Δύο Απρίλη, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (άρθρο της Ιω. Δουκίδου)


Γράφει η Ιωάννα Δουκίδου*

Δύο Απρίλη.. Σαν σήμερα, γεννήθηκε ο γνωστός σε μικρούς και μεγάλους, Δανός συγγραφέας παραμυθιών, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Τα παιδικά παραμύθια του, με τις φανταχτερές ιστορίες, τις γεμάτες με γλυκιά μελαγχολία, περνούσαν μηνύματα σε όλα τα παιδάκια και όχι μόνο.

Για τον Χανς γράφτηκε πως ήταν ένα περίεργο παιδί, με εξαιρετική φαντασία. Είχε δύσκολη παιδική ηλικία. Μεγαλώνοντας, κυνήγησε το όνειρό του να γίνει ηθοποιός, αλλά τον απέρριψαν λόγω εμφάνισης. Έτσι, άρχισε να ασχολείται με τη μουσική, αλλά στη συνέχεια αρρώστησε, έχασε τη φωνή του και τότε η μοναδική του ενασχόληση έμεινε το γράψιμο ποιημάτων και βιβλίων...

Στα παραμύθια του είναι διάχυτο το δημοκρατικό στοιχείο και η σάτιρα. Οι ήρωες του Άντερσεν είναι απ’ τη μια οι κακοί, εγωιστές και ματαιόδοξοι «ήρωες», οι γεμάτοι ανθρώπινα ελαττώματα και απ’ την άλλη οι φτωχοί, οι αδικημένοι από τη ζωή και τη μοίρα, που όμως διαθέτουν τεράστιο ψυχικό πλούτο, μεγαλοψυχία, ευγένεια, ανθρωπιά. Ας θυμηθούμε λίγους από τους ήρωές του, το κοριτσάκι με τα σπίρτα, το μολυβένιο στρατιωτάκι, η μικρή γοργόνα, το ασχημόπαπο, η τοσοδούλα. Κεντρική ιδέα στα έργα του ήταν η επικράτηση του καλού και του ωραίου. Φαίνεται πως η ίδια του η ζωή τον επηρέασε βαθειά στο γράψιμό του.

Έπρεπε να μεγαλώσω για να καταλάβω πως τα ίδια τα παραμύθια μάς διδάσκουν μεγάλες αλήθειες. Σαν μικρά εστιάζαμε στις εικόνες του βιβλίου, στην ατμόσφαιρα της εποχής που μάς μετέφεραν, και σιγά σιγά, όσο περνούσε ο καιρός, «πιάναμε» το νόημα και το δίδαγμα της ιστορίας. Ακόμη και σήμερα, τα μηνύματα είναι τόσο δυνατά, οι ήρωες τόσο διαχρονικοί. 

Σαν  Βεροιώτισσα νιώθω πολύ τυχερή, διότι έχουμε τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη στην πόλη μας, όπου, χωρίς οικονομικό κόστος, μικροί και μεγάλοι έχουμε άμεση πρόσβαση σε πλήθος αναγνωσμάτων, ελληνικών και ξένων, επιστημονικών και μη, καθώς και σε πολυμέσα, όλες τις εποχές του χρόνου. Επίσης, στη Βιβλιοθήκη μας συνεχώς διοργανώνονται εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες ποιητών, συγγραφέων.

Πρόσφατα παρακολούθησα μια ταινία, όπου ο ήρωας είχε το κληρονομικό χάρισμα από τον πατέρα του να ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Ρωτώντας τον πατέρα του τι ακριβώς έκανε για να γεμίσει το χρόνο του, όταν ταξίδευε πίσω, πέρα από το ότι διόρθωνε τα λάθη του, ο δεύτερος τού απάντησε: Διάβαζα. Συνεχώς διάβαζα βιβλία, μέσα στην τεράστια βιβλιοθήκη του σπιτιού μου. Και αυτό μού πρόσφερε απόλυτη ικανοποίηση!

Το διάβασμα βιβλίων, παραμυθιών, ποιημάτων, μυθιστορημάτων, λογοτεχνιών, μάς κάνει πιο δημιουργικούς, σκεπτόμενους, εξάπτει τη φαντασία μας, μάς αφυπνίζει, μάς ταξιδεύει σε άλλους κόσμους, μάς ηρεμεί, μάς ευαισθητοποιεί, θεραπεύει τις «μικρές» αντιλήψεις, στην τελική μάς κάνει καλύτερους ανθρώπους. Ένας μικρός κόσμος κρύβεται μέσα σε κάθε βιβλίο... Γι’ αυτό, μην επαναπαύεστε, μην περιμένετε απλά να γίνει ταινία ένα βιβλίο, αλλά διαβάστε!

* Η συνεργάτης του InVeria.gr Ιωάννα Δουκίδου, είναι δικηγόρος στη Βέροια

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο