Ιατρικά: Το έμφραγμα προειδοποιεί!

Της Δήμητρας Τσιλιμίγκρα*

Είναι ευρέως γνωστό πως στην εποχή μας ένα από τα κυριότερα αίτια νοσηρότητας αλλά και θνησιμότητας είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Συγκεκριμένα η στεφανιαία καρδιοπάθεια αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο και αποτελεί μια σημαντική νόσο στις επιπτώσεις της οποίας συγκαταλέγονται η νοσηρότητα, η αναπηρία, η απώλεια της παραγωγικότητας αλλά και το κόστος.

Η στεφανιαία καρδιοπάθεια έχει ποικίλες εκδηλώσεις μία εκ των οποίων είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΟΕΜ). Το ΟΕΜ εμφανίζεται με πόνο στο στήθος που διαρκεί πάνω από 30 λεπτά, έμετο και εφίδρωση, συμπτώματα που δεν υποχωρούν με την ανάπαυση ή με τη χρήση υπογλώσσιας νιτρογλυκερίνης. Αποτελεί μία από τις πιο συχνές εκδηλώσεις της στεφανιαίας καρδιοπάθειας και ως σήμερα ήταν γνωστό πως «χτυπά» απροειδοποίητα μη δίνοντας προειδοποιητικά συμπτώματα.

Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν πως σε πολλές περιπτώσεις ασθενών εκδηλώνονται συμπτώματα τα οποία κρούουν το «καμπανάκι» του κινδύνου μέχρι και επτά ημέρες πριν από την εκδήλωση του εμφράγματος. Τα συμπτώματα αυτά είναι τα εξής:

•Πλάκωμα ή σφίξιμο στο στήθος.
•Πόνο που «χτυπάει» στο στήθος, στην πλάτη και συνδυάζεται με μούδιασμα στο αριστερό χέρι.
•Πόνο και στις δύο ωμοπλάτες, καθώς και στα δύο χέρια.
•Πόνο στο λαιμό και μούδιασμα στο κάτω σαγόνι.
•Πόνο στο στομάχι (ψηλά, εκεί που τελειώνει το κόκαλο του στέρνου).

Τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια κάποιας σωματικής δραστηριότητας, το επίπεδο δυσκολίας της οποίας συνήθως υποδεικνύει και τη σοβαρότητα της καρδιαγγειακής βλάβης. Συνήθως τα συμπτώματα δε διαρκούν πολύ και υποχωρούν σε περίπου 5 λεπτά μετά τη διακοπή της. Ωστόσο είναι σημαντικό να μην αγνοηθούν καθώς είναι πιθανό την επόμενη φορά η καρδιά να μην εκδηλώσει κάποιο προειδοποιητικό μήνυμα και να υποστεί έμφραγμα.

Αυτό που πρέπει να γίνει μετά την εμφάνιση κάποιου από τα παραπάνω συμπτώματα είναι η άμεση επίσκεψη σε κάποιον καρδιολόγο ο οποίος θα συστήσει καρδιογράφημα, βιοχημικό έλεγχο ρουτίνας (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, σάκχαρο κλπ.), ειδικές εξετάσεις αίματος (τροπονίνη, CPK), υπέρηχο καρδιάς (για να διαπιστωθεί τυχόν δυσλειτουργία στο μυοκάρδιο ή στην καρδιακή βαλβίδα) καθώς και τεστ κοπώσεως, εφόσον κρίνεται απαραίτητο.

Εκτός όμως των συμπτωμάτων που συμβαίνουν μέρες πριν το έμφραγμα υπάρχει και ένα που εκδηλώνεται κάποιες ώρες πριν από αυτό. Αυτό είναι ο οξύς πόνος τον οποίο οι ασθενείς περιγράφουν σαν «κάψιμο στο στήθος» ή «μαχαιριά στην καρδιά». Μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια κάποιας δραστηριότητας αλλά και κατά την ηρεμία. Ο πόνος αυτός πρέπει να μας οδηγεί άμεσα στο νοσοκομείο καθώς η καρδιά μας κινδυνεύει για τις επόμενες 2 με 3 ώρες.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως είναι ύψιστης σημασίας η αναγνώριση και διερεύνηση των παραπάνω συμπτωμάτων στην πρόληψη του εμφράγματος, καθώς υπολογίζεται πως αν κανείς δεν αγνοούσε τα προειδοποιητικά σημάδια θα προλαμβάναμε ένα στα επτά περιστατικά οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου.

* Η συνεργάτης του InVeria.gr Δήμητρα Τσιλιμίγκρα, είναι απόφοιτη του τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (www.dimimed.blogspot.gr)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο