Βέροια: Τίμησαν την "Παναγία Περίβλεπτο"


Πέρα από τους εορτασμούς στην Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας, όλες οι πόλεις και πολλά χωριά της Ημαθίας τίμησαν χθες και σήμερα (15/8) την Κοίμηση της Παναγίας, με μαζική συμμετοχή. Εντός της πόλης της Βέροιας, το ενδιαφέρον στράφηκε στην πανήγυρη του παρεκκλησίου της Παναγίας Περιβλέπτου (ενορία Αγ. Αναργύρων), όπου την παραμονή της εορτής ψάλθηκαν τα εγκώμια του Επιταφίου της Παναγίας και έγινε λιτανεία του.

Τα εγκώμια της Παναγίας είναι αντίστοιχα των εγκωμίων της Μ. Παρασκευής, που ψάλλονται στον Επιτάφιο του Χριστού και αποτελούν κείμενα ιδιαίτερης εκκλησιαστικής, αλλά και φιλολογικής αξίας.

Στην τελετή προέστη ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Βέροιας, Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου και οι λοιποί εφημέριοι της ενορίας των Αγ. Αναργύρων. Μετά την ολοκλήρωση των Εγκωμίων της Παναγίας έγινε η λιτανεία του Επιταφίου της σε δρόμους πέριξ του ναού και, στο τέλος της λιτανείας, όλοι οι πιστοί πέρασαν (κατά το έθιμο), κάτω από τον Επιτάφιο, χάριν ευλογίας.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας τελέστηκε αγρυπνία στο Ναό Αγ. Αναργύρων, με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή πιστών από κάθε γωνιά της πόλης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο