Σαν Σήμερα: 9 Μαρτίου (1959: Κυκλοφορεί για πρώτη φορά η κούκλα «Barbie»)

9 Μαρτίου…
 
Γιορτάζει: Σμάραγδος
 
Σαν σήμερα…. (αφιέρωμα)
 
1959: Κυκλοφορεί για πρώτη φορά η κούκλα «Barbie».

Η ιδέα της κατασκευής μίας κούκλας που να μοιάζει με ενήλικη γυναίκα αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να χρησιμοποιείται από παιδιά ανήκει στη αμερικάνα Ruth Handler, σύζυγο του Eliot Handler, ενός από τους ιδρυτές της Mattel, της αμερικανικής πολυεθνικής βιομηχανίας παιχνιδιών. Το 1956 στη Ελβετία η Ruth καθώς παρατηρούσε τις βιτρίνες των μαγαζιών είδε μία κούκλα την BILD-LILLY. H Lilly ήταν φτιαγμένη από πλαστικό και είχε ύψος 29,5 εκ. Η κούκλα έμοιαζε πολύ με τη Brigitte Bardot. Αυτή η κούκλα ήταν η τρισδιάστατη έκδοση μίας ηρωίδας γερμανικού κόμικ σχεδιασμένο από τον O.M. Hausser και χαρίζονταν μαζί με ένα κουτί πούρα, μιας και είχε επινοηθεί αρχικά ως μπιμπελό για το γραφείο ενός άντρα.


Κοιτάζοντας και άλλες βιτρίνες μαγαζιών, η Ruth διαπίστωσε πως δεν υπήρχαν άλλες κούκλες- παιχνίδια για τα μικρά κορίτσια, εκτός από αυτή τη Bild-Lilly και κάποιες άλλες που είχαν την μορφή μωρού. Βλέποντας επίσης την μικρή κόρη της να παίζει με χάρτινες κούκλες σκέφτηκε πως θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον να φτιάξει μία ενήλικη κούκλα-παιχνίδι για μικρά κορίτσια. Έτσι η Ruth Handler αφού αγόρασε 3 κούκλες Lilli επέστρεψε στη Αμερική έχοντας ως σκοπό να βγάλει το νέο της project για την Mattel: την κούκλα Barbie. Για την ακρίβεια, το πλήρες όνομα της κούκλας είναι "Μπάρμπαρα Μίλισεντ Ρόμπερτς", από το όνομα της κόρης της κατασκευάστριας, Ruth. Oι διαστάσεις της κούκλας αντιστοιχούσαν στο ένα έκτο περίπου του φυσικού μεγέθους, ενώ το υλικό από το οποίο κατασκευάστηκε ήταν το βινύλιο της Ιαπωνίας.

Στη αρχή ο άντρας της Ruth θεώρησε τη ιδέα της barbie αποτυχημένη αλλά στη συνέχεια πείστηκε. Έτσι, η κούκλα πρωτοκυκλοφόρησε από τη Mattel στις 9 Μαρτίου του 1959 στη Έκθεση Παιχνιδιού της Νέας Υόρκης. Η πρώτη κούκλα barbie έμοιαζε αρκετά στη ευρωπαική κούκλα Lilli. Δύο χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε και ο αρραβωνιαστικός της, στον οποίο η Ρουθ και ο Έλιοτ έδωσαν το όνομα του δεύτερου γιού τους, Κεν. Ολόκληρο το όνομα ήταν Κεν Κάρσον. Πολύ σύντομα απέκτησε πρωτοφανή δημοτικότητα. Το 1959 πουλήθηκαν περισσότερες από 350 χιλιάδες Barbie και η κατασκευή της κούκλας απλώνεται από το Hong Kong μέχρι την Κορέα.

Η Barbie με το πέρασμα των δεκαετιών απέκτησε πολλές φίλες ανάλογες π.χ την Midge αλλά εν τω μεταξύ άλλαξε και πολλές εθνικότητες. Ήδη από το 1967 υπάρχει η έγχρωμη Barbie σε σκούρο σοκολατένιο χρώμα. Την λένε Francie. Μετά από αυτήν εμφανίζεται η ασιατική Marina, η ισπανική Tereza και η αφροαμερικάνα Christie. Ωστόσο υπήρχε κάποιο πρόβλημα καθώς για αυτές τις κούκλες γινόταν χρήση του ίδιου καλουπιού και άλλαζε μόνο το χρώμα και οι μαύροι της Αμερικής είχαν δυσανασχετήσει. Η Μαύρη Barbie ήταν μεν καλοδεχούμενη στη αγορά αλλά δεν ήταν εθνολογικά σωστή. Γι αυτόν το λόγο η εταιρεία Mattel έβγαλε τις Shani. Πρόκειται για barbie με πιο έντονα αφροαμερικάνικα χαρακτηριστικά.

Το ίδιο συνέβη και στη Ιαπωνία. Η κούκλα που πωλήθηκε στη Ιαπωνία το 1981-83 ήταν εντελώς διαφορετική από την σημερινή. Ο γιαπωνέζος καταναλωτής ήθελε την κούκλα "στα μέτρα" του, δηλαδή εθνολογικά σωστή. Έτσι, η Mattel αποφάσισε να συνεργαστεί με μία γιαπωνέζικη εταιρεία. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν να φτιαχτεί ειδικά και μόνο για την ιαπωνική αγορά η "Takara Barbie". Αργότερα, όταν έληξε η άδεια της Mattel στη Ιαπωνία η Takara Barbie άλλαξε όνομα και έγινε Jenny, η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα.

Πολύ σύντομα η Barbie και η εταιρεία κατασκευής της, η Mattel κατέκτησε ολόκληρο το κόσμο και αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους. Η Barbie δεν είναι απλώς μία κούκλα. Είναι ένα κοινωνικό σύμβολο. Αυτή ακριβώς η πρωτοποριακή ιδέα της Barbie ως μία fashion doll ήταν η αιτία της εξάπλωσης της σε όλες τις ηπείρους. Ενώ μέχρι τότε οι κούκλες έμοιαζαν συχνά με μωρά και ήταν φτιαγμένες για να προετοιμάζουν τα κοριτσάκια μόνο στο ρόλο της μητέρας, η barbie έχει μία ηλικία απροσδιόριστη. Μέσα από τα συχνά επαγγέλματα που έχει προετοιμάζει τα κοριτσάκια και σε άλλο ρόλο, εκτός από το ρόλο της μητέρας, το ρόλο της εργαζόμενης γυναίκας. Η Barbie είναι μία κούκλα μεταξύ εφηβείας και ενηλικίωσης. Με την Barbie o γονιός εξαφανίζεται. Δεν είναι μητέρα κανενός και γυναίκα κανενός.

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα…
 
1908: Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα Ίντερ Μιλάνου από διαφωνούντα μέλη της Μίλαν.
 
1925: Γεννιέται ο Μανώλης Αναγνωστάκης, έλληνας ποιτής.
   

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο