Ξεκίνησε το "ΦΥΣΙΣ 2013" στη Βέροια

 Με μεγάλη συμμετοχή νέων από όλο τον κόσμο ξεκίνησε τη Δευτέρα 19 Αυγούστου το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ΦΥΣΙΣ - Κρίση και δημιουργικότητα» στο Δήμο Βέροιας. Το Πρόγραμμα που προβλέπεται να διαρκέσει έως την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013, είναι μία διακρατική Ελληνογερμανική συνεργασία, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Νεολαία σε Δράση» και αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Vereinigung für Genreverbindende Kunstprojekte e.V. και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Βερολίνου.

Οι νέοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν προέρχονται από Σχολές και Ακαδημίες Τεχνών της Γερμανίας και της Ελλάδας και χώρα προέλευσης τη Γερμανία, την Ισπανία τη Μεγ. Βρετανία, την Ιαπωνία, την Κίνα, το Ισραήλ, την Κολομβία αλλά και από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία, την Πτολεμαΐδα, τη Φλώρινα τον Πόρο και βέβαια από τη Βέροια. Πρόκειται για 77 συνολικά άτομα με τους εκπαιδευτές τους, που συναντήθηκαν προχθές, Τρίτη, στο Δημαρχείο, όπου τους υποδέχθηκε εκ μέρους της Δημάρχου Βέροιας Χαρίκλειας Ουσουλτζόγλου, ο Νικόλαος Μαυροκεφαλίδης, αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Εθελοντισμού. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Ελευθέριος Οικονόμου, Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού του Βερολίνου, η Andrea Conrad, γενική υπεύθυνη του Προγράμματος και η Κλεοπάτρα Θεολογίδου, επιστημονική συνεργάτης της Δημάρχου, υπεύθυνη για το Σχέδιο εκ μέρους του Δήμου.

Ο κ. Μαυροκεφαλίδης, στο καλωσόρισμά του, αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία της Βέροιας και της περιοχής, από τους προϊστορικούς μέχρι τους νεότερους χρόνους, στον τεράστιο μνημειακό πλούτο και στο φυσικό περιβάλλον και κάλεσε τους νέους να τον γνωρίσουν και να εμπνευστούν, μεταπλάθοντας τα ερεθίσματά τους σε δημιουργίες. 

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στους στόχους του Σχεδίου και στη σημασία, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, οι νέοι να απαντήσουν με δημιουργία. Παρουσίασε λεπτομέρειες του Προγράμματος, αναφέρθηκε στις προγραμματισμένες επισκέψεις των νέων στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών, στη Σχολή Αριστοτέλους, στο Δίον, στην Πέλλα, στη Θεσσαλονίκη και στην πόλη της Βέροιας και στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην κορύφωση του Προγράμματος με έργα των νέων και θα περιλαμβάνουν εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις και επίδειξη μόδας. 

Η κ. Conrad πρόσθεσε ότι η όλη επεξεργασία του Σχεδίου γίνεται εδώ και ένα χρόνο, ευχαρίστησε το Δήμο Βέροιας για την άριστη συνεργασία και αναφέρθηκε στους χορηγούς και υποστηρικτές της όλης προσπάθειας, δηλαδή το Γερμανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα τον Πρόξενο κ. Wolfgang Hoelfsher- Opermaier, τη Γερμανική Πρεσβεία στη Ρώμη και το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όταν τόσοι καλλιτέχνες συναντιούνται πάντα κάτι καλό προκύπτει.

Οι νέοι φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της Παναγίας Σουμελά και αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους κυρίως στις κατασκηνώσεις του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στην Καστανιά. Αρχηγοί της όλης διαμονής είναι οι Andrea Conrad και Κατερίνα Μασάδη.  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο