Τέλος από σήμερα η μετενέργεια για τις κλαδικές συμβάσεις

Λήγει σήμερα η μετενέργεια για όσες κλαδικές  συμβάσεις είχαν επίσης  λήξει ή καταγγελθεί μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις για τις ρυθμίσεις των   Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας του  Νόμου 4046/ 2012.

Έτσι, οι όροι που αφορούν επιδόματα παύουν να ισχύουν και ισχύουν πλέον  τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονται στις ΣΣΕ. Ισχύουν επίσης οι  όροι  που αφορούν  τον  βασικό μισθό - ημερομίσθιο της Συλλογικής Σύμβασης που έληξε ή καταγγέλθηκε.

Σύμφωνα με το νέο νόμο  δεν απαιτείται η συμφωνία των εργαζομένων. Η λήξη της μετενέργειας  επηρεάζει 2 εκατομμύρια εργαζομένους περίπου και 152 κλαδικές συμβάσεις. Ισχύουν ακόμη, μέχρι τον Αύγουστο,  23 κλαδικές συμβάσεις.

Τι είναι, όμως, η μετενέργεια;

Με το άρθρο 9 του ν. 1876/1990 ορίσθηκε ότι όλοι οι όροι εργασίας των συλλογικών συμβάσεων εισέρχονται, έξι μήνες μετά τη λήξη τους, σε ατομικές συμβάσεις εάν δεν έχει στο μεταξύ συναφθεί νέα σύμβαση. Αυτό μπορεί να γίνει ευκολότερα κατανοητό με ένα απλό παράδειγμα:

Ο βασικός μισθός, σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, είναι σήμερα 751 ευρώ μεικτά. Ομως στον κλάδο των τραπεζών έχει συμφωνηθεί με κλαδική σύμβαση ότι ο βασικός μισθός είναι 1.000 ευρώ. Μετά τη λήξη της κλαδικής σύμβασης μεταξύ της ΟΤΟΕ και των τραπεζών, οι δύο πλευρές έχουν έξι μήνες χρονικό περιθώριο για να συνάψουν νέα κλαδική σύμβαση και να προσδιορίσουν εκ νέου τον βασικό μισθό των τραπεζοϋπαλλήλων.

Αν αυτό δεν γίνει και περάσουν οι έξι μήνες, ο βασικός μισθός και όλα τα άλλα δικαιώματα των υπαλλήλων που απορρέουν από την κλαδική σύμβαση δεν χάνονται. Αντίθετα, θεωρείται ότι ενσωματώνονται σε ατομικές συμβάσεις όλων των εργαζομένων και εξακολουθούν να έχουν δεσμευτική ισχύ για τους εργοδότες. Ετσι, δεν μπορούν οι εργοδότες να «ψαλιδίσουν», για παράδειγμα, τον βασικό μισθό και να τον εξισώσουν με αυτόν που προβλέπεται ως κατώτατος για όλους τους εργαζομένους σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο