Το "Ανθρώπινο Δυναμικό" για τον καταυλισμό τσιγγάνων ΕργοχωρίουΤο "Ανθρώπινο Δυναμικό" για τον καταυλισμό τσιγγάνων Εργοχωρίου

Υπόμνημα προς το Συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Βέροιας, επί του 2ου θέματος ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασής του που έγινε την Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014, κοινοποίησε στον Τύπο το "Ανθρώπινο Δυναμικό" Βέροιας, αναφορικά με το θέμα της εγκατάστασης των αθίγγανων στο υπ' αριθ. 18α αγροτεμάχιο αγροκτήματος  Βέροιας.

Στο υπόμνημα αναφέρεται:

ΘΕΜΑ: “Υποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, για δωρεάν παραχώρηση κατά χρήση στο Δήμο Βέροιας, του υπ αριθ 18α αγροτεμαχίου του αγροκτήματος  Βέροιας για την εγκατάσταση αθιγγάνων”

Με την υπ αριθ. 24044/2-11-1989 απόφαση του νομάρχη Ημαθίας παραχωρήθηκε στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Βέροιας το αριθ. 18α τεμάχιο συνολικής έκτασης 15.000 τμ. της οριστικής διανομής αγρ/τος Βέροιας έτους 1931, για εγκατάσταση αθιγγάνων.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά, η Τοπική Κοινότητα Βέροιας –προς τιμήν της- προσπαθεί να ανασύρει την υπόθεση από την αφάνεια, καθώς η συγκεκριμένη παραχώρηση κινδυνεύει να χαθεί, αφού ουδέποτε υλοποιήθηκε στο τεμάχιο αυτό η εγκατάσταση των τσιγγάνων, με μέριμνα του Δήμου Βέροιας, παρόλο που το έργο της μετεγκατάστασης του καταυλισμού από το 2008 είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με το ποσό των 290.000,0 ευρώ, που όμως αφορούσε άλλο αγροτεμάχιο στο οποίο δεν προχώρησε η μετεγκατάσταση λόγω προβλημάτων του σημείου του ακινήτου και των αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής.

Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία επιστημονική προσέγγιση και εισήγηση εάν η γκετοποίηση των τσιγγάνων μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα σε όφελος ή σε βάρος τόσο των ίδιων των τσιγγάνων, όσο και στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Αντίθετα, η προοπτική αφομοίωσης από την τοπική κοινωνία με διασπορά των τσιγγάνων στον αστικό ιστό, δεν εξετάζεται καν, προτού δρομολογηθεί η ανωτέρω λύση, παρά την παρέλευση 25 χρόνων από την αρχική ανακαίνιση του ζητήματος και παραχώρησης της ανωτέρω έκτασης.

Το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΕΡΟΙΑΣ δηλώνει την καταρχήν θετική τοποθέτηση του επί του εισηγητικού για ανθρωπιστικούς λόγους, προκειμένου να δοθεί μία άμεση δυνατότητα βελτίωσης των υφιστάμενων απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης των τσιγγάνων στον υπάρχοντα καταυλισμό, ώστε να δημιουργηθούν στο νέο καταυλισμό οι βασικές υποδομές διαβίωσης (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση).

Ταυτόχρονα προτείνουμε να αποφασιστεί η επαναφορά του θέματος στο προσεχές διάστημα για την κοινωνιολογική του προσέγγιση και την αναζήτηση συνολικής μακροπρόθεσμης λύσης, βασισμένη στην επιστήμη της κοινωνιολογίας και τη διεθνή εμπειρία.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
 Λάζαρος Κουμπουλίδης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο