Οφειλόμενη διευκρίνηση για τις - κατ' ευφημισμόν - "συνεντεύξεις Τύπου" και τη στάση του InVeria.gr


Οφειλόμενη διευκρίνηση για τις - κατ' ευφημισμόν - "συνεντεύξεις Τύπου" και τη στάση του InVeria.gr

Τις τελευταίες ημέρες γραφείο υποψηφίου - κατά δήλωσή του - δημάρχου Βέροιας διακυρήτει ότι διοργάνωσε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
Επειδή θεωρούμε πως πρέπει να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας για τη συμμετοχή του InVeria.gr σε αυτή τη "συνέντευξη Τύπου", σημειώνουμε τα εξής:

- Δεν επρόκειτο στην πραγματικότητα για συνέντευξη Τύπου, καθώς οι συνεντεύξεις Τύπου - όπως πολύ καλά γνωρίζουν όλοι οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι - σημαίνει άμεση επαφή των δημοσιογράφων με τον συνεντευξιαζόμενο, είτε δια ζώσης (όπως συνηθίζεται) ή μέσω διαδικτύου, αλλά σε πραγματικό χρόνο (π.χ. με συνδιάσκεψη μέσω skype ή άλλων προγραμμάτων ηλεκτρονικής επικοινωνίας).

- Αν δεν ήταν συνέντευξη Τύπου, τότε τι ήταν; Η απάντηση είναι απλή: Ήταν μια προσπάθεια προβολής του συγκεκριμένου υποψηφίου σε ΜΜΕ ή διαδικτυακά μέσα που ασχολούνται με την ειδησεογραφία, δίνοντας απλά τη δυνατότητα στους δημοσιογράφους ή δημοσιογραφούντες ή κατόχους ιστοσελίδων που ασχολούνται με την επικαιρότητα, να κάνουν κάποιες ερωτήσεις, χωρίς τη δυνατότητα επαναληπτικής ερώτησης, διευκρινήσεων κλπ.
Αυτή είναι μια πρακτική που συνηθίζεται στις λεγόμενες και "αποκλειστικές" συνεντεύξεις στα ΜΜΕ. Ο δημοσιογράφος στέλνει τις ερωτήσεις, ο συνεντευξιαζόμενος τις επεξεργάζεται, τις απαντά και του στέλνει τις απαντήσεις.

- Γιατί όμως να την αποκαλέσει "συνέντευξη Τύπου"; Δύο ενδεχόμενα υπάρχουν. Ή ο υποψήφιος δεν ξέρει τι σημαίνει συνέντευξη Τύπου ή ξέρει, αλλά θεώρησε πως τα "χάπατα", οι "επαρχιώτες" δημοσιογράφοι δεν θα το πολυκαταλάβουν ότι τους "παίζει" και έτσι θα κάνει τη δουλειά του.

- Το InVeria.gr γιατί δεν συμμετείχε; Θα συμμετείχε σε κανονική συνέντευξη Τύπου; Ο λόγος που δεν συμμετείχαμε είναι προφανής, έπειτα από τα παραπάνω. Αν θέλουμε να πάρουμε συνέντευξη, απευθυνόμαστε και - αν προκύψει - έχει καλώς. Αλλά, η προσωπική και επαγγελματική αξιοπρέπεια δεν μας επιτρέπει να "νομιμοποιούμε" το παράδοξο.
Άλλωστε, ειδικά προς τον συγκεκριμένο "υποψήφιο", απευθύναμε δημόσια ερωτήματα, μέσω ανάρτησής μας, αλλά ακόμη περιμένουμε να απαντήσει... Οι ερωτήσεις, λοιπόν, με τη μέθοδο που πρέπει, έχουν γίνει και αναμένουμε απαντήσεις, για να τις δημοσιοποιήσουμε.

Τώρα, σχετικά με το αν θα συμμετάσχουμε σε κανονική συνέντευξη Τύπου, η απάντηση είναι θετική. Όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, σεβόμενοι αυτούς που μας σέβονται.

***

Να, λοιπόν, γιατί το InVeria.gr και η πλειοψηφία των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ δεν ανταποκρίθηκαν στην συνέντευξη - παρωδία.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι επαγγελματίες δεν συμμετείχαν, θα πρέπει να λειτουργήσει διδακτικά, τόσο προς τον συγκεκριμένο, όσο και προς κάθε άλλον υποψήφιο, που θα θελήσει να έρθει σε επαφή με τα ΜΜΕ.

Υ.Γ.: Αν σέβεσαι τον άλλον, σίγουρα θα σε σεβαστεί και αυτός. Και αντίστροφα.
Υ.Γ.2: Ακόμη και ο πρόεδρος Obama παραχωρεί κανονικές συνεντεύξεις Τύπου, είναι οι λεγόμενες press conference (βλέπε φώτο)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο