Σαν Σήμερα: 8 Νοεμβρίου (1977: Ανακάλυψη των «Βασιλικών τάφων της Βεργίνας»)

8 Νοεμβρίου…

Σαν σήμερα…(αφιέρωμα)

1977: Ανακάλυψη των «Βασιλικών τάφων της Βεργίνας» από τον Μανόλη Ανδρόνικο.

Ήταν 8 Νοεμβρίου του 1977  όταν ο Μανόλης Ανδρόνικος έφερνε στο φως μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις όλων των εποχών: Τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας. Η ανακάλυψη του μεγάλου Έλληνα αρχαιολόγου είχε και κεφαλαιώδη εθνική σημασία. Τεκμηρίωνε με τρόπο αναμφισβήτητο την ελληνικότητα της Μακεδονίας, σε μιαν εποχή που οργίαζε η σκοπιανή προπαγάνδα για την καταγωγή των αρχαίων Μακεδόνων.  

«Και τότε είδαμε κάτι που ήταν αδύνατο να φανταστώ, γιατί ποτέ δεν είχε βρεθεί τέτοιο οστεοδόχο σκεύος: μια ολόχρυση λάρνακα με ένα επιβλητικό ανάγλυφο αστέρι στο κάλυμμά της. Την βγάλαμε από την σαρκοφάγο, την αποθέσαμε στο δάπεδο και την ανοίξαμε. Τα μάτια όλων άνοιξαν διάπλατα και η αναπνοή μας είχε κοπεί: ολοκάθαρα τα καμένα οστά, τοποθετημένα σ' ένα προσεχτικά σχηματισμένο σωρό, κρατώντας ακόμα το χρώμα από την πορφύρα που κάποτε τα τύλιξε. Και στη γωνιά ένα βαρύτιμο χρυσό στεφάνι πιεσμένο τα κάλυπτε. Κλείσαμε την πολύτιμη λάρνακα, την καλύψαμε προσεχτικά και την αποθέσαμε στην εσωτερική γωνιά του θαλάμου». Αυτά ήταν τα λόγια με τα οποία αρχίζει την περιγραφή του ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος για το τι είδε όταν άνοιξε για πρώτη φορά την σαρκοφάγο στον τάφο του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλλίπου Β'.
Μέσα στην λάρνακα ήταν τα οστά του Φιλίππου Β'. Και πάνω στην λάρνακα ήταν αποτυπωμένο το έμβλημα των αρχαίων Μακεδόνων βασιλέων, το "επιβλητικό αστέρι", που σήμερα το ονομάζουμε "αστέρι της Βεργίνας". Έτσι, στις 8 Νοεμβρίου ο Μ. Ανδρόνικος ενημερώνει για το εύρημα τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες. Το μεγάλο μυστικό το ξέρουν εφτά άνθρωποι. Γρήγορα όμως παίρνει την απόφαση ότι η πολύτιμη λάρνακα πρέπει να μεταφερθεί σε μέρος ασφαλές.

 Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα…

1901: Βίαιες συμπλοκές ξεσπούν στην Αθήνα με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη Δημοτική. (Ευαγγελικά)

1926: Ιδρύεται ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας ή ΑΠΟΕΛ.

1961: Ο Γεώργιος Παπανδρέου κηρύσσει τον ανένδοτο αγώνα, μετά τις εκλογές βίας και νοθείας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο