Με ενδιαφέροντα στοιχεία η αντιφασιστική εκδήλωση της Βέροιας


Με ενδιαφέροντα στοιχεία η αντιφασιστική εκδήλωση της Βέροιας...

Ενδιαφέρουσα, από πολλές απόψεις, ήταν η εκδήλωση κατά του φασισμού, που πραγματοποιήθηκε στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας, το βράδυ της Κυριακής 27 Οκτωβρίου 2013, παραμονή της επετείου του "ΟΧΙ". Επρόκειτο για εκδήλωση που αποφασίστηκε έπειτα από διαβούλευση φορέων και πολιτικών κομμάτων, με πρωτοβουλία του Δήμου Βέροιας.

Το "παρών" έδωσαν πολλοί, αλλά πολλές ήταν και οι ηχηρές απουσίες...

Τον λόγο πήραν και αναφέρθηκαν στο φαινόμενο του φασισμού, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας και επικεφαλής της προσωρινής οργανωτικής επιτροπής που ομάδας εργασίας κατά του φασισμού, Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Βεροίας Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου, ο επικεφαλής του ΑΝ.ΔΥ. Λάζαρος Κουμπουλίδης, καθώς και εκπρόσωποι των κομμάτων: ΑΝ.ΕΛ. (Κ. Γιοβανόπουλος), ΣΥΡΙΖΑ (Δ. Χαμπίδης), ΔΗΜ.ΑΡ. (Αθ. Θεοχαρόπουλος) και ΠΑΣΟΚ (Γ. Μιχαηλίδης).
Επίσης, μίλησαν εκπρόσωπος του ΤΕΕ Ημαθίας, εκπρόσωποι των συλλόγων Φιλολόγων (Β. Σαράντη), Βλάχων (Γ. Τσίρης), Ευξείνου Λέσχη Βέροιας (Χ. Καπουρτίδης), Ομάδα Αλληλεγγύης Βέροιας, καθώς και μεμονωμένοι πολίτες.

Από την άλλη, απόντες ήταν εκπρόσωποι από τη ΝΔ και το ΚΚΕ, οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων Βέροιας κ.α.

Από την εκδήλωση, που διήρκεσε περίπου 3 ώρες, πολλά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως αξιοσημείωτα. Αλλά, μπροστά στην ανάγκη ριζικής αντιμετώπισης και εκρίζωσης του φασισμού, τα επιμέρους περισσεύουν... 

Ωστόσο, καταγράφουμε μερικές στιγμές:

- Στην αρχή της εκδήλωσης, ο συντονιστής Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου χαρακτήρισε ανεπιθύμητο και ζήτησε να αποχωρήσει από την αίθουσα ένα γνωστό μέλος της Χρυσής Αυγής, χαρακτηρίζοντας οξύμωρο να παραβρίσκεται σε εκδήλωση κατά του φασισμού ένα μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης.
Μετά από ολιγόλεπτη ανούσια λεκτική αντιπαράθεση, για το αν είναι η εκδήλωση κατά του φασισμού ή της Χ.Α. κλπ, η εκδήλωση μπήκε στα ουσιώδη.
- Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσε το κοινό της εκδήλωσης την τοποθέτηση του Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας ταξίαρχου Νικόλαου Μπαντουβάκη. Ο κ. Μπαντουβάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλοί επιχειρούν να κολλήσουν "ετικέτες" σε όλους τους αστυνομικούς, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι μεγάλη αδικία...
"Είναι δικά σας παιδιά" τόνισε πολλές ο ταξίαρχος, αναφερόμενος στους αστυνομικούς, σημειώνοντας πως η αστυνομία είναι μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας, με τα καλά και τα κακά μέλη της...

- Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στο κοινό η προβολή ενός βίντεο σχετικό με τον φασισμό, παραγωγής του θεολόγου Παναγιώτη Ασημακόπουλου, που αφορά μαρτυρία του Γερμανού συγγραφέα Έρχαρτ Kέστνερ, για μια γυναίκα στην Κρήτη που άναβε τα καντήλια στους τάφους των Γερμανών στρατιωτών, λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο. 
Το συγκεκριμένο βίντεο εστάλη στον Αρχιμ. Γεώργιο Χρυσοστόμου από τον δημιουργό του (τον οποίο όπως είπε δεν γνωρίζει προσωπικά) λίγες μέρες πριν την εκδήλωση, τυχαία, και προτίμησε αντί της εισήγησης που είχε προετοιμάσει, να προβληθεί το συγκεκριμένο βίντεο, τα μηνύματα του οποίου είναι καθηλωτικά και αποτελούν την πιο ηχηρή απάντηση στον φασισμό και στο μίσος.

Δείτε το βίντεο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο