Το Pet και το... Πανεπιστημιακό Τμήμα της Βέροιας

Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε και δημοσιεύτηκε πριν ένα χρόνο, στις 14/5/2011, από τον αρχιτέκτονα Νίκο Χατζηευστρατίου, με αφορμή τις τότε κινήσεις - φήμες για την μεταφορά του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης που εδρεύει στη Βέροια στην Θεσσαλονίκη. 
Ένα χρόνο μετά, όταν και επανέρχεται το θέμα, το άρθρο παραμένει επίκαιρο...   

 ***
Γράφει ο Ν.Β.Χ.

Ο άνθρωπος από την Νεολιθική εποχή ήδη είχε εξημερώσει μερικές δεκάδες ζώα. Το έκανε για σκοπούς επιβίωσης. Όταν ο πολιτισμός έγινε πολυπλοκότερος άρχισε να αναπτύσσει μέσω γενετικών μίξεων και επιλογών κατοικίδια συντροφιάς. Αυτά που σήμερα λέγονται Pets.

Τα pets εκτός από συντροφιά ήταν πάντοτε ένδειξη δύναμης και κοινωνικής θέσης. Λογικό αφού χρειάζονται πόροι για την συντήρησή τους ενώ τα ίδια δεν αποτελούν πηγή κάποιου υλικού τουλάχιστον αγαθού.

Σχέσεις στοργής και εξάρτησης!

Στην Βέροια της δεκαετίας του ’90 οι πολίτες ζητούσαν μερίδιο από την γενικότερη ευμάρια. Η εποχή των επιδοτήσεων για απόσυρση προϊόντων είχε τελειώσει και οι πολίτες επιζητούσαν μια άλλη πηγή τεμπέλικου χρήματος.  Τα εύκολα λεφτά της δεκαετίας του ’80 τους έκαναν αρκετά ακατάδεκτους στο να απαιτήσουν την εγκατάσταση κάποιου Ανώτερου ή ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στον τόπο τους. Έτσι η νέα πραγματικότητα τους βρήκε απροετοίμαστους. Παρ’ όλα αυτά, έστω και καθυστερημένα, άρχισαν και αυτοί να «διεκδικούν» κάποιο ΤΕΙ. Η περίοδος όμως που οι κυβερνήσεις έστηναν ΤΕΙ αβέρτα κουβέρτα χωρίς σύνδεση με την παραγωγή και αξιολόγηση είχε αρχίσει να παρέρχεται. Τότε όμως  η πόλη ζούσε την χρυσή της εποχή. Από την Βέροια εκλεγόταν ένας ισχυρός Υπουργός (κάποια στιγμή ο ισχυρότερος) και οι Βεροιώτες είδαν να εγκαθίστανται στην πόλη τους, χωρίς πολύ προσπάθεια από μέρους τους, μια σχολή μετεκπαίδευσης Αστυνομικών και ένα τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Το Τμήμα χωροταξίας συγκεκριμένα. Ο πακτωλός όμως δεν ήρθε. Τι να σου κάνουν 500 φοιτητές από τους οποίους οι 200 «συνταξιούχοι» και οι 150 κάτοικοι Θεσσαλονίκης;  Από την άλλη όμως  ήταν το γόητρο που έδινε ο συγχρωτισμός με ακαδημαϊκούς. Η Δημοτική αρχή και μαζί μ’ αυτήν ολόκληρη η πόλη είχε επιτέλους αποκτήσει το Pet της. 

Ένα  pet κοστίζει πολλά: Τροφή, εμβόλια, γιατρούς, κουρέματα… Έτσι και το δικό μας. Έγιναν έξοδα για τους χώρους  (1,317.000 € παρακαλώ), στηρίχθηκαν παντιότροπες εκδηλώσεις, επιδοτήθηκε η μεταφορά φοιτητών και χρηματοδοτήθηκε ένα μεταπτυχιακό τμήμα.
Το pet δεν σου δίνει πολλά. Σου ικανοποιεί την ματαιοδοξία επιτρέποντάς σου να καυχιέσαι για το pedigree[i]  του και  στην καλύτερη περίπτωση να σου κάνει και μερικές τούμπες για να χαρείς. Κατά τα άλλα δεν σου προσφέρει ούτε μαλλί ούτε κρέας ούτε ασφάλεια ούτε έλξη. Γενικά δεν είναι για βαριές δουλειές. Τα ίδια και το Πανεπιστημιακό «μας» τμήμα. Ούτε αγροτική εκπαίδευση ούτε κατάρτιση πάνω στις μεταφορές, την ενέργεια, το περιβάλλον. Ότι μας λείπει δηλαδή. Προσέφερε όμως στη Δήμαρχό μας την χαρά και την τιμή να κάνει μια διάλεξη σε κάποιο πανεπιστήμιο, μπορεί να της έγραψαν και τον λόγο, μας έκαναν την χάρη να παραβρεθούν σε κάποιες εκδηλώσεις αλλά ως εκεί.
Το pet είναι αχάριστο και σε προδίδει εύκολα. Σε πρώτη ευκαιρία σου δείχνει τα μικρά και κοφτερά του δόντια. Ναι! Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τους καθ’ «ημάς» Ακαδημαϊκούς. Ζουν όλοι στην Θεσσαλονίκη και πηγαινοέρχονται. Μόλις αυξήθηκε η βενζίνη ξεσηκώθηκαν να φύγουν.  Η Δήμαρχος δεν το κατάλαβε και πικράθηκε. Κάποιες άδικες ατυχίες της είχαν στερήσει το αγαθό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έτσι δεν μπόρεσε ποτέ να τους μάθει και από την ανάποδη. Χώρια που δεν ξέρει και Γερμανικά. Αν ήξερε θα καταλάβαινε τι σημαίνει η έκφραση που αποδίδεται στον Σιδερένιο Καγκελάριο: Drei professoren Vaterland verloren.[ii]

Είναι μοιραίο να αφήσεις ένα Pet στο δρόμο. Δεν θα επιβιώσει πάνω από μια βδομάδα. Καλύτερα να το πουλήσεις  σε κάποιον άλλον ματαιόδοξο. Θα βγάλεις κέρδος από την ζημία.  Το ίδιο οφείλει να αποφασίσει και η Δημοτική μας αρχή. Να τους ζητήσει πίσω τα χρήματα που ξοδεύτηκαν, να τους πάει στα δικαστήρια και να πετύχει έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό. Στο κάτω κάτω της γραφής το τμήμα Χωροταξίας είναι το πρώτο υποψήφιο για κλείσιμο στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των ΑΕΙ. Αυτή ήταν εξ άλλου και η βασική αιτία του ανέβηκε το έργο "Μετακομίζουμε".

Αν πάλι δεν μπορείς να μείνεις χωρίς ζώο μάζεψε ένα αδέσποτο. Δεν θα σου ζητήσει πολλά και θα σου δώσει την ευγνωμοσύνη του. Αν δηλαδή αναρωτιέται η αρχή της πόλης  τι να κάνει τα άδεια πλέον ακίνητα και πως αυτά δεν θα ρημάξουν, δεν έχει παρά να ρίξει τα μούτρα της και να προτείνει στην Περιφέρεια να τα ενοικιάσει, δελεάζοντας  με ένα χαμηλό ενοίκιο. Αυτοί τουλάχιστον θα αφήνουν κάποια χρήματα.


[i] Πιστοποιητικό καθαρότητας ράτσας
[ii] Όχι πως ο Wiesmak είχε το αλάθητο, αλλά δεν μπορεί, κάτι θα είχε δεί.

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Ανώνυμος23/5/12, 4:45 μ.μ.

    Ως φοιτητής του εν λόγω τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης θα ήθελα να δείτε και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Αν και ανήκουμε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρισκόμαστε μακρυά τόσο σε απόσταση όσο και αναφορικά με την πρόσβαση σε πολυάριθμες υποδομές του Αριστοτελείου. Αλλά θα μου πείτε αυτό ας το σκέφτονταν οι αρμόδιοι οι οποίοι αποφάσισαν την εγκατάσταση του τμήματός μας στην πόλη της Βέροιας. Το ''pet'' όπως αποκαλείτε το τμήμα μας δεν είναι απλά ένα κτήριο και οι υλικοτεχνικές υποδομές μέσα σε αυτό. Είναι και οι φοιτητές. Ως φοιτητές καλούμαστε καθημερινά να πληρώνουμε εισητήρια για μεταφορά από και προς το τμήμα το οποίο για όσους δεν γνωρίζουν και αυτοί πιστέψτε με είναι αρκετοί βρίσκεται έξω από την πόλη στο χωριό Αγία Βαρβάρα. Αν λοιπόν ο Δήμος φρόντιζε για το ''pet'' του θα παρείχε δωρεάν συγκοινωνία στους φοιτητές του τμήματος, όπως γίνεται και σε άλλες πόλεις όπου στεγάζονται τμήματα και σχολές. Ένα ακόμα πρόσφατο παράδειγμα αδιαφορίας του Δήμου είναι το γεγονός ότι αντι να προωθήσει το φεστιβάλ του τμήματος ξύλωνε από τις κολόνες τις ελάχιστες ενημερωτικές αφίσες οι οποίες τυπώθηκαν με έξοδα του συλλόγου φοιτητών. Ο κατάλογος θα μπορούσε να είναι αρκετά μακρύς. To ιδανικό κατά τη γνώμη μου θα ήταν να υπήρχαν 3-4 τμήματα σε μια πόλη στο μέγεθος της Βέροιας. Τα οικονομικά όμως των Πανεπιστημίων δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο οπότε θα συνιστούσα προς το παρόν ο δήμος να κάνει την αυτοκριτική του και ο αρθρογράφος να αποκτήσει μια περισσότερο σφαιρική όψη των πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/5/12, 8:15 μ.μ.

    Ωρα καλη στο πανεπιστημιακο τμημα και να μας γραφει. Προφανως ηρθε η ωρα να απελευθερωθει η τριτοβαθμια εκπαιδευση. Θα μπορουσαμε αν ακολουθησουμε το παραδειγμα της Ιταλιας σε αυτο το θεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς Ανώνυμο 8,15 . Μήπως έχεις υπ΄όψιν σου κάποια links που δίνουν το ιστορικό των προσπαθειών και των συνεπαγόμενων λύσεων στην Ιταλία; Θα ήταν χρήσιμο να μεταφραζονταν και να δίνονταν στη δημοσιότητα.
    ΝΒΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/5/12, 6:34 μ.μ.

    Ο Ν.Χ. σε γενικές γραμμές έχει δίκαιο. Το ζήτημα με τα θνησιγενή τμήματα ανά την επικράτεια, που δημιουργήθηκαν κατά παραλλαγήν του "κάθε πόλις και στάδιο κάθε χωριό και γυμναστήριο" σε αντίστοιχα ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ, είναι οτι δημιουργήθηκαν μόνο για να πουν οτι κάτι έδωσαν στους επαρχιώτες και δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου για την ψυχή των πανεπιστημίων που είναι οι φοιτητές.Δημιουργήθηκε ένα (μόνο) τμήμα έξω απο την πόλη, με άσχετο με την πόλη αντικείμενο για να κερδίσουν κάποιοι τί; Λίγα ενοίκια, άντε να κερίσει και καμια ταβέρνα και κανένα μπαράκι. Κι οι φοιτητές; Γιατί τα δικά μας παιδιά περιφρόνησαν (με το δίκιο τους)το τμήμα; Οσοι υπήρξαν φοιτητές, φαντάζονται τον εαυτό τους φοιτητή σε ένα τμήμα 200-300 φοιτητών, με μετακινούμενους καθηγητές και μια πόλη που δεν έχει τίποτα να τους προσφέρει; Επόμενο λοιπόν ήταν στο πρώτο μάζεμα, αυτή η ιστορία να τελειώσει. Το πρόβλημά μας όμως δεν είναι το πανεπιστήμιο. Το πρόβλημά μας είναι οτι ζούμε σε μια πόλη νεκρή, δεκαετίες τώρα. Κι αυτοί που σήμερα κλαίνε που τους παίρνουν το pet, έχουν την κύρια ευθύνη. Την υπόλοιπη την έχουμε εμείς που δεν μπορέσαμε τόσα χρόνια να εκλέξουμε ένα επιτυχημένο στη δουλειά του άνθρωπο
    για να τραβήξει αυτή την πόλη μπροστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παντελέων Πέτρος26/5/12, 11:57 μ.μ.

    Είστε πολλοί ωραίοι εδώ στην Βέροια!Μπράβο σας!!!Όποτε σας συμφέρει το θέλετε το Πανεπιστήμιο στην Βέροια,να βγάλετε και εσείς τα φράγκα σας.Σαν δεν ντρέπεστε λίγο,αντί να προωθείτε το τμήμα και να οργανώσετε λίγο καλύτερα τις υπηρεσίες σας προς τους φοιτητές της πόλης σας ώστε να μας κρατήσετε εδώ,μας χρεώνετε καλά καλά το εισητήριο για μια διαδρομή 5 χιλιομέτων 80 λεπτά σε αντίθεση με την Θεσσαλονίκη που με το μισό εισητήριο από το δικό σας ο κάθε φοιτητής κάνει δρομολόγια πολλών παραπάνω χιλιομέτρων και αποστάσεων,ενώ όπως σωστά είπε ο συμφοιτητής μου σε πολλές πόλεις είναι τζάμπα γιατι εκεί αναγνωρίζουν την αξία του να έχεις φοιτητές στην περιοχή σου.Καλή εξαίρεση είναι ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ που κάνουν ικανοποιητικές εκπτώσεις σε λογικές τιμές.Φροντίστε λοιπόν να οργανωθέιτε σε πέντε-δέκα βασικά πράγματα και μετά θα αρθρογραφείτε για pet και ότι το τμήμα αυτό δεν παράγει και θα έχετε και άποψη.Για να δείτε πόσο γελίοι είστε Βεροιώτες κάτοικοι ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ότι στεγάζουν μια ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ στην πόλη τους!Ελπίζω να μην ήμουν πολύ ειλικρινής και σας παρεξήγησα.Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος27/5/12, 1:09 μ.μ.

    Λοιπον, σπουδασα 4 χρονια στην Θεσ/νικη και χρυσοπληρωνα το 50ετιας σπιτι , παγωνα τους χειμωνες αγκαλια με μια σομπα αλογονου, πληρωνα 2.70 τον γυρο, επιδοτουσε ολοκληρη η Ελλαδα το εισητηριο μου στα αστικα και μαζι με τους υπολοιπους δεκαδες χιλιαδες φοιτητες συντηρουσαμε την φτωχομανα Σαλονικη. Αν εχετε παραπονο απο εδω, καλη τυχη στην αγαπημενη Σαλονικη, οπου θα σας βλεπουν ακριβως το αντιθετο απο οτι πιστευετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πέτρος Παντελέων29/5/12, 12:12 π.μ.

    Προς:Ανώνυμο που έγραψε στις 27 Μαΐου 2012 1:09 μ.μ.Κοίταξε να δεις σε αυτό εν μέρει θα διαφωνήσω και λέω εν μέρει διότι μπορεί να μην υπήρχαν τα λεφτά οπότε θα συμφωνήσω αλλά είναι γεγονός ότι η επιλογή του σπιτιού πρέπει να είναι δική σου,και να γίνεται σε σωστό χρόνο γιατι θα στο <> το σπίτι,όπως επίσης ξέρω να σου πώ πως ούτε στην Βέροια σε πάρα πολλές πολυκατοικίες στην ουσία δεν υπάρχει επαρκής θέρμανση.Αυτά είναι τα αντεπειχηρήματά μου στις απόψεις που κατέθεσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο