Μπαρτζώκας: "Να πάψει οριστικά η συντήρηση του κομματικού κράτους"


Γράφει ο Αναστάσιος Σ. Μπαρτζώκας*

Η Κοινωνία στο σύνολό της βιώνει εδώ και τρία χρόνια ένα σοκ, κυρίως οικονομικό και φορολογικό. Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι σκληρές. Το ζήτημα είναι εάν αυτές οι θυσίες θα έχουν αντίκρισμα, εάν θα φέρουν ένα καλύτερο μέλλον. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι θυσίες των πολιτών να συνοδευτούν από ανασύσταση του ελληνικού Κράτους. 
Να συνοδευτούν από ρήξεις και μεταρρυθμίσεις ριζοσπαστικές, συνταγματικές και θεσμικές. Η Κοινωνία τις περιμένει, τις επιζητά. Τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα  δεν υπήρξαν η αιτία του προβλήματος, αλλά το αποτέλεσμα ενός κράτους το οποίο δομήθηκε σε λάθος βάσεις. Εάν αυτά σήμερα δεν αλλάξουν, τότε οι κόποι του ελληνικού λαού θα πάνε χαμένοι.

Το κράτος μας θα πρέπει να ανασυσταθεί. Να χτίσουμε από την αρχή δομές και θεσμούς, που στόχο θα έχουν την ανάδειξη όλων εκείνων των σύγχρονων και ικανών δυνάμεων αυτού του τόπου, που έχουν τη δύναμη να της δώσουν την ώθηση προς τα εμπρός. Το ανθρώπινο δυναμικό της Χώρας είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ καταρτισμένο και ικανό να σχεδιάσει στρατηγικά την ανασύνταξη και πραγματική ανάπτυξη του τόπου. Αρκεί, όμως να δοθεί στο δυναμικό αυτό η ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει από το να είναι απλός θεατής. 

Συνταγματικά, λοιπόν, να πάψει οριστικά η συντήρηση του κομματικού κράτους και η κατάληψη θέσεων διοίκησης από κομματικό προσωπικό. Να επανδρωθεί το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης από ανθρώπους ικανούς με σύστημα αδιάβλητο και αξιοκρατικό, χωρίς τη δυνατότητα παραμικρής παρέμβασης από κόμματα ή την εκάστοτε Κυβέρνηση.  

Κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της Διαφθοράς με απαρχή  την κατάργηση, χωρίς την παραμικρή διάκριση, του νόμου περί ευθύνης υπουργών και επομένως και της διάταξης για την αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη των Υπουργών. Επίσης, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και των προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα του Βουλευτή. Στην Κοινωνία της Ισονομίας και της Ισοπολιτείας που θέλουμε να δομήσουμε, όλοι θα πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και την δικαιοσύνη και ως τέτοιοι να αντιμετωπίζονται.

Επιπλέον, απαιτείται Συνταγματική πρόβλεψη για το "πόθεν έσχες" των πολιτικών προσώπων και των προσώπων που ασκούν Δημόσια Διοίκηση και την ανάθεση του ελέγχου του σε ειδικό σώμα Ανώτατων Δικαστικών Λειτουργών, χωρίς καμία απολύτως εμπλοκή της Βουλής ή της Κυβέρνησης. Όπως και η δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Ανάθεσης Δημοσίων Έργων, για να επέλθει οριστικά η ρήξη με το σύστημα της διαπλοκής.

Η αξιοκρατία και η αξιολόγηση θα πρέπει να αποτελέσουν τους πυλώνες της λειτουργίας του δημόσιου βίου, δίχως την παραμικρή παρέκκλιση. Θα πρέπει να εμπεδωθεί στο σύνολο των πολιτών το αίσθημα της δικαιοσύνης και της ισονομίας. Φυσικά τα παραπάνω είναι μόνο η Αρχή. Απ’ αυτά όμως, τα αυτονόητα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε, για να ‘ναι γερές οι βάσεις του Νέου Σύγχρονου Ελληνικού Ευρωπαϊκού Κράτους.       

* Ο Αναστάσιος Σ. Μπαρτζώκας είναι Δικηγόρος στη Βέροια και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Λαός" τον Οκτώβριο του 2013

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο