Αι(θ)άλο οι πόλεις...


Αποπνικτική η κατάσταση το τελευταίο διάστημα σχεδόν σε όλες τις πόλεις της χώρας, και ειδικότερα στις μεγαλουπόλεις. Βγαίνεις έξω, ειδικά τα βράδια, και αισθάνεσαι μία ατμόσφαιρα βαριά, οσφρίζεσαι και εισπνέεις τoν καπνό από τα τζάκια. Δεν μπορείς να αναπνεύσεις. 

Η αλόγιστη πλέον χρήση καυσόξυλων και ξύλων ακατάλληλων για καύση οδηγεί στη ρύπανση της ατμόσφαιρας και προκαλεί προβλήματα στην υγεία των πολιτών.  

Μα καλά,  Θα πει κάποιος τι να κάνει ο κόσμος,  να προμηθευτεί πετρέλαιο  τη στιγμή που η αγορά του είναι απαγορευτική; Όχι βέβαια. Οπότε στρέφεται σε φθηνότερες μορφές θέρμανσης, (τζάκια) αδιαφορώντας για την υγεία του όπως αποδεικνύεται στην πράξη. Το αποτέλεσμα καταστροφικό. Νέφη αιθαλομίχλης σκεπάζουν τις πόλεις κάνοντας τες απαγορευτικές  ακόμα και για μία βόλτα. Εκεί μας οδήγησε η οικονομική κρίση και οι κυβερνήσεις της χώρας. Να μην μπορούμε να κάνουμε απλά πράγματα όπως μία βόλτα στην πόλη που ζούμε για να αποφύγουμε ενδεχόμενα προβλήματα υγείας. Που καιρός για χρήματα σε γιατρούς και φάρμακα άλλωστε. 

Η συμπρωτεύουσα είναι η πρώτη πόλη όπου παρατηρήθηκε υπέρβαση του ορίου συγκέντρωσης μικροσωματιδίων το τριήμερο των Χριστουγέννων. Φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο απεικονίζει την πόλη καλυμμένη από ένα πυκνό νέφος αιθαλομίχλης. Η δημόσια υγεία των κατοίκων το τριήμερο των Χριστουγέννων απειλήθηκε σοβαρά. Η καύση βιομάζας και χημικά επεξεργασμένης ξυλείας αποτελούν ένα δολοφονικό όπλο ενάντια στους πολίτες των πόλεων.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δημοτικού Δικτύου Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν αυξημένα, στις 23 Δεκεμβρίου, με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων (ΡΜ10 μg/m3) και του διοξειδίου του αζώτου, τις πρωινές ώρες, στο κέντρο και δυτικά. Οι σταθμοί μέτρησης της οδού Εγνατίας και της οδού Λαγκαδά κατέγραψαν τις μέγιστες ημερήσιες τιμές αιωρουμένων σωματιδίων που έφθασαν αντίστοιχα: τα 211 μg/m3 στο Α' Δημοτικό Διαμέρισμα, στο κέντρο της πόλης και τα 294 μg/m3 στο Β' Δημοτικό Διαμέρισμα που περιλαμβάνει την αστική περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχα οι μέσες τιμές ήταν 90 και 129 μg/m3 στις παραπάνω περιοχές και 106 μg/m3 στο Ε' Δημοτικό Διαμέρισμα, στην αστική περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Το όριο επιφυλακής είναι τα 90 mg/m3 αέρα και το όριο επιβολής έκτακτων μέτρων τα 110 mg/m3. Όπως καταλαβαίνει κανείς οι τιμές ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια. 

Και η κυβέρνηση αντί να πράξει το απλό, να μειώσει δηλαδή το φόρο του πετρελαίου θέρμανσης υπερασπίζεται το αντίθετο. Με την μείωση του φόρου θα ευνοηθεί το λαθρεμπόριο διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι. Και το πιο γελοίο;;;; Περίμεναν λέει, βοριάδες και αύξηση της θερμοκρασίας μετά τα Χριστούγεννα άρα ελαχιστοποίηση της χρήσης τζακιών και καλυτέρευση της ατμόσφαιρας. Αυτοί οι άνθρωποι μας κυβερνάνε λοιπόν. Βασίζονται στις προβλέψεις του καιρού παίζοντας με την υγεία των πολιτών. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο. Το απλό βήμα της μείωσης της τιμής του πετρελαίου δεν το συζητάνε ούτε κατά διάνοια και στηρίζονται σε προβλέψεις για τον καιρό. Να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε.

Ας ευχηθώ και εγώ με την σειρά μου να ανέβει η θερμοκρασία και να φυσήξει Βαρδάρης για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα. Προβλέψεις αυτοί ευχές εγώ. Έτσι αντιμετωπίζονται τα σοβαρά προβλήματα στη χώρα μας, με ευχές, θα και προβλέψεις. Καληνύχτα Ελλάδα. 



Του Αντώνη Φαναριώτη

δασολόγου - περιβαλλοντολόγου

για το InVeria.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο