Συλλογή υπογραφών για το πρώην δικαστικό μέγαρο Βέροιας από τον Δήμο Βέροιας

Πρόσκληση σε όλους τους Συλλόγους του Δήμου απεύθυνε ο Δήμος Βέροιας ύστερα από την 352/1.7.2013 απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, ώστε να συνδράμουν στη συλλογή υπογραφών μεταξύ των μελών τους, για την απόδοση του πρώην Δικαστικού Μεγάρου της πλατείας Ρακτιβάν στο Δήμο και την απένταξη των ιστορικών κτιρίων της πόλης από τη λίστα των προς εκποίηση ακινήτων του Δημοσίου.

Για το σκοπό αυτό εστάλη φόρμα κειμένου κάτω απ το οποίο θα συγκεντρώνονται οι υπογραφές μελών των συλλόγων. Μετά τη συγκέντρωση τους από το Δήμο, οι υπογραφές θα προωθηθούν στο κοινοβούλιο από τους Βουλευτές Ημαθίας και αρμοδίως στα συναρμόδια Υπουργεία.

Καλούνται όλοι οι πολίτες που συμμετέχουν ή μη σε Πολιτιστικούς ή άλλους Συλλόγους της Βέροιας να στηρίξουν την προσπάθεια για να ενισχύσουν τη φωνή του Δήμου στην προσπάθεια απόκτησης του πρώην Δικαστικού Μεγάρου και την προστασία όλων των ιστορικών κτιρίων της πόλης.

Η φόρμα συλλογής υπογραφών που εστάλη βρίσκεται αναρτημένη και στο διαδικτυακό τόπο του Δήμου www.veria.gr και αναφέρει τα εξής:



                                                                                       Βέροια …………….
(ΘΕΣΗ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ
 ΦΟΡΕΑ Ή ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΛΛΕΞΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ)


ΘΕΜΑ: «ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ»

Συμπολίτισσες και συμπολίτες ,
η Βέροια ανήκει στις προνομιούχες ελληνικές πόλεις που  διαθέτουν  τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα που διαμορφώθηκε  ανάλογα με τις επιταγές και τα ηθισμένα κάθε  ιστορικής περιόδου.
  Από την αρχαϊκή εποχή έως σήμερα η πορεία της είναι σηματοδοτημένη και νοηματοδοτημένη από  μνημεία  που την κατατάσσουν σε περίοπτη θέση.

Εξέχουσα θέση κατά τον εικοστό και εικοστό πρώτο αιώνα κατέχει ένα μνημείο της ύστερης οθωμανικής περιόδου, το πρώην Δικαστικό Μέγαρο της πόλης. Το μέχρι πρότινος Δικαστικό Μέγαρο της Βέροιας, Τοπόσημο  της ιστορικότερης πλατείας «Ρακτιβάν» ή άλλως «Πλατεία Ωρολογίου», συνδέθηκε με τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της πόλης και της περιοχής.
Το κτίριο κτίστηκε στα τέλη των οθωμανικών χρόνων και χρησιμοποιήθηκε ως διοικητήριο έως την απελευθέρωση της πόλης, στις 16 Οκτωβρίου 1912.
Κατά τον αιώνα που ακολούθησε, έως τα τέλη του 2012, του επιφυλάχθηκε ο υψηλός ρόλος του Δικαστικού Μεγάρου Βέροιας.
Το Υπουργείο Πολιτισμού το χαρακτήρισε  έργο τέχνης  και το Φεβρουάριο του 1983 το ανακύρηξε διατηρητέο.
Το  ιστορικό και  πολιτισμικό απόθεμα που φέρει το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο της πόλης είναι πρόδηλο.
Τούτο βαραίνει  με  χρέος και ευθύνη  όλους  τους θεσμικούς φορείς, οργανώσεις και πολίτες της Βέροιας και της Ημαθίας. Ο Δήμος Βέροιας ως κύριος εκφραστής της τοπικής κοινωνίας  έχει ομόφωνες αποφάσεις διεκδίκησης του κτιρίου.
   Στο όνομα αυτών, κυρίως όμως της ιστορίας, οι παρακάτω υπογράφοντες μέλη του Συλλόγου…(γράφεται ο τίτλος ) ………………………………………………………………….
ζητούμε από τον κ.  υπουργό να εισακούσει τις φωνές χρέους εκατοντάδων  πολιτών της Βέροιας και να  προβεί άμεσα σε πρωτοβουλίες απένταξης  από τη λίστα των προς ….εκποίηση δημόσιων ακινήτων ενός από τα σημαντικότερα κτίρια της νεότερης Βέροιας και να το αποδώσετε   στο φυσικό φορέα του που δεν μπορεί να είναι κανείς άλλος από το Δήμο της Βέροιας ο οποίος  θα του προσδώσει χρήσεις  που του αρμόζουν….χρήσεις  πολιτισμού!  

A/A    ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ  ΥΠΟΓΡΑΦΗ
1
2
3

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ανώνυμος11/7/13, 4:24 μ.μ.

    Χρήσεις πολιτισμού και κουραφέξαλα! Νοικιάστε το 99 χρόνια σε καμμιά τράπεζα για ν' αποκτήσει ζωή η πλατεία Ωρολογίου και να βγάλει και κανένα φράγκο ο Δήμος. Αλλιώς, το βλέπω να υφίσταται βανδαλισμούς κάθε τρεις και λίγο από τους τοξικομανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο