων (αλήθεια τί εμπειρία έχει ο επιβλέπων μηχανικός του έργου και ποιά άλλα ανάλογα έργα στην περιοχή ή αλλού έχει επιβλέψει;)κ.ά, αλλά θα επανέλθουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18/11/11, 11:10 μ.μ.

    Όταν τάχα δεν εκταμιεύονται χρήματα, το λένε και το ξαναλένε. Δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις. Τώρα που τα είχαν όλα στο χέρι, πάλι δεν μπορούν. Όπως ο δρόμος Σέλι - Άνω Σέλι. Τελικά, πρέπει κάποιοι άλλοι να κάνουν όλη τη δουλειά και να βγαίνουν αυτοί μόνον όταν γίνονται τα εγκαίνια. Και να λένε ότι παρεβρέθησαν στα εγκαίνια. Ε δεν γίνεται να μην μπορούν το παραμικρό όταν έχουν τα λεφτά στο χέρι. Υπάρχει τίποτε χειρότερο; Και την πιέζουν, διαδίδει η ίδια, να κατέβει για Βουλευτής. Ήμαρτον Θεέ μου. Πότε θα βάλουμε εμείς μυαλό να τους στείλουμε να μαζεύουν σαλιγκάρια; Ούτε και αυτό μπορούν να το κάνουν βέβαια. Επάγγελμα ΠΑΣΟΚ. Αυτό μόνον ξέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος20/11/11, 8:42 π.μ.

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΡΩΝΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ¨ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΔΩΡΕΕΣ Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ¨ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΞΕΡΟΥΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ,ΤΑΧΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΓΕΜΙΣΕ ΤΟ ΜΑΤΙ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ! ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΤΡΟΦΗ..ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ,ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ-ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΡΕΖΙΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21/11/11, 11:51 π.μ.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ,ΠΟΣΑ ΕΡΓΑ ΕΙΔΑΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ-ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ???ΠΟΣΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ,ΟΛΟΙ ΤΗΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ??? ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΡΓΑ,ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ,ΟΙ ΑΞΙΟΙ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ,ΑΔΥΝΑΤΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟ ΔΗΜΟ!!Α!ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ(ΚΥΡ ΔΑΣΚΑΛΕ) ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΡΟΙΔΟ,ΕΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΣΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΤΕ,ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ!!!ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΘΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ-ΠΟΛΙΤΕΣ-ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο