Δήμαρχος και μάσκες...

Του Τάσου Τασιόπουλου*

Όσοι δήμαρχοι, νομάρχες ή υπουργοί είχαν την εξυπνάδα να ψηφοθηρούν διορίζοντας, είτε αχρείαστους κηπουρούς, είτε σχολικούς τροχονόμους, είτε αστυνομικούς, είτε φύλακες – τον καιρό που έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα – και τους πλήρωναν από τα κρατικά ταμεία με δανεικά και αγύριστα, καταντώντας την εθνική οικονομία έρμαιο των δανειστών, πρέπει να έχουν τη γενναιότητα να αναλάβουν και τις ευθύνες των πράξεών τους.

Αλλά πάρα πολλές φορές επιτυχία είναι να πηγαίνεις από αποτυχία σε αποτυχία και να μην υπολογίζεις το κόστος ως δείγμα μαγκιάς, που είναι ένα μείγμα αγένειας, αμάθειας και θράσους. 
Βέβαια ο άνθρωπος είναι ένα σύστημα από πάρα πολλές μάσκες. 

Και οι μάσκες του δημάρχου – με μια διαφορά – είναι τόσο χρήσιμες όσο χρήσιμες είναι σε έναν παλιάτσο που τις χρησιμοποιεί για να αλλάξει φάτσες και ξεγελώντας το κοινό να ξεκαρδίζεται στα γέλια. 

Και η διαφορά είναι, στο ότι στις μάσκες του δημάρχου οι άλλοι ΔΕΝ αντιγράφουν αυτό που τους λέμε, μπουρδουλογώντας, αλλά αυτό που τους κρύβουμε. Γιατί αυτό που προσπαθούμε να τους κρύψουμε είναι αυτό που είμαστε. 

Η αλήθεια είναι ότι η αδιαφορία, ο ατομισμός, η λατρεία του εφήμερου και του επιφανειακού, το βόλεμα, ο πλουτισμός πάση θυσία, η μανία επίδειξης, η αποφυγή της προσπάθειας και η αποθέωση της μαγκιάς, μας είχαν απονευρώσει σε τέτοιο βαθμό που η θεραπεία του ΣΟΚ επιβλήθηκε απότομα πάνω σε σαστισμένους και απροετοίμαστους ανθρώπους. 

Γιατί υπήρξαν και προετοιμασμένοι. Με χρήματα στο εξωτερικό, αφορολόγητα ή σε μεγάλο βαθμό προϊόντα φοροδιαφυγής, ή συναλλαγής κάτω από το τραπέζι, με κρατικοδίαιτους εργολάβους διαφόρων τύπων και ειδών, ή με αιρετούς εργολάβους δημοτικούς συμβούλους, με προσβάσεις στα ταμεία των δήμων, που μπορούν να πουλούν όμως εκδούλευση ή κατανάλωση τρόμου ή ψέμα και προπαγάνδα. 

Όμως στην περίπτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα ισχυρά όπλα μιας αντιπολίτευσης – όταν αυτή δεν είναι λερωμένη – από τη στιγμή που ο δήμαρχος κενολογεί είναι η ειλικρίνεια και η ευθύτητα και στη συζήτηση της ΕΚΤΑΚΤΗΣ συνεδρίασης για το θέμα των απολύσεων των ΣΧΟΛΙΚΩΝ φυλάκων, ήταν ευκαιρία της αποκάλυψης του καιροσκοπισμού και της υποκρισίας των δημάρχων. 

Γιατί είναι υποκρισία να αερολογείς ασύδοτα από το αμβωνικό μικρόφωνο υπερασπίζοντας δήθεν τα συμφέροντα των εργαζομένων και είναι καιροσκοπισμός να παριστάνεις ταυτόχρονα τον διασφαλιστή του ΔΗΜΟΣΙΟΥ συμφέροντος, χωρίς να λαμβάνεις υπ’ όψη σου ότι κάποια στιγμή είχες την πρόνοια να προσλαμβάνεις μακριά από το ΔΗΜΟΤΙΚΟ συμφέρον. 

Και είναι φαρισαϊσμός να προσπερνάς σε αριστεροσύνη και τον ΧΡΗΣΤΟ ΑΛΕΥΡΑ, όταν δεν τολμάς σε ένα τέτοιο θέμα να προσκαλείς και τους ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ του νομού να τοποθετούν μπροστά στους συντοπίτες τους που τους ψηφίζουν, ίσως γιατί ένας από αυτούς – φίλα προσκείμενος – είναι εισηγητής στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου που απολύει αυτούς που τάχα ο κ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ υπερασπίζεται. 

Και είναι καιροσκοπισμός να τάζεις διάφορα, ποντάροντας στην ανοργανωσιά και στην αποποίηση των ευθυνών σου, όταν αυτά ακουμπούν τις ζωές των άλλων, αυτών δηλαδή που σήμερα απολύονται ή και τις ζωές των άλλων που ΔΕΝ προσέλαβες γιατί είχες την ευχέρεια να ψηφοθηρήσεις όταν διόριζες. 

Όσο για αυτούς που είναι για κινητικότητα, διαθεσιμότητα και απόλυση να βάλουν καλά στο μυαλό τους αυτό που όπως έμαθα – γιατί απουσίαζα από την συνεδρίαση καθώς βρισκόμουν εκτός νομού – τους είπε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Απατσίδης: 

«Όταν έχεις χάσει τόσα πολλά μπορείς να κρατηθείς μόνο από την αξιοπρέπειά σου»

* Ο Τάσος Τασιόπουλος είναι δημοτικός σύμβουλος Αλεξάνδρειας και πρώην Δήμαρχος Αντιγονιδών

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο