Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές...στην Ημαθία

Για δεύτερη φορά φέτος η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού οργανώνει  σε δώδεκα νομούς της χώρας πράσινες πολιτιστικές διαδρομές με κοινό στόχο: την ευαισθητοποίηση των πολιτών κάθε ηλικίας και την παράλληλη ενεργοποίησή τους στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας.

Politistikes_Diadromes_2013Δεκαεπτά Εφορείες Αρχαιοτήτων, έξι μουσεία, έξι Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τρία Πανεπιστήμια, επτά Δήμοι, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, περιβαλλοντικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες, σωματεία και συνεταιρισμοί πολιτών, ορειβάτες, εικαστικά εργαστήρια, βιβλιοθήκες και πολλοί εθελοντές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και δημιούργησαν μικρά ή μεγαλύτερα δίκτυα συνεργασίας σε δώδεκα νομούς της χώρας.

Αποτέλεσμα μια σειρά από περιπάτους, πεζοπορίες, θεματικές περιηγήσεις, μουσικές εκδηλώσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές παρουσιάσεις ανοιχτές στο κοινό από 24 Μαΐου έως και 13 Ιουνίου 2013.

Το πρόγραμμα για τον Ν.Ημαθίας είναι το εξής:



  • Η ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιήσει κατά το δεκαήμερο των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών τις ακόλουθες δράσεις στην περιοχή της Βεργίνας:


A. την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Φυσικό περιβάλλον, μνημεία και τέχνη στις Αιγές» για παιδιά Δημοτικού όπου σε μια γιορτή λήξης του σχολικού έτους δίνεται στα παιδιά ένα έναυσμα να απολαύσουν στις καλοκαιρινές τους διακοπές τη φύση, τα μουσεία και τα μνημεία μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει α) επίσκεψη στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων όπου με τη βοήθεια εκπαιδευτικού φυλλαδίου τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα φυτά μέσα στο μουσείο (αγγειογραφίες, τοιχογραφίες, φυτικός διάκοσμος, εκθέματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με φυτά) και β)καλλιτεχνικό εργαστήρι στον αρχαιολογικό χώρο του Νεκροταφείου των Τύμβων όπου με άχρηστα ανακυκλώσιμα υλικά τα παιδιά θα φτιάξουν τα δικά τους δέντρα.


Β. την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013 περιήγηση με αρχαιολόγο και γεωπόνο στο άστυ και στη χώρα των Αιγών, κατά την οποία το κοινό θα ενημερώνεται για τον αρχαίο πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον της Βεργίνας.


Γ. την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013 έφιππη περιήγηση από τη Βασιλική Νεκρόπολη ως την Ακρόπολη των Αιγών με άλογα της περιοχής.


Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 23810 24356 (γραφεία ΙΖ΄ ΕΠΚΑ, Έδεσσα)




  • Η ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιήσει στον Αρχαιολογικό Χώρο Μίεζας (Μακεδονικοί τάφοι – Θέατρο – Σχολή Αριστοτέλους):


Α . την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013, ώρα 10.00, πεζοπορική διαδρομή. Η διαδρομή ξεκινάει από τον αρχαιολογικό χώρο μακεδονικών τάφων των Λευκαδίων, ακολουθεί πεζοπορία μέχρι το αρχαίο θέατρο και καταλήγει με λεωφορείο στη Σχολή Αριστοτέλους (σε όλες τις στάσεις προβλέπονται ξεναγήσεις από αρχαιολόγους και περιβαλλοντολόγος). Παράλληλα στο χώρο της Σχολής θα εξελιχθούν από τα εικαστικά εργαστήρια της Νάουσας καλλιτεχνικές δράσεις (landart). Η μέρα θα κλείσει σε οινοποιείο της περιοχής με προσφορά εδεσμάτων και τοπικού οίνου. Η εκδήλωση θα συνδιοργανωθεί με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας


Β. την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013, εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Σχολή του Αριστοτέλη. Η εκδήλωση θα συνδιοργανωθεί με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας, ενώ θα συμμετάσχουν τα εικαστικά εργαστήρια του Δήμου Νάουσας και σχολεία της περιοχής.


Tηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό κατά τη διάρκεια του εορτασμού:


23320 41121 (Αρχαιολογικός Χώρος Λευκαδίων), 23310 24972 (Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας), 23810 24356 (γραφεία ΙΖ΄ ΕΠΚΑ, Έδεσσα).


Oι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές συντονίζονται από τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης σχετικά με την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Εφαρμόστηκαν πιλοτικά, με θερμή ανταπόκριση, το 2012 στους Νομούς Αττικής, Ρεθύμνης και Λέσβου. Οι Νομοί Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας Ηλείας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας και Φωκίδας διευρύνουν τη δικτύωση με πολυεπίπεδες εκδηλώσεις.

Αναλυτικά δείτε όλο το πρόγραμμα και για τους 12 νομούς [button link="http://www.kathemera.gr/wp-content/uploads/2013/05/Πράσινες-Πολιτιστικές-Διαδρομές.doc" color="red" window="yes"]εδώ[/button]

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο