Τι είναι και τι κάνει ο Σχολικός Φύλακας;

Αφού λοιπόν φεύγουν (τους καταργούν) τους Φύλακες απ΄τα σχολεία προσέξτε τι θα γίνει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Θα πρέπει να έρχεται από τις 7 το πρωί ο Διευθυντής ή κάποιος  εκπαιδευτικός να ανοίξει όλους τους χώρους να μπει φρέσκος αέρας στις αίθουσες, να ελέγξει όλο το κτήριο αν υπάρχουν ζημιές βλάβες, να διορθώσει ότι μπορεί, να καλέσει την τεχνική υπηρεσία του Δήμου αν χρειαστεί (τα περισσότερα σχολεία είναι παλιά και βγάζουν συχνά προβλήματα). 


Να ελέγξει τον αύλειο χώρο και να μαζέψει τα σκουπίδια (μπουκάλια, τσιγάρα, σύριγγες, προφυλακτικά ακόμη και ακαθαρσίες) που γίνονται κατα τη διάρκεια της νύχτας απο εξωσχολικούς που βρίσκουν καταφύγιο στην αυλή τις νύχτες. Οι Καθαρίστριες πιάνουν δουλειά αργότερα. 

Τον χειμώνα να ανάψει τα καλοριφέρ εγκαίρως για να ΄χει ζεστάνει μέχρι να μπουν τα παιδιά στις  8.30, να καθαρίσει το χιόνι απο τα σκαλιά και μερος της αυλης για να περάσουν ολοι με ασφάλεια μέσα, να ρίξει και αλάτι αν εχει πάγο αυτά στη βόρεια Ελλάδα συμβαίνουν κάθε χειμώνα. 

Στη συνέχεια να υποδεχτεί τα παιδιά κάποια τα φέρνουν οι γονείς τους από τις 7.15-7.30, γιατί δουλεύουν νωρίς, (ειδικά στα Δημοτικά φέρνανε τα μικρά τους απ΄τις 7.15, τα αφήναν στο σχολείο και ξέρανε οτι ειναι ασφαλή με το Φύλακα μέχρι να ΄ρθουν οι Δάσκαλοι αργότερα.) 

Κατά την διάρκεια του μαθήματος να ελεγχει στην είσοδο ποιος μπαίνει ποιος βγαίνει στο σχολείο, στα Δημοτικά η πόρτα ήταν πάντα κλειδωμένη και πληρως ελεγχόμενη απο το Φύλακα. 
Να ελεγχει περιμετρικά της αυλής να διώχνει εξωσχολικούς να έχει την προσοχή του για ναρκωτικά παιδεραστία ενδοσχολική βία και  λόγο της κατάστασης ( ΔΝΤ) πολλα παιδιά που πεινούν να βοηθάει οπως μπορεί (ειδικά στα Δημοτικά οι γυναίκες Φυλακες ειχαν τον ρόλο της Μάνας εμμέσως). 
Θα πρέπει να φροντίζει το πράσινο στην αυλή, δένδρα λουλουδια γρασίδι να τα ποτίζει να τα φροντίζει. 
Στο σχόλασμα να κλειδώσει να ελέγξει και να ασφαλίσει όλους τους χώρους. Να Παραδώσει και τα τελευταία παιδάκια που οι γονείς τους σχολούν αργότερα. 

Όλα όσα προαναφέρθηκαν ήτανε στις αρμοδιότητες του Σχολικού Φύλακα που ακόμα βοήθαγε στη μεταφορά των βιβλίων το Σεπτέμβρη, θρανίων και καρεκλών στις εξετάσεις ή σε διάφορες σχολικές εκδηλώσεις.

Με λίγα λόγια ο Σχολικός Φύλακας ήταν η ψυχή του Σχολείου  που ήξερε τα πάντα για το τι υπάρχει από τις αποθήκες μέχρι την τελευταία αίθουσα και γραφείο, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη καθημερινή λειτουργία του κάθε Σχολικού συγκροτήματος. Αυτός ο  Θεσμός που υπάρχει εδώ και 12 χρόνια το Σεπτέμβρη δεν θα υπάρχει πια, καταργείται.

Αναγνώστης Π. Κ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια


Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο