Εκδήλωση για την Σύγχρονη Επιστήμη και το νέο Πολιτισμικό Ρεύμα στη Βέροια

Ο Όμιλος για την UNESCO Ν. Ημαθίας -Δίκτυο Πολιτισμού και Ανάπτυξης της Οικολογικής Δημοκρατίας- σε συνεργασία με το Παράρτημα Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (Ε.Μ.Ε.) και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών, διοργανώνει εκδήλωση – ομιλία με θέμα: «Σύγχρονη Επιστήμη και νέο Πολιτισμικό Ρεύμα» με ομιλητή τον Δρ. Μάνο Δανέζη, επ. Καθηγητή Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.  

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στο Δημαρχείο της Βέροιας –αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου – στις 11.30 το πρωί.

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Σύντομο βιογραφικό

Δρ. Ε. Δανέζης
Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

http://www.cc.uoa.gr/fasma/E_Danezis/
edanezis@phys.uoa.gr

Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής, στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (από το 1988). Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 16 Οκτωβρίου του 1949. Πήρε πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1974) και Δίπλωμα Προγραμματιστή Η/Υ το 1973. Εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στην Αστροφυσική στο Παρίσι (Observatoire de Paris επίβλεψη Prof V. Doazan) και την παρουσίασε στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1983 επίβλεψη καθ. Σ. Σβολόπουλος) με βαθμό άριστα.

Επιστημονικά ενδιαφέροντα και δράση
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι: Φασματοσκοπική μελέτη θερμών αστέρων εκπομπής στην ορατή περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και στο υπεριώδες (UV) μέσω δορυφορικών δεδομένων (IUE, HST), Φασματοσκοπική μελέτη Ενεργών Γαλαξιακών Πυρήνων (AGNs) στην ορατή και υπεριώδη φασματική περιοχή, αστρικές ατμόσφαιρες, διπλά συστήματα αστέρων και Ιστορία και Φιλοσοφία των Θετικών Επιστημών. Έχει εργασθεί στα Αστεροσκοπεία του Παρισιού και της Haute Provence (Γαλλία), της Τεργέστης (Ιταλία), του Konkoly (Ουγγαρία), του Βελιγραδίου (Σερβία) και του Κρυονερίου (Ελλάδα).

Δημοσιεύσεις-Συγγραφικό έργο
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 180 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές και πρακτικά διεθνών συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό (βλέπε αναλυτικό πίνακα στα επόμενα)
Έχει εκπονήσει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο 18 βιβλίων Φυσικής - Αστροφυσικής Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θετικών Επιστημών και κοινωνικού ενδιαφέροντος (βλέπε αναλυτικό πίνακα στα επόμενα)
Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 7 Διδακτικών Πανεπιστημιακών Συγγραμμάτων, έχει κάνει την επιστημονική επιμέλεια ή προλόγιση 7 βιβλίων και 12 στατιστικές μελέτες. Ακόμη, είναι συγγραφέας περισσοτέρων των 193 επιστημονικών άρθρων και περισσότερων από 116 άρθρων κοινωνικού ενδιαφέροντος στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο (βλέπε αναλυτικό πίνακα στα επόμενα)

Συντακτική και Eπιστημονική Eπιτροπή Περιοδικών
1. Aστροναυτική. Εκδότης: Δ. Τασσόπουλος, Αθήνα.
2. Night Sky. Εκδότης: Δ. Τασσόπουλος, Αθήνα.
3. Πεμπτουσία. Εκδότης: Κέντρο Ελληνικού και Ορθοδόξου Πολιτισμού, Αθήνα.
4. Ρεύματα. Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα.
5. Focus, εκδόσεις Λυμπέρη Α.Ε., Αθήνα.
6 Φυσικός Κόσμος, Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Αθήνα.
7. Φυσικός Κόσμος Junior, Εκδόσεις Μανιατέα και Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Αθήνα.
8. Αέροπος, διμηνιαίο περιοδικό για τον Ελληνισμό, εκδότης Ελένη Φάσσου, Αθήνα.
9. Ιστορικά Θέματα, Εκδόσεις Περισκόπιο της Επιστήμης. Αθήνα

Διοργάνωση συνεδρίων
Διοργάνωση του συνεδρίου «1st workshop astrophysical winds and disks Similar phenomena in stars and quasars» (ανά διετία διοργάνωση της Astrophysical Spectroscopy Teams of National and Kapodistrian University of Athens- Faculty of Physics) Platamonas September 2009.
Editor των πρακτικών του συνεδρίοy (με την Δρ Ε.Λύρατζη). Τόμος “Memorie della Sosieta Astronomica Italiana  Journal of the Italian Astronomical Society, Supplement Vol.15-2010, ISSN: 1824-0178”
Editor dvd συνεδρίου (με την Δρ Ε.Λύρατζη). “Abstracts, presentations (ppt) and Photos” Published by School of Physics, University of Athens, ISBN 978-960-406-062.9

Επιστημονικές Επιτροπές
1    Μόνιμο μέλος της επιστημονικής επιτροπής της ανά διετία διοργάνωσης του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου Αστροφυσικής. «Serbian Conference on Spectral Line Shapes in Astrophysics».
2    Μονιμο μέλος της επιστημονικής επιτροπής του διεθνούς συνεδρίου Summer School and International Symposium on the Physics of Ionized Gases (από 2011)
3    Μόνιμο μέλος και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του διεθνούς συνεδρίου workshop astrophysical winds and disks Similar phenomena in stars and quasars
Μέλος της επιστημονικής και συντακτικής επιτροπής πολλών Ελληνικών περιοδικών των επιστημονικών ενδιαφερόντων του.

Συμμετοχή σε Επιστημονικές Ενώσεις και σωματεία
Είναι μέλος
1.    Της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU),
2.    Της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Κοινότητας (E.A.S.),
3.    Της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρίας (Hel.A.S.),
4.    Της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών,
5.    Της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας,
6.    Του "Συλλόγου Διατήρησης της Γλωσσικής Κληρονομιάς" και
7.    Του "Συλλόγου Ιστορικών Σπουδών των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών".

Εκπαιδευτικό έργο
Διδάσκει τα προπτυχιακά μαθήματα:
1.    Εισαγωγή στην Αστροφυσική (Τμήμα Φυσικής)
2.    Στοιχεία Αστρονομίας (Τμήμα Μαθηματικών)
3.    Ιστορία και Φιλοσοφία των Θετικών Επιστημών Ι και ΙΙ (Τμήμα Φυσικής)
4.    Εργαστήρια Αστροφυσικής (Τμήμα Φυσικής)
5.    Εργαστήρια Αστρονομίας (Τμήμα Μαθηματικών)
6.    Εργαστήρια Σύγχρονης Φυσικής και Φυσικής II στους πρωτοετείς και `    δευτεροετείς φοιτητές του τμήματος Φυσικής.
7.    Σεμιναριακοί κύκλοι αστρικής φασματοσκοπίας (Τμήμα Φυσικής)

Διπλωματικές εργασίες
Περισσότερες από 64 προπτυχιακές εργασίες (βλέπε αναλυτικό πίνακα στα επόμενα)
Διδακτικά βιβλία και σημειώσεις
Τρία (3) Πανεπιστημιακά συγγράμματα και 4 βιβλία σημειώσεων

Μεταπτυχιακά
8.    Ειδικά Θέματα Αστροφυσικής- Αστρική Φασματοσκοπία στο Μεταπτυχιακό κύκλο του Τμήματος Φυσικής
9.    Οργάνωση και διδασκαλία (μαζί με τους Δρς Ε. Λύρατζη και Α. Αντωνίου) κύκλου Αστρικής Φασματοσκοπίας στο “School of stellar atmospheres” (SSAG, for young researchers) University of Belgrade 2.10.2008
10.    Σεμινάρια Αστρικής Φασματοσκοπίας

Κύριος υπεύθυνος, 5+1 masters, 2PhD, περισσότερες των 20 συμμετοχών σε τριμελείς επιτροπές παρακολούθησης masters και επταμελείς επιτροπές κρίσης PhD στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Φαρμακευτική Σχολή ΕΚΠΑ και τα Πανεπιστήμια Πατρών και Θεσσαλονίκης .
Κύριος υπεύθυνος τριών postdoc

Άλλα
Διδασκαλία σε Σεμινάρια Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών. Διδασκαλία της Αστροφυσικής-Kοσμολογίας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (EΠEAEK)-Ενέργεια 13: Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Διατμηματικό Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα: Τμήμα Φυσικής, Τμήμα Xημείας, τμήμα Bιολογίας και Παιδαγωγικό τμήμα.
Κριτής προγραμμάτων του ΙΚΥ

Κοινωνική δράση
1.    Πρώην Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών, παράρτημα Πειραιά (ΙΣΤΑΜΕ).
2.    Πρώην Γραμματέας Λέσχης Νεολαίας Πειραιά.
3.    Γραμματέας Πειραϊκής Εταιρείας.
4.    Eκλεγμένο μέλος του Δ.Σ του συλλόγου διδασκόντων της Φ.Μ.Σ του Πανεπιστημίου Αθηνών (2000).
5.    Εκλεγμένο μέλος της Δ.Ε της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. (2000)
6.    Επί 20ετία εκλεγμένο μέλος της Γ.Σ. του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
7.    Μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρίας
Διαλέξεις.
Περισσότερες των 156 διαλέξεων ως προσκεκλημένος ομιλητής σε Πανεπιστήμια, Επιστημονικές ενώσεις και Σωματεία .
Δεκάδες διαλέξεις σε σχολεία και πολιτιστικούς συλλόγους

Προσωπικές συνεντεύξεις και παρουσιάσεις
Περισσότερες από 42 συνεντεύξεις σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και ηλεκτρονικά μέσα.

Τηλεοπτικές εκπομπές και Eπιστημονικά Documenters
Σεναριογράφος- παρουσιαστής-επιστημονικός επιμελητής 135 επιστημονικών documenters κατανεμημένων σε 6 τηλεοπτικές σειρές. Μεταξύ αυτών η σειρά «Το Σύμπαν που αγάπησα» στην ΕΤ3 η οποία ολοκλήρωσε 110 ημίωρα επεισόδια στην οποία (μαζί με τον Δρ Ε. Θεοδοσίου) υπήρξε συγγραφέας παρουσιαστής και επιστημονικός υπεύθυνος. Οι τηλεοπτικές αυτές εκπομπές αποτελούν το εκπαιδευτικό υλικό των Πανεπιστημιακών Μαθημάτων «Εισαγωγή στην αστροφυσική» και «Ιστορία και Φιλοσοφία των Φυσικών Επιστημών (ΙΦΦΕ Ι και ΙΦΦΕ ΙΙ)
Χιλιάδες αναφορές στο διαδίκτυο σε σχέση με τα προηγούμενα
Δεκάδες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρουσιάσεις σε στρογγυλά τραπέζια και ενημερωτικές εκπομπές σε όλους σχεδόν τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας

Τιμητικές διακρίσεις
1. Α΄ έπαινος Υπουργείου Παιδείας για το βιβλίο της Β¨ Λυκείου «Στοιχεία αστρονομίας» 1982
2.  Στο βιβλίο "Η Κοσμολογία της Νόησης - Εισαγωγή στην Κοσμολογία" απονεμήθηκε το βραβείο «Αρώνη» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (2004).
3. Τιμητική διάκριση Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου (2005)
4. Για την σειρά «Το Σύμπαν που αγάπησα» του απονεμήθηκε το "Hellenic-American University prize" στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών 2006.
5 Τιμητική διάκριση από το Δήμο Καλαμάτας, για το συνολικό επιστημονικό και εκπαιδευτικό του έργο (2006.)
6. Του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών για το συνολικό επιστημονικό και εκπαιδευτικό του έργο (2007)
7 Τιμητική διάκριση από τον Δήμο Τρίπολης για το συνολικό επιστημονικό και εκπαιδευτικό του έργο (2007)
8. Τιμητική διάκριση από την Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος για το συνολικό επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο (2008).

Τιμητικές εναρκτήριες ομιλίες
1.    1.DALI και σύγχρονη φυσική»Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Η πρώτη έκθεση έργων του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου Salvador Dali στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Gala Salvador Dali Foundation και Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia της Μαδρίτης. Αθήνα (Οκτώβριος 2002 - Φεβρουάριος 2003)
2.    Προσκεκλημένος ομιλητής της πρέσβειρας της Σερβίας στην Ελλάδα κας Λιλιάνα Μπάσεβιτς στην εκδήλωση για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Νίκολα Τέσλα, στην αίθουσα τελετών της Πρεσβείας της Σερβίας, Δευτέρα 10 Ιουλίου 2006
3.    “Η ώρα των μεγάλων εκπαιδευτικών αποφάσεων” Τιμητική εκδήλωση  για διακεκριμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους από τον Πανελλήνιο σύλλογο μεταπτυχιακών καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αμφιθέατρο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά 2 Δεκεμβρίου 2009
4.    «Επιστήμη και Νέος Πολιτισμός» προσκεκλημένη εναρκτήρια ομιλία στο συνέδριο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «4ες Αλλεργιολογικές Εξελίξεις 2010» στο Hotel Du Lac, στα Γιάννενα Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010
5.    «Επιστήμη και Νέος Πολιτισμός» προσκεκλημένη εναρκτήρια ομιλία στο επιστημονικό σεμινάριο: «διάλογοι ελλήνων νευροεπιστημόνων για τη σκλήρυνση κατά πλάκας» Σούνιο Αττική 30 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ

1.    Επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή
περιοδικά με κριτές και πρακτικά διεθνών συνεδρίων    185
α. Επιστημονικές δημοσιεύσεις σε πρακτικά
συνεδρίων και διεθνή περιοδικά με κριτές     36
β. Επιστημονικές δημοσιεύσεις σε πρακτικά
διεθνών Συνεδρίων                71
γ. Επιστημονικές δημοσιεύσεις σε πρακτικά
άλλων διεθνών συτνεδρίων            78
2.    Βιβλία στο αντικείμενο της Αστροφυσικής,
Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών
και Κοινωνικού ενδιαφέροντος                     19
2.    Μέλος επιστημονικής επιτροπής
διεθνών επιστημονικών συνεδρίων                           3
3.    Διοργάνωση συνεδρίων                        1
4.    Συμμετοχή σε συνέδρια                       45
5.    Διδακτικά Πανεπιστημιακά συγγράμματα
καιι σημειώσεις                                 7
6.    Διπλωματικές εργασίες                      64
7.    Επιστημονική Επιμέλεια Βιβλίων                     7
8.    Eπιστημονικά Documenters                     135
9.    Τιμητικές διακρίσεις                     7+5
10.    Στατιστικές Έρευνες και Δημοσκοπήσεις               12
11.    Μελέτες-εισηγήσεις                            8
12.    Επιστημονικά άρθρα στον ημερήσιο και
περιοδικό τύπο                        193
13.    Άρθρα γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος
στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο                 116
14.    Πρόσφατες προσωπικές συνεντεύξεις στον
ημερήσιο, περιοδικό και ηλεκτρονικό τύπο              42
15.    Διαλέξεις                            156
16.    Αναφορές στο επιστημονικό έργο                   52
17.    Αναφορές στο εκδοτικό έργο                338
18.    Αναφορές στο Συνολικό έργο στο Διαδίκτυο        χιλιάδες

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο