Η "όαση" πολιτισμού της Ημαθίας με φυσική έδρα την ορεινή Φυτειά

Αποτελεί την πιο ενεργή συλλογική προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης της τοπικής ιστορίας και παράδοσης της Ημαθίας, με επιστημονικό υπόβαθρο και υψηλό επίπεδο έρευνας, στην οποία προσπάθεια συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες, εντός και εκτός Ημαθίας, αλλά και πολλοί άνθρωποι με μεράκι και αγάπη για την Ιστορία. Ο λόγος για την Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.), που στα 5,5 χρόνια από την σύστασή της ως Σωματείο, έχει να παρουσιάσει πλούσιο έργο (εκδοτικό, συνεδριακό κλπ).

Η έδρα της Εταιρείας, με απόφαση του Δήμου Δοβρά, είναι στο κοινοτικό κατάστημα της Φυτειάς Ημαθίας, έπειτα από την ευγενική παραχώρηση ενός γραφείου από τον τότε Δήμαρχο Χρήστο Τσιούντα, με την σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Δοβρά.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η φιλοξενία της έδρας στην Φυτειά αποτελεί ένα ιδιαίτερο προνόμιο για το χωριό, καθώς του έχει δοθεί η δυνατότητα να προσφέρει στέγη σε μία τόσο αξιόλογη προσπάθεια. Επίσης, δεδομένου ότι η φήμη της Ε.Μ.Ι.Π.Η. έχει από καιρό ξεπεράσει τα όρια της Ημαθίας, το όνομα της Φυτειάς - ως έδρας της Εταιρείας - ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, όπου φτάνουν και τα συγγράμματα που εκδίδει η Εταιρεία ή όπου γίνονται γνωστές οι δράσεις της.

Αν και κατά καιρούς έπεσε ως πρόταση στο "τραπέζι" η έδρα της Ε.Μ.Ι.Π.Η. να μεταφερθεί εντός του αστικού ιστού της Βέροιας, τα μέλη της αποφάσισαν να τιμήσουν την ευγενική προσφορά του τότε Δημάρχου, Δημοτικού Συμβουλίου Δοβρά και Τοπικής Κοινότητας Φυτειάς και κατέληξαν στην απόφαση να παραμείνει ως επίσημη έδρα η Φυτειά, καθώς αποτελεί ένα χωριό που - πέρα από όλα τα άλλα - αξίζει να διαφημίζεται στα πέρατα της Οικουμένης, τόσο για το φυσικό της κάλος, όσο και για την σημαντική ιστορία της.

Περισσότερα για την Ε.Μ.Ι.Π.Η. και το έργο της μπορείτε να δείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emiph.blogspot.com

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Καταστήματος Φυτειάς, η ο οποία έγινε το 2008 σε συνεργασία της Ε.Μ.Ι.Π.Η. με τον Εκπολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο ΦΥΤΕΙΑΣ (παρουσίαση βιβλίου για την Ιστορία της Μαρούσιας του τότε προέδρου της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Αθ. Βουδούρη και προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ).

Ο ιστορικός Γιώργος Χιονίδης και ο Αθ. Βουδούρης


Άποψη του κοινού της εκδήλωσης

Ο τ. Δήμαρχος Δοβρά Χρήστος Τσιούντας

Ο σημερινός πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Εμ. Ξυνάδας και η Μ. Στάθη (μέλος Δ.Σ. τότε) παρουσιάζουν το βιβλίο

Κέρασμα των επισήμων σε διπλανή αίθουσα από την σημερινή έδρα της Ε.Μ.Ι.Π.Η.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Δημήτρης17/8/13, 4:38 μ.μ.

    Μπράβο στην Φυτειά. Είναι τιμή για ένα χωριό να φιλοξενεί ένα τέτοιο Σωματείο, που όλοι ξέρουμε την προσφορά του στον Πολιτισμό και την επιστήμη.

    Μπράβο και στους κατοίκους, που δεν αρκούνται στα σουβλάκια και τις μπύρες, αλλά στηρίζουν τον πραγματικό πολιτισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο