Εκδρομή της ομάδας πολιτιστικού προγράμματος του γυμνασίου Καβασίλων

Το Αρχείο - Συλλογή του Γ. Μελίκη στη Μελίκη επισκέφτηκε η Λέσχη ανάγνωσης του Γυμνασίου Καβασίλων με τους υπεύθυνους καθηγητές Αντωνόπουλο Βαγγέλη και Πολυμένου Ευαγγελία στις 21-2-2012 στα πλαίσια  εκπαιδευτικής εκδρομής, με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου «Όστρακο στα μαλλιά»  του Μερκούριου Αυτζή. Η ξενάγηση στο μουσείο έγινε από τον ίδιο το Γ. Μελίκη ο οποίος με πολύ γλαφυρό και αναλυτικό τρόπο παρουσίασε τα εκθέματα και τη φιλοσοφία του μουσείου στους μαθητές.  

Ο νέος αυτός πολιτιστικός χώρος περιλαμβάνει αρχεία από τις εδώ και δεκαετίες εθνογραφικές και άλλες πολιτιστικές καταγραφές του Γιώργη Μελίκη από την υλική και άυλη λαϊκή πολιτιστική και καλλιτεχνική παραγωγή. Ηχητικό, τηλεοπτικό και φωτογραφικό αρχείο, αρχείο του Λαϊκού Χειμώνα, δανειστική βιβλιοθήκη, πινακοθήκη, αρχαιολογικό αρχείο, Αναστενάρια, ρούχα, κοσμήματα, φορεσιές, εκδόσεις και μόνιμη έκθεση με τα κορυφαία έθιμα και τις λαογραφικές παραδοσιακές δράσεις της Μελίκης και της ευρύτερης περιοχής.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε από ένα δρώμενο των μαθητών κατά το οποίο μία  μαθήτρια ντύθηκε με την τοπική γυναικεία φορεσιά  και τον αρχαιότερο κεφαλόδεσμο, το  γνωστό «Κατσούλι με φούντες», παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα μέρη της στολής και ακούστηκαν  παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής μας. Η εκπαιδευτική εκδρομή της ομάδας συνεχίστηκε με επίσκεψη στη δημοτική βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης, η συμβολή του δήμου Αλεξάνδρειας στην πραγματοποίηση αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης, ο οποίος διέθεσε το λεωφορείο του δήμου και γι’ αυτό το σχολείο τον ευχαριστεί ιδιαίτερα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο