Στον Δήμο Βέροιας επέστρεψε η Περιφέρεια την σύμβαση για τα σκουπίδια της Ημαθίας

Σε νέες περιπέτειες μπαίνουν οι διαδικασίες για την χρηματοδότηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην «Θέση 12», πάνω από τον Αλιάκμονα, μετά την χθεσινή αναπομπή του θέματος για την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων ΟΤΑ Νομού Ημαθίας (ΕΣΔΑ) για το έργο «Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Νομού Ημαθίας», από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, στον Δήμο Βέροιας.   
Στην ουσία, επρόκειτο για την σύμβαση που θα υπέγραφε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία διαθέτει την διαχειριστική επάρκεια, με τον ΕΣΔΑ, ώστε να διεκδικηθεί χρηματοδότηση 40 εκατ. ευρώ για την Μονάδα, προκειμένου να είναι το κόστος της κατασκευής της, και κατά συνέπεια το κόστος που θα επιβαρύνει τους πολίτες, μικρότερο.

Στην χθεσινή συνεδρίαση, με την αιτιολογία ότι ο Δήμος της Βέροιας έχει την απαιτούμενη διαχειριστική επάρκεια για να συνάψει σύμβαση με τον ΕΣΔΑ, ώστε να υποβληθούν σχετικές μελέτες για την χρηματοδότηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι πρέπει να πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας.

Στη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα, τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΕΣΔΑ Νίκος Παπαποστόλου, ο οποίος δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων από Συμβούλους για το ιστορικό και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

Αντιδράσεις για την κατασκευή της Μονάδας υπήρξαν από την πλευρά της μειοψηφίας και όχι μόνο και έτσι, κατόπιν τούτων, ο αναπλ. Περιφερειάρχης Διονύσης Ψωμιάδης αποφάσισε τελικά να αποσύρει το θέμα, με αποτέλεσμα, ο ΕΣΔΑ να πρέπει να αποταθεί στον Δήμο Βέροιας, που επίσης διαθέτει την απαραίτητη διαχειριστική επάρκεια και έχει τον μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων, και καλείται πλέον να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».

Τυπικά, η παραπάνω δυστοκία δεν αφορά την εξέλιξη της κατασκευής της Μονάδας, αλλά την χρηματοδότησή της, η οποία θα ελάφρυνε το κόστος, που θα βαρύνει, μέσω των δημοτικών τελών, τους δημότες.

Ερωτηθείς από τον «Λαό» ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας και εισηγητής του θέματος για την τροπή που πήραν τα πράγματα, εξέφρασε τον φόβο ότι «μετά την εξέλιξη αυτή, η επιδότηση για το έργο κινδυνεύει να κάνει φτερά».

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παραβρέθηκαν πολλοί ενδιαφερόμενοι εκπρόσωποι φορέων από την Ημαθία, ενώ μέλη της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας ανάρτησαν πανό και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κατασκευή της Μονάδας.

Όπως όλα δείχνουν, το θέμα θα απασχολήσει έντονα τις επόμενες μέρες τους Δήμους της Ημαθίας και κυρίως της Βέροιας…
Πηγή: "Λαός"

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/11/11, 12:21 π.μ.

    Βόθυνος: «Θέση 12»
    Πριν από μερικές εβδομάδες, περνώντας από την εν λόγω θεση, είδαμε κάποιους να στήνουν κολωνάκια και κάτι να προσπαθούν να κάνουν. Όταν τους ρωτήσαμε ποιοί είστε, μας είπαν είμαστε η κατασκευαστική εταιρία και τηλεφώνησαν στον κύριο Δάλλα, πρώτο και τελευταίο δήμαρχο του Δήμου Μακεδονίδος. Ο οποίος τηλεφωνικώς είπε ότι: «Πήραμε την έγκριση από τον παλιό ηγούμενο, τότε που το μοναστήρι δεν είχε ηγουμενοσυμβούλιο». Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου χωρίς συμβούλιο είναι δυνατό να υπάρξει; Όταν είπαμε ότι ο κύριος Δάλλας δεν είναι πλέον θεσμικό πρόσωπο, μάς απάντησαν «ναι, αλλά αυτός έκανε τις συμβάσεις». Ύστερα τηλεφώνησαν στον κύριο Παπαποστόλου, τελευταίο δήμαρχο του παλαιού Δήμου Βεργίνας. Να μην ξεχνάμε ότι ο κύριος Παπαποστόλου είχε λάβει τα συγχαρητήρια των αρχαιολόγων γιά την παλαιά στάση του ώς προς την Θέση 12. Αργότερα βέβαια άλλαξε θέσεις. Ο υπεύθυνος μηχανικός μάς μίλησε γιά το ότι αυτός εργάστηκε και στην Σουρωτή, στο Μοναστήρι του Οσίου Γέροντα Παΐσιου. Εν ονόματι του αγίου Γέροντα, δέχτηκα να μιλήσω μαζί του. Αργότερα, όταν έμαθα τα παρακάτω, του είπα να μην πλησιάσει στο μοναστήρι.
    Ειλικρινά, από όλα αυτά δεν ήξερα τίποτα. Ως ηγούμενος της Μονής του Προδρόμου, δέχτηκα την άποψη του Αγίου Προηγουμένου, προφορική και άγραφη, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε από τον Κυριο Δάλλα γιά την Θέση 12, είπε: «Αφού είναι μακριά και δεν θα μυρίζει στο Μοναστήρι, κάντε ό,τι θέλετε»... Στο Μοναστήρι δεν υπάρχει καμία γραπτή συμφωνία γιά κανένα σχετικό έργο. Σε λόγια είναι δυνατόν να στηριχτούν δημόσια έργα;
    Στις 15 Σεπτεμβρίου 2007(;), μάς επισκέφτηκαν ο κύριος Δάλλας και ο κύριος Σπάρτσης και ύστερα από πολύωρη συζήτηση, με φωνές και βρισιές, υπογράψαμε ένα ευχολόγιο, το οποίο ο κύριος Δάλλας, αν και γνώστης των κοινών, το κραδαίνει ως λυτρωτική απόφαση στα σχέδιά του. Δυστυχώς, ήμουν πολύ αρχάριος τότε, και δεν σκέφτηκα να ρωτήσω τον κύριο Σπάρτση: «εσείς γιατί ενδιαφέρεστε τόσο σθεναρά»; Το μόνο που γνώριζα, τότε, ήταν ότι ένας αδελφός του ήταν άρρωστος και ευχόμασταν γιά εκείνον. Πολύ αργότερα, έμαθα τί συνέβαινε. Πάντως, επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει κανένα Μοναστηριακό μας Έγγραφο του Ηγουμενοσυμβουλίου μας, επικυρωμένο από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο, που να μιλάει γιά συμφωνίες κλπ ως προς την περιοχή «Πλαλήστρες». Το ευχολόγιο, που μας ανάγκασε ο κύριος Δάλλας να του δώσουμε, είναι άκυρο και δεν έχει καμία απολύτως νομική ισχύ. Συνεπώς, αν συνεχίσουν να το επικαλούνται, όταν θα ρθεί η κατάλληλη στιγμή, θα καταλάβουν ότι χτίζουν επάνω στην άμμο.
    Τις προάλλες λοιπόν, ύστερα από την συζήτηση με τον μηχανικό της κατασκευαστικής εταιρίας, έμαθα πως ο αντιπεριφεριάρχης Ημαθίας είπε σε μηχανικό, παλαιό γνωστό από τα φοιτητικά μας χρόνια: «Δεν φοβάσαι να μην σε σκοτώσει ο Μπόμπολας;» Τἄχασα. Δηλαδή παίζονται τέτοια παιχνίδια; Ο Θεός να φυλάξει.
    Σήμερα έμαθα ότι, στην σύμβαση του ΕΣΔΑ με την κατασκευαστική εταιρία, υπάρχει απαράβατος όρος όλες οι ενέργειες να μένουν απόρρητες, αν δεν έχουν την έγκριση της κατασκευαστικής εταιρίας. Και πάλι είπα: Κύριε, ελέησον.
    Προχθές λοιπόν τηλεφώνησα σε όσους είχαμε μιλήσει και τους είπα καθαρά και ξάστερα –το λέω αυτό γιατί κάποιος φίλος είπε ότι είμαι διπρόσωπος και μασάω τα λόγια μου – αυτό που ξαναλέω και γράφω: Δεν ξαναασχολούμαι με το θέμα. Ομως τά αφήνω όλα στον Τίμιο Πρόδρομο. Όποιος μπορεί να τα βάλει με τον Τίμιο Πρόδρομο, ας κοπιάσει και ας τολμήσει να κάνει κάτι. Πεσούνται εις βόθυνον ον ειργάσαντο.
    Τοτε που ήρθαν ο κ. Δάλλας με τον κ. Σπάρτσης, ο Τίμιος Πρόδρομος ήταν σαφής: Δεν πρόκειται να γίνει αυτό που σχεδιάζουν.
    Τώρα, γιά τελευταία φορά, όσον το κατ’ εμέ, επαναλαμβάνω. Δεν απειλώ, απλά τοποθετώ τα πράγματα στην σωστή τους βάση. «Ούτοι εν άρμασι, και ούτοι εν ίπποις. Ημείς δε εν ονόματι Κυρίου». Όποιος τολμάει, ας τα βάλλει με τον Τίμιο Πρόδρομο. Απειλές και εκβιασμούς ο Άγιος Βαπτιστής του Χριστού δεν φοβήθηκε από κανέναν.
    Καλό ξημέρωμα. Αρχιμ. Πορφύριος, Ηγούμενος Μονής Τιμίου Προδρόμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/11/11, 11:55 π.μ.

    Είναι τύχη που στην περιοχή μας έχουμε ζωντανούς ανθρώπους που δεν φοβούνται. Τους παρακολουθούμε χρόνια να βρίσκονται μπροστά σε δύσκολα πράγματα. Πραγματικά είναι μεγάλη τύχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/11/11, 8:49 μ.μ.

    Πάλι οι οικολόγοι καθάρισαν την μπουγάδα δηλαδή; Καλύτερα να προσέχουν πολύ στο εξής. Τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα και επικίνδυνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο