Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Βεροιώτης ιερομόναχος Μελέτιος Κωνσταμονίτης και η περιοδεία του στη Ρωσία (1862 – 1869)»

Το νέο βιβλίο του δ. Αθανασίου Γ. Βουδούρη, με τίτλο «Ο Βεροιώτης ιερομόναχος Μελέτιος Κωνσταμονίτης και η περιοδεία του στη Ρωσία (1862 – 1869)», παρουσιάστηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης (11/1), στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Την βιβλιοπαρουσίαση διοργάνωσε η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.), σε συνεργασία με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας "Μελέτειο" και την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, ενώ το βιβλίο είναι έκδοση της Ε.Μ.Ι.Π.Η., στα πλαίσια σειράς εκδόσεων με τον γενικό τίτλο «Πηγές Ιστορίας και Πολιτισμού».  

Για το βιβλίο μίλησαν οι Βασίλειος Κουκουσάς - Αν. Καθηγητής Α.Π.Θ., Αναστασία Ταναμπάση - Υπ. Δρ. Ιστορίας Π.Δ.Μ. και Εμμανουήλ Ξυνάδας - Υπ. Δρ. Θεολογίας Α.Π.Θ., ενώ χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου «Μελέτειο» Ανδρέας Παυλίδης, ο πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Μανώλης Ξυνάδας και ο διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Γιάννης Τροχόπουλος.

Ο Ανδρέας Παυλίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως το «Μελέτειο» σχολείο είναι ο άμεσος αποδέκτης της προσφοράς του ιερομόναχου Μελέτειου Κωνσταμονίτη, καθώς με δικές του δαπάνες είχε κατασκευαστεί το πρώτο κτίριο στο σημείο που βρίσκεται το σημερινό σχολείο.
Ο Μανώλης Ξυνάδας έκανε συνοπτική αναφορά στην δράσης της Εταιρείας και ιδιαίτερα στην νέα δράση με την έκδοση βιβλίων σχετικών με την τοπική ιστορία, ευχαριστώντας παράλληλα τον συγγραφέα για την παραχώρηση των δικαιωμάτων και των κερδών του βιβλίου στην Εταιρεία, υπέρ των σκοπών της. Επίσης, ο κ. Ξυνάδας ενημέρωσε για την κυκλοφορία του ημερολογίου της Εταιρείας και την αλλαγή της μορφής της περιοδικής έκδοσης «Χρονιά Ιστορίας και Πολιστισμού».
Τέλος, ο Γιάννης Τροχόπουλος στάθηκε στην σημαντικότητα της πρωτοβουλίας του συγγραφέα για την ενασχόλησή του με ένα θέμα που αφορά ποικιλοτρόπως την Βέροια, ενώ συνεχάρη και το πολυπληθές κοινό για την στήριξη που δείχνουν σε ανάλογες δράσεις.

Στη συνέχεια, οι Αναστασία Ταναμπάση, Μανώλης Ξυνάδας και Βασίλης Κουκουσάς παρουσίασαν το βιβλίο και την επιστημονική μέθοδο που ακολούθησε ο συγγραφέας, ενώ στο τέλος έλαβε τον λόγο ο ίδιος ο δ. Αθανάσιος Βουδούρης, ο οποίος αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν στο να καταπιαστεί με το θέμα (βασικός λόγος ήταν το «χάος» που επικρατούσε σχετικά με το πρόσωπο του Μελέτειου, αλλά και η πολυδιάστατη προσφορά του στην περιοχή), αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Στην βιβλιοπαρουσίαση έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο Αρχιμ. Παύλος Σταματάς, η περιφερειακή σύμβουλος Γεωργία Μπατσαρά, το μέλος του Π.Σ. της ΟΝΝΕΔ Τάσος Μπαρτζώκας, το μέλος του Τ.Σ. Φυτειάς (ιδιαίτερης πατρίδας του συγγραφέα) Παύλος Τσίλης, καθώς και οι ιστορικοί Γιώργος Χιονίδης και Παύλος Πυρινός κ.α.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το έργο αποτελείται από 260 σελίδες και πραγματεύεται ζητήματα της ζωής και δράσης του μεγάλου αυτού ευεργέτη της Βέροιας και της μονής Κωνσταμονίτου του Αγίου Όρους. Περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό υλικό, σχεδιαγράμματα, πίνακες, ευρετήρια  και εικόνες.
Επίσης, στο παράρτημα της μελέτης αναδημοσιεύεται ύστερα από 130 περίπου χρόνια το βιβλίο του ιερομόναχου Μελετίου με τίτλο «Περιήγησις Μελετίου Κωνσταμονίτου εις Ρωσσίαν από του έτους 1862 – 1869» το οποίο εκδόθηκε για πρώτη και μοναδική φορά στην Αθήνα, κατά το έτος 1882. Το βιβλίο διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία «Πυρινός» και «Επίκαιρο» στη Βέροια και μέσω της ιστοσελίδας της Εταιρείας  (emiph.blogspot.com), κατόπιν παραγγελίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο