Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού


Τη σχέση ανάμεσα στον παιδικό αυτισμό και την έκθεση της μητέρας στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της κύησης, αναδεικνύει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Environmental Health Perspectives.

Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 1.767 παιδιά, εκ των οποίων τα 245 με αυτισμό και τα 1.522 χωρίς. 

Μελετώντας τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά την διάρκεια της κύησης, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας της γυναίκας, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης σχετίζονται άμεσα με τα παιδιά με αυτισμό. 

Ειδικότερα, τα μικροσωματίδια που μπορούν να περάσουν μέσω των πνευμόνων στην αιματική ροή, θεωρούνται ως υπαίτιοι του συσχετισμού. 

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ρύπανση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως κύρια αιτία του αυτισμού, καθώς και άλλοι παράγοντες που δεν μελετήθηκαν μπορεί να παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. 

«Γνωρίζουμε ήδη ότι η κληρονομικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στον αυτισμό, αλλά όλο και περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν τον επιβαρυντικό ρόλο που παίζει η ρύπανση της ατμόσφαιρας. Τα ευρήματά μας ειδικά για την περίοδο της κύησης και συγκεκριμένα του τρίτου τριμήνου, εδραιώνουν την άποψη ότι η μητρική έκθεση σ’ αυτήν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών του φάσματος του αυτισμού. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τα βαθύτερα αίτια του αυτισμού, αλλά στο μεσοδιάστημα μπορούμε να πάρουμε κάποια προληπτικά μέτρα» εξηγεί ο Δρ Μαρκ Βεισκοπφ, επικεφαλής ερευνητής. 

Ενώ λοιπόν η έρευνα είναι σε εξέλιξη οι ειδικοί συμβουλεύουν τις εγκύους να ελαχιστοποιούν την έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε χρόνο προκαλεί 3,7 εκατομμύρια θανάτους. 

Πηγή: health.in.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο