Εκδηλώσεις για την "Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού" στο ΓΕΛ Μελίκης


ΔΤ: Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναγνωρίζοντας την «παρεμβατική δυναμική» της Άθλησης και της Δια Βίου Άσκησης στην ισόρροπη ψυχοκινητική ανάπτυξη του μαθητικού πληθυσμού της χώρας θεσμοθέτησε την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού κατά τη διάρκεια του μηνός Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους με θεματικό άξονα για την εφετινό σχολικό έτος το «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι».

Το σχολείο μας, το ΓΕΛ Μελίκης, «αγκάλιασε» τον νέο θεσμό και οργάνωσε την Τετάρτη 15/10/2014 διάφορες δράσεις με την καθολική συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών. 


Στο αμφιθέατρο έγινε προβολή ψηφιακών ντοκουμέντων και ταινιών με θέματα σχετικά με τη διαφορετικότητα και το σεβασμό της ανθρώπινης προσπάθειας), όπως επίσης και η βραβευμένη με Oscar ταινία μικρού μήκους Der Schwarzfahrer (Ο Λαθρεπιβάτης) με αντιρατσιστικό περιεχόμενο καθώς και αποσπάσματα video προτεινόμενα από τους κατά τόπους Συμβουλευτικούς Σταθμούς Νέων. 

Οι μαθητές όλων των τάξεων συμμετείχαν σε ποικίλες δράσεις με στόχο τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίησή τους στο θέμα της αναγνώρισης και αποδοχής του διαφορετικού. Ανά τάξη οι μαθητές εξέτασαν μορφές διαφορετικότητας καθώς και τους μηχανισμούς λειτουργίας μιας κοινωνίας όσον αφορά την ένταξη ή την απόρριψη του ξένου στοιχείου στους κόλπους της.

Σε αίθουσες διαβάστηκε το μήνυμα του υπουργού για το πνεύμα και το νόημα της ημέρας και ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές. Παράλληλα στο χώρο μπροστά από το σχολείο μαθητές συνέθεσαν μια τεράστια αφίσα με μηνύματα που άπτονται του θεματικού άξονα των εκδηλώσεων.


Οι εκδηλώσεις πλαισιώθηκαν από αθλητικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του σχολείου αλλά και στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Μελίκης, ενώ οργανώθηκαν και ομάδες σύγχρονου χορού και χορευτικής γυμναστικής zumba.  

Ελπίζουμε όλοι μας να προβληματιστούμε για ευαίσθητα ζητήματα της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας και να αλλάξουμε τον τρόπο θέασης των πραγμάτων, απελευθερώνοντας το πνεύμα μας από καταλυτικού τύπου νοοτροπίες και προκαταλήψεις οι οποίες διαβρώνουν την κοινωνική συνοχή. 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο