«Στην αγκαλιά της Σαχραζάτ» με Α. Θάνου και Π. Κούλελη στο «Σαράφογλου»

Η Κ.Ε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας σας παρουσιάζει την παράσταση με τίτλο «Στην αγκαλιά της Σαχραζάτ» την Τετάρτη 30 Μαΐου 2012, ώρα 8.30μ.μ. στο Λαογραφικό Μουσείο «Σαράφογλου» στη Βέροια.
«Χίλιες και μία νύχτες…», «παραμύθια της Χαλιμάς…»: έτσι μας είναι γνωστό το πολυσέλιδο αραβικό αριστούργημα, που κατέχει ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία. Ένα αριστοτεχνικό πλέγμα διαφόρων ιστοριών γίνεται μωσαϊκό εικόνων από τη ζωή και την κουλτούρα της γοητευτικής Ανατολής.   

Έρωτες και απιστίες, φιλίες και προδοσίες, η φτώχεια και ο πλούτος, η τύχη και η ατυχία, η εξουσία και η ανταρσία, το ψέμα και η αλήθεια, το φανταστικό και το πραγματικό, το καλό και το κακό: όλα τα ζεύγη αντιθέτων, πανανθρώπινα και διαχρονικά, πλέκουν τον καμβά, για να κεντήσει η Σαχραζάτ τις ιστορίες της.

 Η αρχική ιστορία, “η ιστορία του βασιλιά Σαχριάρ και του αδερφού του”, η οποία αποτελεί και το πρώτο     μέρος της παράστασης, έχει ως εξής: Κάποιος Χαλίφης Σαχριάρ, που τον εγέλασε η γυνάικα του, αφού την σκότωσε έβγαλε νόμο να παντρεύεται κάθε βράδυ μια παρθένα και την αυγή να τη σκοτώνει. Τρία χρόνια πέρασαν χωρίς  να λείψει μια μέρα, που να μη σφαγιαστεί γυναίκα. Επάνω σ αυτό το κακό η Σαχραζάτ η κόρη του Βεζίρη  ζήτησε μονάχη της να παντρευτεί  το Χαλίφη. 

Η κόρη άρχισε τη νύχτα να λέει  στο άγριο εκδικητή της μια γοητευτική και παράξενη ιστορία, την ιστορία “του καθαριστή των σφαγείων” (αποτελεί το δεύτερο μέρος της παράστασης) που εκείνος την άκουγε με μεγάλη προσοχή. Όταν ξημέρωσε η ιστορία της Σαχραζάτ δεν είχε ακόμα τελειώσει. Η περιέργεια του βασιλιά έγινε η αφορμή για να ζήσει η κόρη ακόμα μια νύχτα. Το άλλο βράδυ η μελλοθάνατη εξακολούθησε την ιστορία της και ο βασιλιάς φώλιασε στην αγκαλιά της όχι μόνο εκείνη τη νύχτα αλλά για ακόμα χίλιες νύχτες...

Η αφήγηση συνοδεύεται μουσικά απο ούτι και νέι δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ένταση στα θαυμαστά, τα υπερφυσικά και τα παράδοξα της ιστορίας.
Η παράσταση με τίτλο «Στην αγκαλιά της Σαχραζάτ» διαρκεί μία ώρα και απευθύνεται σε ενήλικο κοινό, σε όλους εμάς που, ανέκαθεν, πόσο μάλλον σε καιρούς περίεργους, έχουμε ανάγκη από παραμυθία και από παραμύθια…

Η Ανθή Θάνου αφηγείται και ο Παναγιώτης Κούλελης τη συνοδεύει μουσικά.

Είσοδος 5€. Εισιτήρια προπωλούνται στον 3ο όροφο του Χώρου Τεχνών.

Πληροφορίες: 23310 - 78140 κ. Κατερίνα Γρηγοριάδου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια