"Να τιμηθούν οι Ημαθιώτες που αντιστάθηκαν στη Χούντα"


"Να τιμηθούν οι Ημαθιώτες που αντιστάθηκαν στη Χούντα..."

Μια αξιόλογη προσπάθεια καταγραφής της "παρθένας", ερευνητικά, ιστορίας της 7ετίας κάνει ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας, τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας ανακοίνωσε στην εκδήλωση της Ε.Μ.Ι.Π.Η. και των ΓΑΚ Ν. Ημαθίας, το βράδυ της Δευτέρας (18/11).

Μεταξύ άλλων, ο Αλέκος Χατζηκώστας αναφέρθηκε στα ονόματα των Ημαθιωτών που συνελήφθησαν και - σε πολλές περιπτώσεις - κρατήθηκαν και βασανίστηκαν για τα πολιτικά τους φρονήματα, ενώ έκανε μια πρώτη αναφορά στο αντιδικτατορικό αγώνα στην Ημαθία.

Κατά την παράθεση των στοιχείων της έρευνάς του, ο Αλέκος Χατζηκώστας έκανε δημόσια και μία πρόταση: Να τιμηθούν από την Πολιτεία οι πολίτες εκείνοι που αντιστάθηκαν στην Χούντα των Συνταγματαρχών, καθώς η δράση τους αυτή ήταν εξόχως αντιστασιακή και άξια τιμής...

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Δύο απαραίτητες διευκρινίσεις:

    α) Άλλο πράγμα αντιστάθηκαν και άλλο διώχθηκαν. Αντιστάθηκε π.χ. ο Αλέκος Παναγούλης, ο οποίος νομίζω ότι υπηρετούσε ως στρατιώτης τη θητεία του στη Βέροια στις 21-4-1967, έφυγε με το όπλο του και σχεδίασε μετέπειτα τη δολοφονία του Παπαδόπουλου.
    Ένας που τον συνέλαβε, βασάνισε ή τον εξόρισε η χούντα επειδή θυμήθηκε τί είχε κάνει ή τί του είχαν φορτώσει πως έκανε 20 χρόνια μετά τον συμμοριτοπόλεμο δεν αντιστάθηκε, διώχθηκε χωρίς να προβάλει αντίσταση (ίσως βέβαια επεδή δεν πρόλαβε).

    β) Είτε αντιστάθηκε είτε διώχθηκε κανείς από τη χούντα, δεν είναι άξιος τιμής χωρίς προϋποθέσεις. Πάντα πρέπει να ρωτάμε: Έδρασε ή υπέφερε κάποιος γιατί ήθελε πολιτικές ελευθερίες και πραγματική δημοκρατία ή διότι ήθελε μία άλλη χούντα, της αρεσκείας του; Για μένα, ο πρώτος πραγματικός αντιστασιακός εναντίον της χούντας ήταν ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος (13-12-1967) αλλά μάλλον ο κος Χατζηκώστας θεωρεί πως σχεδίαζε δικό Του πραξικόπημα και γι' αυτόν δεν Τον τιμά.


    Και ένα αίτημα:
    Η όποια «τιμή» να μη αφορά σε υλικές απολαβές ούτε να γίνεται από ανθρώπους που επέπλευσαν όχι αξιοκρατικά, παρά μόνο γιατί χαρακτήρισαν κάποιους χουντικούς και τον εαυτό τους αντιστασιακό. Τότε δεν θα πρόκειται για τιμή αλλά για εξαχρείωση ηθών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο