Ο... τέως ξαναχτυπά και... ξεσπαθώνει για τα σκουπίδια της Βέροιας!


Ο... τέως ξαναχτυπά και... ξεσπαθώνει για τα σκουπίδια της Βέροιας!

Ο τέως και εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Βέροιας (κατά δήλωσή του) Χρήστος Σκουμπόπουλος... ξαναχτυπά, αυτή τη φορά με άρθρο του σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων. Ως επωδός της αρθρογραφίας του, που τείνει να γίνει το "μότο" της προεκλογικής του εκστρατείας, είναι ο χαρακτηρισμός της Δημοτικής Αρχής ως της "πιο ανίκανης, της πιο ανίδεης, της πιο επιζήμιας δημοτικής αρχής που υπήρξε ποτέ στο Δήμο μας"...


Το άρθρο του Χρήστου Σκουμπόπουλου



Καιρός να παραμερίσει η πιο επιζήμια δημοτική αρχή

Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αρμοδιότητες των Δήμων.  
Εδώ και χρόνια δεν εξαντλείται στην «παραδοσιακή» διεκπεραίωσή της, την αποκομιδή, δηλαδή, των σκουπιδιών και την απόθεσή τους σε χωματερές.  

Εδώ και χρόνια έχουν θεσπιστεί αυστηροί κανόνες, που επιβάλλουν διαλογή και διαχωρισμό των κάθε είδους απορριμμάτων, ιδιαίτερους τρόπους διαχείρισης ορισμένων κατηγοριών τους, μείωση του όγκου τους μέσω ανακύκλωσης, εφαρμογή μεθόδων ενεργειακής αξιοποίησής τους και υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων τους, κτλ.  

Η ευρωπαϊκή και η εθνική νομοθεσία επιφυλάσσουν τσουχτερά πρόστιμα για τους Δήμους εκείνους, που αδυνατούν ή αμελούν να ανταποκριθούν σ’ αυτή την υποχρέωση.  

Όμως τα πρόστιμα, που αποκτούν, στις μέρες της κρίσης, εφιαλτικές διαστάσεις, δεν πλήττουν, έτσι αόριστα, τα δημοτικά ταμεία.  

Εισβάλλουν στο ισχνό πορτοφόλι του κάθε συνδημότη προσωπικά, γιατί -απλούστατα- η υπηρεσία καθαριότητας έχει, ανέκαθεν, στους Δήμους ανταποδοτικό χαρακτήρα.  

Αυτό σημαίνει πως τις δημοτικές δαπάνες για την καθαριότητα, σε όλη την έκτασή τους και σε όλες τις διαστάσεις τους, τις επωμίζεται υποχρεωτικά ο τοπικός πληθυσμός.  

Αυτό σημαίνει πως ο Δήμος (ο κάθε Δήμος) όλα όσα εισπράττει από τους κατοίκους του για την καθαριότητα οφείλει να τα διαθέτει, μέχρι το τελευταίο λεπτό, για την παροχή αυτής και μόνον αυτής της υπηρεσίας.  

Άρα, το επίπεδο της δημοτικής καθαριότητας αντικατοπτρίζει όχι μόνο το μέγεθος της συνεισφοράς των κατοίκων (μέσω των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν), αλλά και την ικανότητα της δημοτικής αρχής να διαχειριστεί κατά τον βέλτιστο τρόπο αυτή την συνεισφορά.  

Όταν στους δρόμους και στις πλατείες, στις παιδικές χαρές και σ’ όλους τους κοινόχρηστους χώρους, στο κέντρο της πόλης και στις γειτονιές, αλλά και σε όλους τους οικισμούς μας, η καθαριότητα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο και στην αθλιότερη κατάσταση που γνώρισε ποτέ αυτός ο τόπος, τότε ή οι κάτοικοι δεν πληρώνουν καθόλου τα δημοτικά τέλη που τους αναλογούν, ή η δημοτική αρχή εισπράττει τα τέλη αλλά είναι παντελώς ανίκανη να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις της.  

Και επειδή οι συνδημότες μας πληρώνουν, ή μάλλον, λόγω της συνεχιζόμενης βαθιάς κρίσης, ματώνουν για να πληρώσουν (και) τα δημοτικά τέλη, η αιτία της αφόρητης βρωμιάς που μας πνίγει δεν είναι άλλη παρά η ανικανότητα της δημοτικής αρχής.  

Μιας «αρχής», που πολύ εύκολα βρίσκει δικαιολογίες και ρίχνει τα βάρη στους άλλους, αλλά πολύ δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί (ή μάλλον δεν αντιλαμβάνεται καθόλου) το ρόλο και τις ευθύνες της. 

Ευθύνες, που μεγαλώνουν τρομακτικά, καθώς το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων πολλαπλασιάζεται, τόσο με την μεταφορά τους στην Κοζάνη (γιατί επαναλαμβανόμενες «αστοχίες» ετών αυτής της ανίκανης δημοτικής αρχής, μας υποχρεώνουν να πληρώνουμε την μεταφορά και την ταφή των σκουπιδιών μας στους λάκκους των λιγνιτωρυχείων του γειτονικού νομού!), όσο και με ευρωπαϊκά πρόστιμα που έρχονται λόγω μη εφαρμογής προγραμμάτων ανακύκλωσης.  

Ευθύνες, που δεν διαγράφονται με «ηρωικές κορώνες» και στομφώδεις ανακοινώσεις και αυτοδοξαστικά δελτία τύπου, στην παραγωγή των οποίων κατέχει πανελλήνια πρωτιά η, κατά τα άλλα, ανύπαρκτη δημοτική μας αρχή.  

Γιατί το κόστος όλων αυτών, όσων γίνονται και όσων δεν γίνονται, αλλά και το κόστος των προστίμων που έρχονται, το πληρώνουν, και θα το πληρώνουν άμεσα και έμμεσα, όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά του Δήμου μας, και όλα τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις της πόλης και της περιοχής μας.  

Κι αν αυτό το κόστος είναι σήμερα δυσβάσταχτο, αύριο θα γίνει, για τους συνδημότες μας, αβάσταχτο.  

Πιο αβάσταχτο κι απ’ την ελαφρότητα της πιο ανίκανης, της πιο ανίδεης, της πιο επιζήμιας δημοτικής αρχής που υπήρξε ποτέ στο Δήμο μας.  

Και που πρέπει, επιτέλους, να παραμερίσει, για να αναπνεύσει ο τόπος, να ανακουφιστεί ο Δήμος, και να ανθίσουν και πάλι η πόλη και τα χωριά μας. 

Χρήστος Σκουμπόπουλος
τ. Δήμαρχος Βέροιας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο