Ιατρικά: Τελικά τι ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων του καρκίνου;

Της Δήμητρας Τσιλιμίγκρα*

Αποτελεί κοινή παραδοχή πως με το πέρασμα των χρόνων αυξάνονται όλο και περισσότερο τα κρούσματα του καρκίνου παγκοσμίως. Ενδιαφέρον προκαλεί η κατακόρυφη άνοδος  της επίπτωσης των καρκίνων στον πληθυσμό που σχετίζονται με περιβαλλοντικά αίτια. Πρόσφατη μεγάλη έρευνα που διεξήχθη στη Βρετανία απέδειξε πως τα είδη του καρκίνου που σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο ζωής είναι αυτά που εμφανίζονται με αυξανόμενη συχνότητα στον πληθυσμό λόγω της μη τήρησης των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, στατιστικές έδειξαν πως τα περιστατικά του κακοήθους μελανώματος, το οποίο προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο καθώς και από την έλλειψη προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία, έχουν αυξηθεί περισσότερο από κάθε άλλη ασθένεια τα τελευταία δέκα χρόνια, ιδιαίτερα στους νέους.

Επιπλέον, μορφές καρκίνου που σχετίζονται με το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και των νεφρών συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος, έχουν σημειώσει αύξηση που αγγίζει το 70%. Η έρευνα αναφέρεται και στον καρκίνο του μαστού, ο οποίος στο 27% των περιπτώσεων έχει να κάνει με περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά και με την παχυσαρκία, την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, την έλλειψη άσκησης και τις ορμονικές διαταραχές.

Oι παράγοντες κινδύνου που έχουν να κάνουν με τις συνήθειες της καθημερινότητας ευθύνονται για το 40% των καρκίνων, ποσοστό που μπορεί να κριθεί ανησυχητικό. Ωστόσο αντιλαμβανόμαστε πως με την υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής και με την απαραίτητη πληροφόρηση και εκπαίδευση του πληθυσμού πάνω στη χρήση των απαραίτητων προφυλάξεων από τους παράγοντες κινδύνου μπορεί να υπάρξει πρόληψη του καρκίνου κατά ένα μεγάλο ποσοστό καθώς και μείωση των κρουσμάτων της μάστιγας αυτού.

* Η συνεργάτης του InVeria.gr Δήμητρα Τσιλιμίγκρα, είναι απόφοιτη του τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 
(www.dimimed.blogspot.gr)

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Ανώνυμος14/7/13, 5:48 μ.μ.

    Με ενδιαφέρον διάβασα το άρθρο σας για τον καρκίνο Κυρία Τσιλιμίγκρα. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την ενφάνιση του σε πολλούς συνανθρώπους μας με καταστροφικές συνέπειες. Η πρόληψη αλλά και άρθρα σαν τα δικά σας είναι δυνατόν να κάνουν τον κόσμο να προστατευτεί όσο μπορεί από αυτήν την μάστιγα. Συχαρητήρια για τη καλή δουλειά. Πρόκειται για ένα ''θέμα'' δυστυχώς πολύ επίκαιρο για όλο τον κόσμο. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στην αρθρογραφία σας και να μας κρατάτε ενήμερους για θέματα ιατρικής που αφορούν όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστή τοποθέτηση. Είναι θεαματική η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου και άλλων ασθενειών εξ αιτίας της μεταβολής των περιβαλλοντικών παραγόντων στους οποίους εκτιθόμαστε. Ευχαριστούμε για την πληροφόρηση και σας ζητώ να μας ενημερώσετε και για τις προληπτικές εξετάσεις που θα πρέπει να κάνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τσιλιμίγκρα Δήμητρα14/7/13, 8:20 μ.μ.

    Σας ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη και τα θετικά σας σχόλια! Είναι χαρά μου να έχω αναγνώστες που είναι ενημερωμένοι πάνω τα θέματα της υγείας. Κύριέ μου έχετε απόλυτο δίκιο πως είναι σημαντικό να αναφερθούν οι εξετάσεις που πρέπει να γίνονται για την πρόληψη καθώς και για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Θα αφιερώσω ένα από τα επόμενα άρθρα μου πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο