Περιβαλλοντικά Θέματα: Η πύρινη λαίλαπα ξαναχτύπησε...

Γράφει ο Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος 
Αντώνης Φαναριώτης

  Αχαΐα και Σέιχ Σου είναι μερικές από τις περιοχές που χτύπησε  ο πύρινος εφιάλτης της πυρκαγιάς το φετινό καλοκαίρι, και ακόμη βρισκόμαστε στη μέση του. Δυστυχώς στην χώρα της ανοργανωσιάς, της ανευθυνότητας, της μίζας δεν γίνεται να υπάρξει καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές.
   Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε εδώ και καιρό και για άλλη μια φορά τα κατάλληλα μέτρα προστασίας των δασών δεν πάρθηκαν με αποτέλεσμα το ξεπέταγμα πυρκαγιών σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Άλλες προήλθαν από ανθρώπινο λάθος, άλλες από σκοπιμότητα. Αν όμως υπήρχε οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης τους και γινόταν οι κατάλληλες ενέργειες πριν την αντιπυρική περίοδο δεν θα καίγανε τόσα στρέμματα και θα αντιμετωπιζόταν έγκαιρα σε περίπτωση που είχαν ήδη ξεσπάσει.   

Η μηδενική αποψίλωση, οι σκουπιδότοποι που δημιουργούνται από κάποιους ανεύθυνους, τα ξερόχορτα είναι μερικοί από τους λόγους που οδηγούν στην πυρκαγιά. Ακόμα και μετά την εκδήλωση της, ακόμα και εκεί εντοπίζονται τεράστια προβλήματα. Η ανυπαρξία δασικών δρόμων καθώς και η ελλιπής συντήρηση των ήδη υπαρχουσών δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην κατάσβεση της. Είναι φανερό πως το σύστημα της υποτιθέμενης προστασίας των δασών από τον πύρινο εφιάλτη είναι τρύπιο από παντού. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια στελέχους της αυτοδιοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης για το Σέιχ Σου: Το Σέιχ Σου υπάρχει κατά τύχη.. Και εγώ συμπληρώνω: Αρκετά από τα δάση της χώρας μας έχουν ημερομηνία λήξης, αν συνεχιστεί αυτή η δολοφονική αδιαφορία των αρχών αλλά και του καθένα από εμάς.

    Η προστασία των δασών πρέπει να αποτελεί παιδεία του καθενός. Τα δασικά οικοσυστήματα προσφέρουν τόσα πολλά θετικά στον άνθρωπο και εμείς τους το ξεπληρώνουμε καίγοντας τα. Κάποια στιγμή όμως, αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ. Η φύση θα πάρει την εκδίκηση της, τότε όμως θα είναι αργά και δεν θα υπάρχει δρόμος γυρισμού. Ευχή μου το φετινό καλοκαίρι να είναι το τελευταίο με πυρκαγιές και καταστροφές εκατοντάδων στρεμμάτων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο