Βιωματικό εργαστήριο "κατά της βίας στο σχολείο" στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της βίας στο σχολείο, υλοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας ένα βιωματικό εργαστήριο από την κα Γεώργου Σοφία, κοινωνική λειτουργό στο κέντρο ΠΡΟΣΒΑΣΗ, Κέντρο Πρόληψης και Ψυχοκοινωνικής Υγείας εφήβων και παιδιών για το νομό Ημαθίας και την κα Σκεντερίδου Νόπη, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων του νομού Ημαθίας.

viomatiko-ergastirioΣτο εργαστήριο, με θέμα « ο Σχολικός Εκφοβισμός σήμερα», συμμετείχαν οι μαθητές της α΄ γυμνασίου με πρωτοβουλία των φιλολόγων του σχολείου, Ιντζεβίδου Κυριακής και Σκουμποπούλου Χαράς.

Αρχικά οι μαθητές έκαναν κάποιες ασκήσεις ενεργοποίησης, που στόχο είχαν την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ τους και το δέσιμο τους ως ομάδα. Στη συνέχεια έγινε προσπάθεια διαχειρισμού του όρου του «ενδοσχολικού εκφοβισμού» διαχωρίζοντας την έννοια από τις ενδοσχολικές συγκρούσεις, μέσα από μια βιωματική δραστηριότητα κατά την οποία οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν κάποιες μικρές ιστορίες από περιστατικά σχολικού εκφοβισμού που προκύπτουν μέσα στα πλαίσια της σχολικής κοινότητας, τις οποίες έπειτα δραματοποίησαν. Τέλος, αφού έγινε η καταγραφή κάποιων βοηθητικών τρόπων διαχείρισης περιστατικών βίας στο χώρο του σχολείου, οι μαθητές εξέφρασαν τις ευχές τους για ένα σχολείο χωρίς βία, ένα σχολείο όπου θα κυριαρχεί ο σεβασμός, η φιλία η χαρά.

Οι βιωματικές αυτές δραστηριότητες έκαναν τους μαθητές να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, καθώς ενεπλάκησαν ενεργά, ανταλλάσσοντας σκέψεις, πληροφορίες, ερεθίσματα και ιδέες σχετικά με την πρόληψη και την ειρηνική επίλυση της βίας που εκδηλώνεται μεταξύ των παιδιών μέσα στο σχολείο. Ευχαριστούμε το κέντρο ΠΡΟΣΒΑΣΗ και την κα Σκεντερίδου για τη συνεργασία τους και ευχόμαστε να γίνονται συχνά στα σχολεία τέτοιες δράσεις που δρουν προληπτικά απέναντι στην εμφάνιση ψυχικών προβλημάτων των εφήβων και αναπτύσσουν σημαντικές πτυχές της κοινωνικής και συναισθηματικής τους ανάπτυξης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο