Χρ. Σκουμπόπουλος: Ακόμα τίποτα με τις αποζημιώσεις των χαλαζόπληκτων


Χρ. Σκουμπόπουλος: Ακόμα τίποτα με τις αποζημιώσεις των χαλαζόπληκτων...

Από τον συνδυασμό "Αυτοδιοικητική Συνεργασία - Χρήστος Σκουμπόπουλος" ανακοινώθηκαν τα εξής:

Πέρασαν ήδη έξι μήνες από τις χαλαζοπτώσεις της 10ης και 11ης Ιουνίου οι οποίες κατέστρεψαν σημαντικότατο μέρος της παραγωγής, κυρίως των δενδρωδών αλλά και λοιπών καλλιεργειών του νομού μας.

Λόγω του μεγάλου μεγέθους των ζημιών οι οποίες υπολογίζονται γενικά στο 80% της αναμενόμενης παραγωγής, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις κλιμακίων υψηλόβαθμων παραγόντων, τόσο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και του ΕΛΓΑ με δεσμεύσεις για έγκαιρη εκτίμηση και αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Έκτοτε όμως τίποτε δεν έγινε, αφού οι εκτιμήσεις δεν έχουν καν αναρτηθεί, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την ανακολουθία λόγων και έργων της πολιτείας μας.

Το γεγονός της σοβαρής μείωσης της παραγωγής δεν έχει επιπτώσεις μόνον στη στενή οικονομία των αγροτών και των συνεταιρισμών τους, αλλά και σε έναν μεγάλο κύκλο επαγγελμάτων που εξαρτώνται άμεσα και έμμεσα από αυτήν την αγροτική παραγωγή.

Η καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων, ιδίως αυτήν την περίοδο της παραμονής των Χριστουγέννων, επιτείνει το πρόβλημα και γεμίζει με τρομακτική αγωνία τους παραγωγούς που, όπως και να ΄χει, στενάζουν οικονομικά και όχι μόνον αυτοί.

Είναι γνωστό ότι η οικονομία των συνεταιρισμών, που διενεργούν εμπορία των προϊόντων των μελών τους, εξαρτάται εν πολλοίς από τις ποσότητες που διακινούν. Έτσι ακόμα και αν αποζημιωθούν οι παραγωγοί, οι συνεταιρισμοί τους εξακολουθούν να υφίστανται τις τεράστιες συνέπειες αυτής της θεομηνίας με απρόβλεπτες συνέπειες για τη μελλοντική λειτουργία τους και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Η έγκαιρη πληρωμή των παραγωγών θα ανακουφίσει όχι μόνο τους ίδιους και εν μέρει τους συνεταιρισμούς τους αποφορτίζοντάς τους από τις έντονες πιέσεις για χορήγηση δανείων, προκαταβολών, καλλιεργητικών μέσων και εφοδίων αλλά και το στενά συνδεδεμένο με αυτούς εμπορικό περιβάλλον (γεωργικά φάρμακα, λιπάσματα κλπ.) χωρίς να ξεχνάμε και την εν γένει αγορά, η οποία δέχεται και αυτή τις συνέπειες της έλλειψης χρημάτων σε έναν νομό κατεξοχήν αγροτικό.

Για τους λόγους αυτούς πρέπει να επισπευσθούν με κάθε τρόπο, οι διαδικασίες των ενισχύσεων αυτών. 

Δίνουμε υπόσχεση τιμής ότι θα είμαστε κοντά στα προβλήματα των αγροτών μας Χθες, Σήμερα, Αύριο. 

Βέροια, 12 - 12 – 2013
                                                                                              
Για τον Συνδυασμό

Χρήστος Σκουμπόπουλος
Υποψήφιος Δήμαρχος Βέροιας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο