Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται και μας... χρειάζεται

Μπορεί ακόμα να θεωρείται αβέβαιος ο χρόνος των δημοτικών εκλογών, καθώς κατά καιρούς διάφορα σενάρια περί μετάθεσής τους από την αρχικά ορισθείσα ημερομηνία έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ωστόσο οι ζυμώσεις γίνονται εδώ και καιρό, καθώς - αργά ή γρήγορα - θα γίνουν! Οι κινήσεις είναι άλλοτε ξεκάθαρες (βλέπε Γιάννη Παπαγιάννη που δήλωσε ευθέως πως δημιουργεί συνδυασμό και κατέρχεται στις εκλογές) ή πιο σκιώδεις (βλέπε ανακατατάξεις, έριδες, υπονοούμενα και δηλώσεις ενδιαφερομένων).

Πολλοί θεωρούν πως γενικά η πολιτική ζωή έχει απαξιωθεί. Άλλοι πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι σε θέση πλέον να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στις κοινωνία, καθώς έχει "ευνουχιστεί". Άλλοι πάλι, θεωρούν πως οι τοπικές εκλογές αποτελούν για τους πολιτικούς το "σκαλοπάτι" για περαιτέρω ανέλιξη.

Η κάθε άποψη έχει τα δίκια της, ωστόσο δεν θεωρούμε ότι κατέχουν την απόλυτη... αλήθεια. Διότι, όντως η πολιτική ζωή έχει απαξιωθεί, οπότε το να είσαι Δήμαρχος ή Δημοτικός Σύμβουλος κάθε άλλο παρά φήμη και δόξα σου δίνει. Όντως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά τα μεγαλεπίβουλους σχεδιασμούς του "Καλλικράτη", όχι μόνο έχει ισχυρότερη, αλλά πλέον έχουν γίνει οι ΟΤΑ κατώτεροι Γενικών Γραμματειών Υπουργείων. Και, προφανώς, πολλές φορές οι τοπικές εκλογές έχουν χρησιμοποιηθεί ως όχημα για την Βουλή.

Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολίτες πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στην "καθημερινή" ηγεσία του, στους Δήμους, καθώς, όσο δύσκολο και αν έχει γίνει πλέον, ο Δήμος, ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο, τα τοπικά συμβούλια, θα είναι μπροστά στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών.

Βέβαια, ψευδαισθήσεις δεν πρέπει να τρέφουμε... Δεν μπορούμε να ελπίζουμε πως κάποιος που θα εκλεγεί Δήμαρχος θα μπορέσει να πολεμήσει την ανεργία, την κρίση, την ανέχεια. Αλλά, ένας ικανός Δήμαρχος μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, να "καλλιεργήσει" το έδαφος και να ανοίξει τους ορίζοντες μέσα από την θεσμική του θέση, ώστε να μπορούν να υπάρξουν προοπτικές ανάπτυξης.

Για παράδειγμα, μια καθαρή πόλη, με τάξη σε στάθμευση, τραπεζοκαθίσματα, με πράσινο, με υπηρεσίες υποδοχής και ξενάγησης των τουριστών, θα έδινε πόντους στον τομέα του τουρισμού.
Πρωτοβουλίες για συλλογικές ενέργειες στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων, θα έβαζε τέρμα στην εκμετάλλευση του αγροτικού κόσμου. 
Εκπόνηση μελετών και ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα (όπως αυτό της αστικής ανάπλασης ή παλαιότερα της ανάδειξης του ιστορικού κέντρου) είτε για την αναμόρφωση της εικόνας της πόλης ή την δημιουργία βιοτεχνικών πάρκων ή άλλων δράσεων, που θα εκμεταλλευόταν την τεχνογνωσία του ντόπιου δυναμικού, σε συνδυασμό με την ιδιωτική πρωτοβουλία, θα μπορούσαν αναθερμάνουν την απασχόληση...

Και άλλες πολλές δράσεις, επεμβάσεις, ενέργειες, προς αυτή την κατεύθυνση, είναι στις δυνατότητες των Δήμων. Αρκεί να υπάρχουν στελέχη ικανά, που να πλαισιώνουν τον ικανό δήμαρχο, προσφέροντας έργο και... έργα.

Το φαινόμενο Δημάρχων που μετράνε τα... κουκιά - ψήφους του κάθε συμβούλου και αυτό αποτελεί το μόνο "προσόν" τους, δεν μπορεί να αποτελεί μία ελπιδοφόρα πρακτική προς την κατεύθυνση αυτή. Ούτε βέβαια η επιλογή ειδικών συνεργατών πρέπει να γίνεται με κριτήρια κομματικά, οικογενειακά, φιλικά ή... ρουσφετολογικά.

Κοντολογίς, είναι στο χέρι των Δημοτών κάθε δήμου να επιλέξουν αν θα αναλάβουν τις τύχες τους οι ίδιοι ή θα αφήσουν τους συνήθεις... υπόπτους να διαχειρίζονται τις τύχες τους. Είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε στην Βουλή, οι εκπρόσωποί μας είναι σάρκα εκ της σαρκός μας, είναι "εμείς", οπότε δεν αποτελεί δικαιολογία να λέμε ότι δεν μας κάνουν και να σταυρώνουμε τα χέρια.

Αν δεν μας κάνουν, ιδού η ευκαιρία! Να βγούμε εμείς μπροστά...

Ν.Β.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο