Σαν Σήμερα: 11 Δεκεμβρίου (1946: Δημιουργείται η UNICEF)

11 Δεκεμβρίου…

Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

Σαν σήμερα…. (αφιέρωμα)

1946: Δημιουργείται η UNICEF

H UNICEF, η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 για να βοηθήσει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.  

Η UNICEF μέσα στις έξι δεκαετίες από την ίδρυσή της, εξελίχθηκε από μια οργάνωση έκτακτης βοήθειας σε ένα αναπτυξιακό οργανισμό αφοσιωμένο στην προστασία των δικαιωμάτων και των αναγκών των παιδιών, οπουδήποτε και να βρίσκονται, ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι συνθήκες της ζωής τους.

1946-1959: Η Οργάνωση για τα Παιδιά. Πριν από εξήντα χρόνια, η παγκόσμια κοινότητα διακήρυξε μια νέα ηθική για την προστασία και τη φροντίδα των παιδιών, ιδρύοντας το Διεθνές Ταμείο Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (United Nations International Children's Emergency Fund) για να αντιμετωπίσει τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων και προσφύγων παιδιών που δεν είχαν καταφύγιο, ζεστασιά, ρούχα και φαγητό μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

1960-1979: Οι Δεκαετίες της Ανάπτυξης. Καθώς ο κόσμος εστιάζεται στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, η UNICEF καθιερώνει το ρόλο της ως παγκόσμιου οργανισμού με βαθιά εμπειρία στη διενέργεια προγραμμάτων για τα παιδιά και παρέχοντας στις χώρες υλική βοήθεια με τη μορφή οχημάτων, εμβολίων και σχολικού εξοπλισμού. Το 1965, η UNICEF κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης για το έργο της για τα θύματα των ενόπλων συρράξεων. Αυτή η περίοδος τελειώνει με το Έτος του Παιδιού το 1979, κατά τη διάρκεια του οποίου η UNICEF είναι ο κύριος οργανισμός βοήθειας για την κρίση της Καμπότζης.

1980-1989: Παιδική Επιβίωση και Ανάπτυξη. Φιλοδοξώντας να μειώσει στο μισό τους 15 εκατομμύρια θανάτους παιδιών κάτω των πέντε ετών το χρόνο, η UNICEF κινητοποιεί τη διεθνή κοινότητα, τις κυβερνήσεις και τοπικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να χρησιμοποιήσουν τέσσερις τεχνικές χαμηλού κόστους: Έλεγχο της Ανάπτυξης για την πρόληψη του υποσιτισμού, Ενυδάτωση από το Στόμα για τη θεραπεία της παιδικής διάρροιας, Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού για την διασφάλιση της υγείας των μικρών παιδιών και του Εμβολιασμού για την αντιμετώπιση έξι θανατηφόρων παιδικών ασθενειών. Παρουσιάζει την Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο ως την ετήσια επίσημη έκθεσή της και σημαντική πηγή ενημέρωσης.

1990-1999: Πρώτο Κάλεσμα για τα Παιδιά. Το 1990, η UNICEF συγκαλεί την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τα Παιδιά, στην οποία 159 χώρες δεσμεύονται σε ένα σχέδιο δράσης για να εξασφαλίσουν την επιβίωση, την προστασία και την ανάπτυξη των παιδιών. Τα παιδιά οφείλουν να έχουν την πρώτη προτεραιότητα στους πόρους της κοινωνίας - σε καλές και κακές εποχές - και τα δικαιώματά τους οφείλουν να αναγνωρίζονται και να προστατεύονται από τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Οι δεσμεύσεις της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής και της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού πλαισιώνουν το έργο της UNICEF για τη δεκαετία.

2000-2006: Τα παιδιά στο επίκεντρο των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Οι ηγέτες του κόσμου αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εξαλείψουν τη μάστιγα της παγκόσμιας φτώχειας και των διακρίσεων μέχρι το 2015 μέσα από τη Διακήρυξη της Χιλιετίας και οκτώ Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Η UNICEF συνεργάζεται με τα κράτη, οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και την κοινωνία των πολιτών για να εξασφαλίσει πως τα παιδιά είναι αναπόσπαστο κομμάτι των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας - και πως οι υποσχέσεις για οικονομική, πολιτική και κοινωνική ανάπτυξη θα τηρηθούν.

Κοιτάζοντας μπροστά Ενωμένοι για τα Παιδιά. Στα προηγούμενα 60 χρόνια, η UNICEF έχει εκπροσωπήσει τις ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών οπουδήποτε και αν βρίσκονται. Εργάσθηκε σε κάθε πολιτικό, εθνικό ή κοινωνικό χώρο για να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Στη νέα χιλιετία - και μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο ενός ενδυναμωμένου και αναμορφωμένου Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών - η UNICEF αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενισχύσει όλες τις συνεργασίες της για να επιταχύνει τα θετικά αποτελέσματα προς όφελος των νεαρότερων πολιτών του κόσμου.

ΠΗΓΗ: unisef.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο