Η νοσταλγία του σημερινού 'Ελληνα


Γράφει η Ιωάννα Δουκίδου*

Η Χώρα μας παρουσιάζει την μεγαλύτερη αύξηση στη ροή των εργαζομένων στο σύνολο της Ευρωζώνης. Μόνο το  πρώτο εξάμηνο του 2012, κατέφτασαν στην Γερμανία 15.800 Έλληνες... κάτι που εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί “εθνική τραγωδία”.

Νοσταλγώ την πατρίδα που ήξερα, όταν γεννήθηκα, όταν όλα φάνταζαν όμορφα, οικεία, ζεστά, όταν το κακό φάνταζε μακρινό... και ξάφνου μεγαλώνεις, διανύεις την τρίτη δεκαετία της ζωής σου και αναρωτιέσαι.. “πού είμαστε και πού πάμε;;; πώς μας κατήντησαν έτσι;;”.. Μετά, παίρνεις την απόφαση να φύγεις μακριά από την Χώρα αυτήν που σε ανέθρεψε, που μετατράπηκε σε “Κράτος” και σε απαρνήθηκε, δεν αναγνώρισε θυσίες, κόπους, πτυχία, σπουδές, προσόντα, αλλά απλά σου έδωσε την βαλίτσα στο χέρι και σου είπε “Φύγε μακριά μου μέχρι να ορθοποδήσω... και κάποια μέρα γύρισε πάλι πίσω με τις γλυκόπικρες αναμνήσεις της ξενιτιάς”...

'Αλλοι φεύγουν επειδή έχουν πρόβλημα επιβίωσης, άλλοι για να ξεδιψάσουν την ακόρεστη δίψα τους για επιτυχία (νέοι επιστήμονες ως επί το πλείστον, που δεν μπορούν να βρουν εργασία στην Ελλάδα).
Το χειρότερο δεν είναι ότι φεύγεις μακριά, αλλά εκεί που πας, 'Ελληνας εκμεταλλεύεται τον συν-'Ελληνα! Η κοροϊδία, η εκμετάλλευση από το ίδιο σου το αίμα, μέχρι να μάθεις την γλώσσα έτσι ώστε να μπορείς να συνεννοηθείς ο ίδιος και να ενσωματωθείς πλέον στο ξένο περιβάλλον, και στο τέλος να γίνεις παραγωγικός για να σε “αξιοποιήσει” το ξένο Κράτος... Αλλά το μυαλό σου είναι πάντα εκεί, η ψυχή σου ανήκει στην Πατρίδα με το γαλανόλευκο χρώμα, με το άπλετο Φως, με τις αξίες, τα ιδανικά, το τεράστιο βάρος της Ιστορίας της να πέφτει πάνω σου, να σε πλακώνει, μέχρι που αναφωνείς δυνατά “ Είμαι περήφανος που είμαι 'Ελληνας!!!” 

Ο καιρός περνάει, οι καταστάσεις αλλάζουν, οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται !!!! Αγαπήστε την πατρίδα σας έτσι όπως είναι, μέχρι να γίνει καλύτερη !!! 'Οσοι μείνατε, μην το βάζετε κάτω! Επιστρέψτε στην αγροτική παραγωγή, προσπαθείστε να βρείτε έξυπνους τρόπους αξιοποίησης των δυνατοτήτων σας, νέες ιδέες επιχειρηματικότητας! Αποδείξτε τι σημαίνει να είσαι 'Ελληνας!!!Η πατρίδα μοιάζει με μια γυναίκα, που όσο πιο πολλή αγάπη της δείχνεις, τόσο καλύτερη γίνεται! Μείνετε όσοι μπορείτε, παλέψτε, όσο και να γονατίσετε οικονομικά, επαγγελματικά, κάποια στιγμή θα ορθοποδήσετε!!!

* Η συνεργάτης του InVeria.gr Ιωάννα Δουκίδου, είναι δικηγόρος στη Βέροια

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Αγαπητή Ιωάννα,

    Πολύ ωραία αυτά που λες. Θα συμφωνήσω στα περισσότερα. Ωστόσο, έχω μερικές επιφυλάξεις. Πως είναι δυνατόν να επιστρέψουμε, εμείς οι νέοι, στην αγροτιά (με την οποία μεγαλώσαμε και αγαπάμε ιδιαίτερα), όταν πλέον σε αυτόν τον τόπο δεν υπάρχει αγροτιά; Ξέρεις τι σημαίνει να είσαι αγρότης; Εμείς μεγαλώσαμε και σπουδάσαμε δουλεύοντας στα χωράφια της οικογένειάς μας (όπως τα περισσότερα παιδιά που κατάγονται από χωριά της επαρχίας). Τότε όμως υπήρχε στην περιοχή μας αγροτική ζωή. Σήμερα με ποια κίνητρα μπορεί να αποφασίσει κάποιος νέος (με πτυχία ή χωρίς πτυχία - εξάλλου εάν δεν έχεις πτυχίο κομματόσκυλου όλα τα άλλα έχουν καταντήσει άχρηστα στην αναζήτηση εργασίας) να ασχοληθεί με τη γεωργία; Γνωρίζεις πόσο τεράστιο και ασύμφορο έχει γίνει το κόστος παραγωγής; Και αν υποθέσουμε ότι κάποιος μπορεί να μειώσει αυτό το κόστος εφαρμόζοντας νέες μεθόδους καλλιέργειας, πού θα διαθέσει στη συνέχεια τα προϊόντα του και με τί τιμές; Μακάρι να μπορούσαμε να γυρίσουμε στα χωράφια! Εγώ προσωπικά θα το ήθελα πολύ αυτό, αλλά δυστυχώς με τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατο.

    Η λύση της μετανάστευσης, όσο και αν ακούγεται οδυνηρό, αποτελεί πλέον μονόδρομο για πολλούς νέους της γενιάς μας (που διανύουμε την τρίτη δεκαετία της ζωής μας). Ούτε οι κόποι των γονιών μας και οι δικοί μας, ούτε τα πτυχία και οι σπουδές μας πάνε χαμένα. Απλά στην Ελλάδα της αυτοκαταστροφής και του βολέματος δεν έχουμε, δυστυχώς, θέση. Και αυτό όχι γιατί δεν το αξίζουμε ή δεν το θέλουμε εμείς οι ίδιοι, αλλά διότι δεν έχουμε ούτε κανένα μπάρμπα Πασοκτσή ή Νεοδημοκράτη για να μας βολέψει σε κάποια καρέκλα, αλλά ούτε και ανεχόμαστε να μας κοροϊδεύουν και να μας περιγελούν άχρηστοι καρεκλοκένταυροι που τους διόρισε το κόμμα. Έτσι αποφασίσαμε να αναζητήσουμε την τύχη μας σε κάποια άλλη «πατρίδα», που μπορεί να μην έχει τις χάρες και τις ομορφιές της δικής μας, αλλά μας κάνει να αισθανόμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ με κάποια αξία. Μακάρι να αισθανόμασταν το ίδιο και στον τόπο που μεγαλώσαμε και αγαπήσαμε! Δυστυχώς, όμως, η εμπειρία του παρελθόντος (απώτερου και πρόσφατου) δεν μας έχει αφήσει και τις καλύτερες αναμνήσεις. Και μην ξεχνάς ότι σε κάθε οικονομική κρίση αυτής της χώρας οι μετανάστες ήταν αυτοί που συνέβαλαν καθοριστικότατα για την ανάκαμψη και την επανεκκίνηση της οικονομικής σταθεροποίησης. Δεν είμαστε «λιποτάκτες» από τις δυσκολίες της πατρίδας μας, απλά δεν θέλουμε να μας περνάνε και για κορόιδα κάτι κομματόσκυλα, που το παίζουν και εθνοσωτήρες.

    Εύχομαι κάθε καλό στον τόπο μας. Μακάρι αυτή η κρίση να γίνει επιτέλους μάθημα για τις επόμενες γενιές.

    Ένας μετανάστης, ετών τριάντα και κάτι ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Κώστα, σε ευχαριστώ πραγματικά για τα σχόλια σου! Τα είπες όλα...Συμφωνώ και επαυξάνω! Δεν έχω να προσθέσω τίποτα.. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου καλή δύναμη, και γρήγορη επιστροφή στα πάτρια εδάφη σε όλους τους 'Ελληνες μετανάστες!! Ο Θεός να φυλάει την Πατρίδα μας και να αποδώσει γρήγορα Δικαιοσύνη και φυσικά Αξιοκρατία στους ΄Ελληνες που την έχουν ανάγκη, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης !!
    Iωάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή Ιωάννα,

    Διαβάζω με ενδιαφέρον τα σχόλιά σου, καθώς και όλα τα σχόλια του Νίκου και του in-veria! Είναι ένας τρόπος να κρατάμε επαφή με τον τόπο μας, εδώ στη νέα μας πατρίδα. Μακάρι οι ευχές σου να εισακουσθούν και να επιστρέψουμε, κάποια στιγμή, στη Βέροιά μας, είτε εμείς είτε τα παιδιά μας, με νέα όνειρα και ελπίδες! Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει, επιτέλους, όλοι μας να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να συμπεριφερόμαστε ως σύνολο και ως κοινωνία, βάζοντας στην άκρη τα μικροπροσωπικά μας συμφέροντα!

    Συνεχίστε να γράφετε και να μας πληροφορείτε! Σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό!

    Χρόνια πολλά σε όλους σας και καλές γιορτές!

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο