Αναβίωσε το Παγκράτιο άθλημα στη Σχολή Αριστοτέλη

Μετά από χιλιετίες πιθανότατα, η αρχαία Μίεζα πλημμύρισε από νεαρούς παγκρατιαστές… Όλοι οι αθλητικοί σύλλογοι της Ημαθίας και αρκετοί από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας που καλλιεργούν το Παγκράτιο, προσεκλήθησαν από την Πολιτιστική Επιτροπή Φίλων και Διάδοσης (ΠΕΦΙΔΙΠΑ) της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος και έδωσαν βροντερό αθλητικό παρόν… 

Κάποιοι χαρακτήρισαν το γεγονός σαν ανεπανάληπτη εκδήλωση. «…επανελειτούργησε η Σχολή του Αριστοτέλους…» έγραψε τοπική εφημερίδα. Ο χώρος της σχολής του Αριστοτέλους γέμισε από αθλητές του Παγκρατίου που ένοιωσαν κάποιες στιγμές ότι ζούσαν στην εποχή της εκπαίδευσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το δάσκαλό του τον Αριστοτέλη.

Οι πολυπληθείς επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου, έκπληκτοι στην αρχή, ενθουσιασμένοι στη συνέχεια, παρακολούθησαν με έκδηλη προσοχή και δίψα για πληροφόρηση την αρχαιολόγο κ. Εύα Κοντογουλίδου να ξεναγεί τους αθλητές και τους φιλάθλους στο χώρο και να ενημερώνει όλους για τις καταβολές, την ιστορία και τη σημασία του ιερού αγώνα του παγκρατίου από τα προϊστορικά, μέχρι τα βυζαντινά χρόνια και μετέπειτα, αφού η ιδέα ποτέ δεν έσβησε και ακόμα υπάρχουν σχετικά έθιμα και παραδόσεις. 

Στη συνέχεια, έγινε επίδειξη των αναγνωρισμένων σύγχρονων αγωνισμάτων του Παγκρατίου, υπό το γενικό συντονισμό του παιδοτρίβη κ. Βασιλείου Παπαδοπούλου. Οι αθλητές παρουσίασαν σκιαμαχία, παλαίσματα και τον Πολυδάμαντα. Ο πρόεδρος του ΜΑΣΒ «Ημαθίων» και μέλος της ΠΕΦΙΔΙΠΑ κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας αναφέρθηκε στους στόχους της Ομοσπονδίας και τις επικείμενες διοργανώσεις (Παγκοσμίου Συνεδρίου και Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Παγκρατίου -2013euroPAC) που θα γίνουν το Νοέμβριο 2013 στη Βέροια. 

Εικόνες πανέμορφες. Οι επισκέπτες του χώρου παρακολούθησαν με έκπληξη και θαυμασμό την επίδειξη. Όλοι θεώρησαν τυχερούς τους εαυτούς τους που βρέθηκαν σε τέτοια εκδήλωση. Οι συγγενείς και φίλοι των αθλητών ζήτησαν επίμονα να ξαναγίνουν τέτοιες εκδηλώσεις.

Το παρόν έδωσε ο δήμαρχος Ναούσης κ. Αναστάσιος Καραμπατσός, που μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την εκδήλωση, δηλώνοντας ότι στο εξής θα στηρίξει με κάθε τρόπο το παγκράτιο. Την εκδήλωση τίμησε ο πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Ημαθίας της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών κ. Φώτιος Συρσύρης. Την ΕΟΠΑ εκπροσώπησε ο πρόεδρος της ΠΕΦΙΔΙΠΑ κ. Νικόλαος Τρίγκας.

Στη συνέχεια οι αθλητές επισκέφθηκαν τους Μακεδονικούς τάφους της Κρίσεως και των Ανθεμίων, όπου και πάλι η αρχαιολόγος και μέλος της ΠΕΦΙΔΙΠΑ κ. Εύα Κοντογουλίδου ξενάγησε τους αθλητές στα μοναδικά και υπέροχα διακοσμημένα αρχαιολογικά ευρήματα.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος δια της ΠΕΦΙΔΙΠΑ εκφράζει δημόσια τις θερμότατες ευχαριστίες της προς την  προϊσταμένη της ΙΖ’ ΕΠΚΑ κα Αγγελική Κοτταρίδη για τη βοήθεια που ανενδοίαστα προσέφερε  ώστε να  πραγματοποιηθεί η όλη εκδήλωση. Επίσης ευχαριστεί προσωπικά το Διευθυντικό Στέλεχος κ. Χρήστο Γιαννακάκη και την κονσερβοποιία VENUS συνολικά για τη μίσθωση και χορηγία του λεωφορείου,  καθώς και το ΚΤΕΛ Ημαθίας για τις άριστες υπηρεσίες του. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο