Συνδικαλισμός η πηγή του κακού...

 της Λένας Μαρκογιαννάκη

Ψάχνοντας να βρω τις πιο ενδόμυχες αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτή τη χρόνια οικονομική κρίση, αφήνοντας πάντα στην άκρη τις γνωστές και θα έλεγε κανείς επιφανειακές αιτίες και επιπτώσεις που καθημερινά δεν παραλείπουν να μας αναλύουν τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, νομίζω ότι ίσως και να “ανακάλυψα” την αιτία που ίσως και να φταίει για το κακό που μας βρήκε. Ως σήμερα σε οποιαδήποτε πολιτική κουβέντα και αν συμμετείχα πάντα έστεφα την προσοχή μου στα λάθη των πολιτικών, του συστήματος και γενικά σε ότι έχει να κάνει με το πολιτικό στερέωμα και τις τακτικές του. Λάθος μου, πριν και πέρα από όλα αυτά κατάλαβα στην πορεία και μέσα από όλες αυτές τις συζητήσεις ότι υπάρχει μια αιτία, την οποία όλοι αγνοούν είτε εσκεμμένα είτε πάλι όχι, η οποία αποτελεί πράγματι την πηγή του κακού και ως γνωστόν ενός κακού μύρια έπονται. 

Ασφαλώς και αναφέρομαι στην ύπαρξη του συνδικαλισμού, ο οποίος αν δεν «ανατρεφόταν» στην Ελλάδα την περίοδο που γεννήθηκε και ανατράφηκε ίσως και να μην είχε φτάσει να χαρακτηρίζεται διεστραμμένος και διεφθαρμένος. Συνδικαλισμός ορίζεται η οργάνωση των εργαζομένων σε σωματεία (συνδικάτα) με σκοπό τη βελτίωση των αμοιβών τους, των συνθηκών εργασίας και ασφάλισης καθώς και το σύνολο των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την οργάνωση αυτή. Έλα όμως που στην Ελλάδα όντως έτσι ξεκίνησε με δημιουργία «ομάδων πίεσης» προς το καλύτερο αλλά σιγά σιγά όχι μόνο αλλοιώθηκε αλλά έφτασε στο σημείο να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια αισχρή κατάσταση ρουσφετιού και καταχρήσεων.

Χρόνια τώρα βλέπουμε τους πάσης φύσεως συνδικαλιστές, κάθε χρώματος και ιδεολογίας να αγωνίζονται υποτίθεται για τα δικαιώματα και το δίκαιο κατ’ επέκταση των συναδέλφων που εκπροσωπούν, ενώ στην πραγματικότητα διαγκωνίζονται και κόπτονται για την προσωπική τους και μόνο προβολή και ανέλιξη, γλείφοντας, έρποντας και με τα κέρατά τους κατά πως λέει και η λαϊκή ρήμα. Όλοι λίγο πολύ ξέρουμε ότι ο συνδικαλισμός στην Ελλάδα είναι προβληματικός, όχι γιατί αυτή είναι η φύση του αλλά γιατί με τα χρόνια απέκτησε ελαττώματα ικανά να διαφθείρουν ολόκληρη τη χώρα.

Μπορεί να ρωτήσει βέβαια κάποιος, δηλαδή μόνο ο συνδικαλισμός φταίει και μόνο όσοι συμμετείχαν σε αυτόν το θεσμό, όλοι οι άλλοι τι κάνανε για αυτό; Σαφώς και προφανώς όλοι φταίμε, ωστόσο από τη στιγμή που η οποιαδήποτε συνδικαλιστική οργάνωση (αναφερόμενη κυρίως σε μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις π.χ. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κ.α) αποκτήσει προβληματική συγκρότηση, τότε φαίνεται πως είναι πολύ δύσκολο αυτό να αλλάξει καθώς όλοι αυτοί οι «μεγάλοι» έχουν πλέον βολευτεί. 

Αν όμως δεν είχε «πλαστεί» έτσι, ο συνδικαλισμός τελικά θα αποτελούσε ένα θεσμό με δύναμη, όπου οποιοσδήποτε και αν συμμετείχε θα αισθανόταν ότι συμμετέχει και συγκαθορίζει τις κοινωνικές εξελίξεις και τις κοινωνικές ισορροπίες παράγοντας πολιτική. Καθώς είναι γνωστό πως «οι ομάδες συμφερόντων και πίεσης» έχουν ως σκοπό καθαρά τη συμμετοχή στις εξελίξεις ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα όλων των μελών της ομάδας και όχι μεμονωμένα.

Δυστυχώς με το ελληνικό κομματικό κατεστημένο αυτό αποτελούσε και ίσως ακόμα και σήμερα αποτελεί ουτοπία. Όμως για μένα η ανατροπή του συνδικαλισμού από έναν αρρωστημένο σε έναν υγιή θεσμό σίγουρα αποτελεί ελπίδα για μια καλύτερη Ελλάδα και κατ’ επέκταση μια σωστότερη και υγιέστερη πολιτική.

* Η Λένα Μαρκογιαννάκη είναι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ, κατέχει Μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Διπλωματία, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Δημοσιογραφία και τη Διοίκηση του LCM. 

Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

  1. Ανώνυμος30/3/12, 12:16 π.μ.

    κοπελια οταν θα περνεις 150 ευρω μισθο τον μηνα,και οταν εχεις να πλρωσεις ενοικια,ρευμα,τροφιμα,φαρμακα,χαρατσια,φπα, και κανα πατερα η μανα ελα να μου μιλησεις για σινδικαλισμο!!!!μαλλον ανικεις στην ελιτ της βεροιας που πινει και γαλαζιο τζωνη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό κατάλαβες ανώνυμε από το άρθρο; Τόσα χρόνια οι εργατοπατέρες σου, που έπαιρναν και παίρνουν παχυλούς μισθούς - χωρίς να δουλεύουν και χωρίς να ελέγχονται αν κάνουν σωστά την δουλειά τους - δεν σε ενοχλούν;

    Όταν αρχίσει η "κοπελιά" να παίρνει τα 150 ευρώ (αν παίρνει και τόσα) ποιος θα την προστάτευε; Το Εργατικό Κέντρο; Η ΠΑΣΟΚοφιλής ΑΔΕΔΥ; Ποιός;

    Γιατί μέχρι σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλά πως ουσιαστικά Εργατικό Κέντρο δεν υπάρχει.

    Αυτή την κακή εφαρμογή του συνδικαλισμού στηλιτεύει το άρθρο. Μόνο δικαιολογία για την μη κατανόησή του θα ήταν η ανικανότητα κατανόησης του γραπτού λόγου, κάτι που φανταζόμαστε δεν ισχύει σε εσάς. Οπότε, μάλλον δεν το διαβάσατε καν το άρθρο ολόκληρο και βιαστήκατε να βγάλετε συμπεράσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/3/12, 4:49 μ.μ.

    οχι κοπελα μου εχω ακομα λιγο μυαλο δεν τρελαθηκα,απλα ειναι υποπτο το κειμενο σου εν μεσω προεκλογικης περιοδου να μιλας για τον "κακο" συνδικαλισμο που εμεσως ο απλος αναγνωστης χωρις ιδιαιτερη δυσκολια καταλαβαινει οτι αναφερεσαι στο κκε και την αριστερα που εχουν υψηλα ποσοστα στις δημοσκοπισεις και προτρεπεις τους αναγνωστες να ψηφισουν τον δικοματισμο που βεβαια ειναι το πασοκ και νδ,αξιος ο μισθος σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορεί να ρωτήσει βέβαια κάποιος, δηλαδή μόνο ο συνδικαλισμός φταίει και μόνο όσοι συμμετείχαν σε αυτόν το θεσμό, όλοι οι άλλοι τι κάνανε για αυτό; Σαφώς και προφανώς όλοι φταίμε, ωστόσο από τη στιγμή που η οποιαδήποτε συνδικαλιστική οργάνωση (αναφερόμενη κυρίως σε μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις π.χ. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κ.α) αποκτήσει προβληματική συγκρότηση, τότε φαίνεται πως είναι πολύ δύσκολο αυτό να αλλάξει καθώς όλοι αυτοί οι «μεγάλοι» έχουν πλέον βολευτεί.

    Από όσο ξέρουμε, τα δύο μεγάλα κόμματα κυριαρχούν στις δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις που επισημαίνονται με έντονα γράμματα.

    Ως εκ τούτου, το επιχείρημά σας και οι... υποψίες σας, κρίνονται άτοπες (για να μην πούμε ύποπτες).

    Ξαναδιαβάστε πιο προσεχτικά το κείμενο και μην βλέπετε φαντάσματα του δικομματισμού παντού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος30/3/12, 8:08 μ.μ.

    Έχει δίκιο η κοπέλα και πολύ ωραίο άρθρο.
    Θα πρέπει να δώσουμε τέλος στον κακό συνδικαλισμό και να παραγκωνίσουμε τους εργατοπατέρες. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να καταλάβει τη δύναμή του και μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις να παραλύσει το κράτος. Μόνο τότε θα απαλλαγούμε από τα μνημόνια και τα ντόπια λαμόγια που λυμαίνονται τη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος30/3/12, 9:13 μ.μ.

    μα τι μου λες κοπελα μου εδω εχει καταρευσει το συμπαν,ακομα και να μην υπηρχε συνδικαλισμος ακομα και να απαγορευοντουσαν οι απεργιες και αλλες μορφες διαμαρτυριας παλι δεν θα ερχοντουσαν επενδυσεις ειτε ξενων ειτε ενχωριες,διοτι υπαρχει το πελατιακο κρατος και πολιτικη διαφθορα και κρατικη μιζα που εχει βαθια θεμελια στο ελληνικο κρατος,οι νομοι δεν εφαρμοζονται,δεν υπαρχει σοβαρη οικονομικη πολιτικη,δεν υπαρχει σταθερη φορολογια,δεν υπαρχει δικαιοσυνη,με λιγα λογια οι πολιτικοι μας ειναι καραγκιοζηδες και ξεπουλημενοι σε καθε φουσκωτο πορτοφολι.ειχα ιδιωτικη επιχειρηση στην βεροια και ταιζα 200 οικογενειες την οποια την μετεφερα στην βουλγαρια γι αυτους τους λογους και οχι για τον συνδικαλισμο,ειμαι υπερ του τιμιου ελληνα εργαζομενου και υπερ του δικαιωματος να απεργει οταν καποιος καταχραστης υπουργος βαζει τα συμφεροντα της κλικας του επανω απ το ελληνικο εργατικο δυναμικο,ως ελλαδα και σπουδαιους επιστημονες βγαζουμε σε ολους τους τομεις και δουλευταραδες ειμαστε και εξαγουμε,αυτο που πρεπει να γινει για να ανοιξουν εργοστασια στην ελλαδα ειναι εξαλυφτουν δια παντος τα παροντα διεφθαρμενα πολιτικα προσωπα και οι χρηματοδοτες τους,να γινει ανεξαρτητη αυτη η περηφημη δικαιοσυνη χωρις πολιτικες παρεμβασεις,να γινει ισχυρη η εξωτερικη πολιτικη για να εμπιστευτει καποιος που θελει να επενδυσει στην ελλαδα,γι αυτο πριν παμε στις καλπες ο καθενας μας να σκεφτει και να παρει ευθυνη για το τι θα ψηφισει και να μην κλεγεται μετα αν του χουν κοψει το μεροκαματο και την συνταξη αν ανεβαινουν τα τιμολογια της δεη αν πληρωνει αδικα χαρατσια,ειρηνικα και ωραια με μια ψηφο τελειωνει ο 37χρονος διεφθαρμενος δικομματισμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προφανώς και θα συμφωνούσα με το κείμενο σε πολλά εάν δεν γινόταν μια προσπάθεια (ελπίζω όχι συνειδητά) να ενοχοποιηθούν οι πάντες και μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά.
    Τα όσα περιγράφει το άρθρο αφορούν κατά κύριο, έως και αποκλειστικό, λόγο τον κομματικό συνδικαλισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τους είδαμε και στην Ημαθία. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό συνδικαλιστών που αποπειρώνται ακόμα και σήμερα να κοροϊδεύουν τους εργαζομένους: Ο κ. Φιλιππίδης, πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ στο νομό μας δεν εχει περάσει μήνας που σε συλλαλητήριο στην πλατεία δημαρχείου κατακεραύνωνε τις πολιτικές βαρβαρότητας των μνημονίων. Ο ίδιος άνθρωπος λίγες μέρες αργότερα συνελήφθη από τον τηλεοπτικό φακό να χαριεντίζεται με το γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις εργασίες της Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
    Όμως δεν είναι όλοι το ίδιο. Προσωπικά ασχολούμαι με τα συνδικαλιστικά των δασκάλων και αντιλαμβάνομαι με άλλο πρίσμα το συνδικαλισμό. Για μένα κυρίως είναι αγώνας για να ξυπνήσουν συνειδήσεις, να έρθουν ανατροπές, αγώνας πρωτίστως και αποκλειστικά για τα συμφέροντα των συναδέλφων μου κι όχι για το προσωπικό μου ή το κομματικό συμφέρον. Και με ενοχλεί όταν οι ανακοινώσεις της Ανεξάρτητης Εκπαιδευτικής Κίνησης Π.Ε. Νομού Ημαθίας θάβονται από blogs και εφημερίδες.
    Κελίνοντας θέλω να επισημάνω πως κι αν ακόμα αγαπητοί φίλοι δεν είχαμε ανακαλύψει το συνδικαλισμό θα έπρεπε να τον έχουμε φτιάξει όχι σήμερα αλλά χτες!!! Αλλά ένα υγιή συνδικαλισμό όπως περιέγραψα πιο πάνω. Γι' αυτό: Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟς ΠΕΘΑΝΕ. ΖΗΤΩ Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ!!!

    Παναγιώτης Χατζησάββας
    Ανεξάρτητη Εκπαιδευτική Κίνηση Π.Ε. Νομού Ημαθίας
    http://aekpeima.blogspot.com
    aekpeima@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εννοείται πως ο συνδικαλισμός σαν θεσμός είναι απαραίτητος σε δημοκρατικές κοινωνιές, στις οποίες φυσικά ανήκουμε, καθώς αποτελεί μοχλό πίεσης. Πέρα απο αυτό, θεωρώ οτι όσοι διάβασαν το αρθρο αντιλήφθηκαν οτι ούτε υποκινούμενη είμαι ούτε το οτιδήποτε (πόσο μάλλον αν με γνωρίζατε), απλά φωτογράφισα την πραγματικότητα που κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε, δυστυχώς.

    Όσο για τον πρώτο Ανώνυμο, δεν θα σχολιάσω περαιτέρω εκτός απο τν φράση "άξιος ο μισθός σου". Απλά θα σας πω οτι είμαι άνεργη (και αυτό μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν)συνεπώς δεν εκφράζω τη γνώμη μου επι πληρωμή για να υποκινούμαι κιόλας και ούτε κρύβομαι πίσω απο ανωνυμίες. Ήθελα απλά μέσα απο τη δική μου φωνή να εκφράσω τη γνώμη ανθρώπων που συμφωνούν μαζί μου αλλά δεν μπορούν να εκφραστούν.

    Κ. Χατζησάββα σαφώς και γράφωντας αυτό το άρθρο δεν θέλησα σε καμιά περίπτωση να ενοχοποιήσω κανέναν που δεν συμμετείχε στον "κακως νοούμενο συνδικαλισμό", εννοείται πως υπάρχουν και ηθικοί συνδικαλιστές που πάλεψαν κ παλεύουν για τα δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία κατακτήθηκαν με αγώνες πολλά χρόνια πριν και καταλύθηκαν μέσα στα τελευταία 2 χρόνια βίαια χώρις να αντιδράσουν οι κακώς νοούμενοι συνδικαλιστές. Εξάλλου αυτοί που είναι καθαροί διαβάζοντας τι γράφω το αντιλαμβάνονται.

    Τέλος, το γεγονός οτι μπήκατε στη διαδικασία να διαβάσετε και να συμφωνήσετε είτε ακόμα να διαφωνείστε μαζί μου,με ικανοποιεί και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το εννοείται κ. Μαρκογιαννάκη ιδιαίτερα στις μέρες μας που τίποτα δεν είναι αυτονόητο και όλα ενοχοποιούνται θα πρέπει να αναδεικνύεται.

    Χατζησάββας Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος31/3/12, 10:57 μ.μ.

    και βεβαια αξιος ο μισθος σου γιατι ειναι υποπτο να φιλοξενειτε στην ιστιοσελιδα σας την δραστηριοτητα βουλετων του δικοματισμου εν μεσω προεκλογικου κλιματος που με την ψηφο τους στα μνημονια παρεδωσαν την χωρα στους διεθνεις τοκογλυφους και ολοκληρος ο ελληνικος λαος εχει βρεθει σε τετοια τραγικη κατασταση που η καταστροφη της σμυρνης μοιαζει με απλο παραπτωμα,αντι να κυριξουν επαχθες και παρανομο το χρεος της ελλαδας οπως επρεπε,η συγκυβερνηση πασοκ,λαος, και νδ υπεγραψε φαρδια πλατια την υποταγη της ελλαδος για πολλα χρονια μπροστα οικονομικα,γεωπολιτικα,τους ελληνες και τον πλουσιο ορυκτο πλουτο στους γερμανους υπο τον εκβιασμο και το ξαναλαδωμα της μερκελ για αποκαλυψεις πολιτικων και τοπικης ελιτ που τα αρπαζανε απ τις γερμανικες επιχειρησεις,τετοια δημοκρατια με τετοιους λαδιαρηδες πολιτικους ευχαριστω δεν θα παρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμε, που ανώνυμος θα μείνετε μια ζωή και θα πετάτε ό,τι θέλετε υπό την ιδιότητα αυτή, ποιος είστε εσείς που θα κρίνετε ποιοι πρέπει να προβάλλονται και ποιοι όχι;

    Προβάλλουμε τις δραστηριότητες και άλλων κομμάτων, είναι και αυτό ύποπτο;

    Και, επειδή έχουμε σιχαθεί κάτι ψευτοαγανακτισμένους με κουκούλες που βομβαρδίζουν τα blogs και τα sites με τις μπούρδες τους (αφού κανείς δεν τους γνωρίζει φυσικά) αν δεν σας αρέσει, να μην διαβάζετε ούτε το InVeria, ούτε κανένα άλλο από τα αξιόλογα sites και blogs της Ημαθίας που προβάλουν όλες τις απόψεις.

    Φτάνει πια. Φτάνει. Όταν βγάλετε την μάσκα σας, μεγάλε δημοκράτη (φευ!), με χαρά θα σας ακούσουμε ξανά. Με την μάσκα σας, εσείς ο ίδιος θα πνίξετε τη φωνή σας.

    Με εκτίμηση,

    Νίκος Βουδούρης
    Διαχειριστής InVeria.gr

    (ΥΓ: Αυτό ισχύει και για άλλους με παρόμοιες "καρναβαλικές" συνήθειες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο