Το ελληνικό χρέος...

Από τον κ. Χρ. Παπαθανασίου λάβαμε την παρακάτω επιστολή, σχετικά με το ελληνικό χρέος και το πόσο θα φτάσει τα επόμενα χρόνια: 

" Κύριε Βουδούρη,

Από μέρες τώρα θέλω να γράψω για το Ελληνικό χρέος και το αναβάλω περιμένοντας μήπως κάποιος Πολιτικός έχεις το σθένος να πει την αλήθεια στον Ελληνικό λαό ή έστω κάποιος Τραπεζίτης. Άρχισαν ήδη οι διαπραγματεύσεις για το λεγόμενο κούρεμα που θα δώσει ανάσα (όπως λένε οι ίδιοι) στα προβλήματα της Ελλάδος. Βάζω λίγο τα πράγματα στην σειρά τους με αριθμούς για να διαπιστώσει ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης την κατάσταση.  

Λένε ότι το 2020 με το κούρεμα του χρέους που θα μας κάνουν θα χρωστάμε το 120% του ΑΕΠ (ακαθάριστο Εθνικό προϊόν) δηλαδή με τα σημερινά στοιχεία θα χρωστάμε 288 δις ΕΥΡΩ (με τα δικά τους στοιχεία το ΑΕΠ είναι περίπου 240 δις) επομένως θα χρωστάμε 288 δις το 2020. 

Το σημερινό χρέος της Ελλάδος είναι 380 δις και θα το κουρέψουν και θα το κάνουν 280 δις. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο  είναι 5% .Άρα στα επόμενα 9 χρόνια θα πληρώσουμε μόνο για τόκους 126 δις Ευρω 280 Χ 5% = 14 δις ετησίως Χ 9 χρόνια = 126 δις ΕΥΡΩ και θα χρωστάμε άλλα 288 δις και 8 δις περισσότερα από αυτά που υποτίθεται ότι θα μείνουν μετά το κούρεμα. Μήπως πρέπει να σκεφτούμε καλά για το που πηγαίνουμε;

Και κάτι που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ο,τι οι Τραπεζίτες  τα νέα ομόλογα που θα πάρουν σε αντικατάσταση αυτών που θα κουρέψουν τα θέλουν με επιτόκιο 8%..Ακολουθεί ακόμα μία ανάλυση γιαυτό το θέμα. Τα 200 δις που κατέχουν και είναι 10ετή ομόλογα τα έχουν με μεσοσταθμικό επιτόκιο 6%,είδη  δηλαδή έχουν εισπράξει 120 δις τόκους και μας χαρίζουν τα 100 δις, έχουν κέρδος 20 δις μόνο δηλ. 1%. Τα νέα ομόλογα που θα είναι 30 ετών διάρκειας τα θέλουν με 8% δηλαδή να εισπράξουν στα 30 χρόνια για τα 100 δις 240 δις τόκους, και καταλήγουμε ότι σε  30 χρόνια θα χρωστάμε 240 δις των νέων ομολόγων και 288 δις της εννεαετίας, (τον ένα χρόνο δεν θα τον υπολογίσω), όχι γιατί αδυνατώ αλλά να μην σας εμπλέξω σε περισσότερα νούμερα.
Σύνολο λοιπόν ΧΡΕΟΥΣ στα επόμενα 30 ΧΡΟΝΙΑ 628 δις που καλούνται να πληρώσουν  τα παιδιά μας τα εγγόνια μας ίσως και τα δισέγγονά μας.

Ύστερα λοιπόν από αυτά τα ποσά που είναι αλήθεια τρομακτικά αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω δημόσια συγγνώμην από τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου για το μέλλον που τους κληροδοτούμε. 

Ευχαριστώ για την φιλοξενία  
Χριστ. Παπαθανασίου "

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο