Δ.Κ. Βιβλιοθήκη Βέροιας: Προβολές βραβευμένων ταινιών για μαθητές Δημοτικών Σχολείων

Από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, ανακοινώθηκαν οι ταινίες που θα προβληθούν την εβδομάδα 2 έως 7 Μαρτίου. Συγκεκριμένα: Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας οργανώνουν εβδομάδα προβολής ταινιών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από τη Δευτέρα 2 έως το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015.

Οι ταινίες που θα προβληθούν έχουν ξεχωρίσει και βραβευτεί στις Διεθνείς Συναντήσεις Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου και είναι οι ακόλουθες: «Οι επιστημονικοί κλάδοι στην αρχαιολογία», «Witness the past, η αρχαιοκαπηλία στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο», «Το κυνήγι του Χρυσόμαλλου Δέρατος. Αναχώρηση για τη Γεωργία», «Το Ερέχθειο και ο χρόνος», «Ελλάδα-Ο κήπος των Θεών», «Δίολκος για 1500 χρόνια», «Στα ίχνη των χαμένων χρωμάτων: πολύχρωμα μάρμαρα της αρχαίας Ελλάδας», «Ένας αιώνας κινηματογράφου και αρχαιολογίας, από τον Χάουαρντ Κάρτερ στον Ιντιάνα Τζόουνς». Ο ΑΓΩΝ, η διετής Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου, ξεκίνησε το 1996 και οργανώνεται από την ομώνυμη αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με τη στήριξη του διαδικτυακού περιοδικού Archaeology and arts και τελεί υπό την αιγίδα του Υπ. Πολιτισμού.

Την υπόψη εβδομάδα οι ταινίες θα προβάλλονται κάθε πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, Έλλης 8, Βέροια για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Ημαθίας που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, χωρίς οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές ή τα σχολεία. 

Για κρατήσεις θέσεων των σχολικών τμημάτων, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας (κ. Ασπασία Τασιοπούλου, κ. Φιφή Τριανταφυλλίδου) στο τηλ.2331024494 μέχρι την Παρασκευή 27-2-2015, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015, ώρα 9.30 στον ίδιο χώρο και επίσης με ελεύθερη είσοδο θα προβληθούν με την ακόλουθη σειρά, για παιδιά και γονείς και για το ευρύ κοινό οι ταινίες: Δίολκος για 1500 χρόνια, Ελλάδα-Ο κήπος των Θεών, Το Ερέχθειο και ο χρόνος, Ένας αιώνας κινηματογράφου και αρχαιολογίας, Στα ίχνη των χαμένων χρωμάτων: πολύχρωμα μάρμαρα της αρχαίας Ελλάδας, Το κυνήγι του Χρυσόμαλλου Δέρατος.

Το πρόγραμμα προβολής για τα σχολεία έχει ως εξής: 
Δευτέρα 2/3, Τετάρτη 4/3, Παρασκευή 6/3
9.00 :  Το Ερέχθειο και ο χρόνος
10.00 : Οι επιστημονικοί κλάδοι στην αρχαιολογία
11.00 : Ελλάδα-Ο κήπος των Θεών
12.00 : Δίολκος για 1500 χρόνια
13.00 : Witness the past, η αρχαιοκαπηλία στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο

Τρίτη 3/3 και Πέμπτη 5/3
9.00 :  Witness the past, η αρχαιοκαπηλία στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο
10.00 : Οι επιστημονικοί κλάδοι στην αρχαιολογία
11.00 : Στα ίχνη των χαμένων χρωμάτων: πολύχρωμα μάρμαρα της αρχαίας Ελλάδας
12.00 : Το κυνήγι του Χρυσόμαλλου Δέρατος. Αναχώρηση για τη Γεωργία
13.00 : Το Ερέχθειο και ο χρόνος

Αναλυτικά οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι ακόλουθες:

Το Ερέχθειο και ο χρόνος
Σκηνοθεσία: Αθαν. Δρακόπουλου, Ελλάδα, 2001, διάρκεια 25’
Το Ερέχθειο με τις Καρυάτιδες, η μορφή του μνημείου στην Ακρόπολη Αθηνών, η εμβληματική σημασία του για την πόλη. Η ιστορία, οι περιπέτειές του μέσα στο χρόνο, οι προσπάθειες αναστήλωσης από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, η ατμοσφαιρική ρύπανση της Αθήνας τις τελευταίες δεκαετίες. 
Η ταινία στέκεται κυρίως στην πρόσφατη αναστήλωση των μηχανικών Παπανικολάου-Ζάμπα: τα τεχνικά μέσα αλλάζουν, το τοπίο της πόλης αλλάζει, οι άνθρωποι αγωνίζονται εξίσου ενάντια στο χρόνο. 
(για μαθητές των Ε’-ΣΤ’ τάξεων)

Οι επιστημονικοί κλάδοι στην αρχαιολογία
Σκηνοθεσία: J. Clerte, P. Lyet, M. Chevalier, Γαλλία, 2010, 20’
Μέσα από κινούμενα σχέδια η ταινία μας εξηγεί ποιοί επιστημονικοί κλάδοι χρειάζεται να συνεργαστούν σε μια ανασκαφή, ώστε τα στοιχεία της να ερμηνευθούν σωστά, στοιχεία που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ως ανεξιχνίαστα ή χωρίς σημασία (αρχαιολόγος, τοπογράφος, συντηρητής, κτηνίατρος-αρχαιοζωολόγος, δασολόγος, χημικός άνθρακα, ιατρός ανθρωπολόγος, ιστορικός τέχνης κεραμικής, γεωμορφολόγος, παλυνολόγος για τη μελέτη κυρίως της γύρης κ.λπ.).
(για μαθητές των Γ’-Δ’ τάξεων)

Ελλάδα - Ο κήπος των Θεών
Σκηνοθεσία: Mich. Schlamberger, Αυστρία, 2005, διάρκεια 52’, με υπότιτλους
Φαντασθείτε έναν κόσμο όπου τα πάντα στη φύση, από τη στεριά και τους ωκεανούς ως τις κλιματολογικές συνθήκες και τα ζώα αντικατοπτρίζουν τις σκόπιμες ενέργειες ενός ισχυρού πανθέου όπου πίσω από κάθε φυτό, κάθε ζώο, κάθε γεωλογικό χαρακτηριστικό υπάρχει μια ιστορία που το συνδέει απευθείας με το υπερφυσικό. Μια φορά κι έναν καιρό, για μια σύντομη, χρυσή στιγμή, υπήρχε ένα τέτοιο μέρος: ήταν η αρχαία Ελλάδα. Αυτός ήταν ο κήπος των Θεών.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα εκπληκτικής ποικιλομορφίας και διαθέτει επτά από τα πιο ποικίλα φυσικά περιβάλλοντα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, από τον θαλάσσιο κόσμο στους υγρότοπους του γλυκού νερού, από τα αλπικά λιβάδια στις υπόγειες σπηλιές. Είναι μια χώρα αντιθέσεων, με χιλιάδες νησιά που είναι σκορπισμένα στα βαθιά γαλάζια νερά της Μεσογείου και μια ηπειρωτική χώρα όπου τα χιονοσκέπαστα βουνά βρίσκονται μπροστά από πράσινες κοιλάδες. Η ταινία πραγματοποιεί ένα ασυνήθιστο ταξίδι σ’ ολόκληρο τον υπέροχο κόσμο της ελληνικής φύσης και αφηγείται τις ιστορίες των θεών που κάποτε κυριαρχούσαν εδώ, παρουσιάζοντας και τα ζώα που τις ενέπνευσαν. 
(για μαθητές των Γ’-Δ’ –Ε’ – ΣΤ’ τάξεων)


Δίολκος για 1500 χρόνια
Σκηνοθεσία: Θ.Π. Τάσσιος, Γ.Πολύζος, Ν. Μήκας, Ελλάδα, 2009, διάρκεια 22’
Το αντικείμενο της ταινίας τοποθετείται στην αρχαία Κόρινθο, κάπου στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. Η πλούσια και φημισμένη Κόρινθος διέθετε δύο λιμένες: το Λέχαιον, στον Κορινθιακό κόλπο και τις Κεγχρέες, στο Σαρωνικό κόλπο. Τα πλοία που ξεφόρτωναν στο Λέχαιον και συνέχιζαν τον πλουν προς ανατολάς, αντί να κάνουν το γύρο ολόκληρης της Πελοποννήσου, διαπεραιώνονταν διά ξηράς πάνω στον Ισθμό (στον Δίολκο), ξανάπεφταν στον Σαρωνικό και έπλεαν στον προορισμό τους. Το αντίστροφο γινόταν για τα πλοία που έρχονταν απ’ την Ανατολή και συνέχιζαν μέσω του Κορινθιακού.
Η ταινία περιγράφει αυτήν ακριβώς την πορεία ενός εμπορικού αρχαιοελληνικού πλοίου που ξεφορτώνει κασσίτερο από τη Δύση στο Λέχαιον, περνάει δια ξηράς στον ισθμό της Κορίνθου, πέφτει στο Σαρωνικό, πλέει στον νότιο λιμένα για να φορτώσει Κορινθιακούς αμφορείς και συνεχίζει το ταξίδι του για την Κύπρο.
Ο Δίολκος, ένας στεριανός μήκους 7km περίπου δρόμος των καραβιών, για 1500 χρόνια – από το 600 π.Χ. περίπου έως το 900 μ.Χ. περίπου- διαπεραίωσε χιλιάδες πολεμικά και εμπορικά πλοία. Θεωρείται σπουδαίο εθνικό μνημείο, που δείχνει το επίπεδο της αρχαιοελληνικής μηχανικής και ναυπηγικής.
Θυμίζουμε ότι η διώρυγα της Κορίνθου κατασκευάστηκε την περίοδο 1880-1893. 
(για μαθητές των Δ’- Ε’ – ΣΤ’ τάξεων)

Witness the past, η αρχαιοκαπηλία στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο
Σκηνοθεσία: Αγ. Ανδρικοπούλου, Αργ. Τσεπελίκας, Ελλάδα, 2011. Διάρκεια 30’
Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει αρχειακό υλικό από κινηματογραφικές ταινίες, αρχαιολογικές ανακαλύψεις και «αναπαραστάσεις» παράνομων ανασκαφών και λεηλασιών, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί και τρισδιάστατες αναπαραγωγές αντικειμένων.
Το πρώτο επεισόδιο διηγείται την ιστορία της κλοπής (1978-80) του «θησαυρού των Αηδονιών» στη Νεμέα και της επιστροφής τους (1996). Το δεύτερο επεισόδιο διηγείται την συναρπαστική ιστορία της ανακάλυψης του Ντέιρ Ελ-Μπάχρι, κοντά στην κοιλάδα των Βασιλέων στις αιγυπτιακές Θήβες (Λούξορ Αιγύπτου). Το τρίτο επεισόδιο αναφέρεται στη λεηλασία των αρχαιοτήτων της Κύπρου από τις παράνομες ανασκαφές (1865-1877) του Λουίτζι Τσεσνόλα, που έγινε ο πρώτος διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου της Ν. Υόρκης (1879-1904). 
(για μαθητές των Ε’-ΣΤ’ τάξεων)

Στα ίχνη των χαμένων χρωμάτων: πολύχρωμα μάρμαρα της αρχαίας Ελλάδας
Σκηνοθεσία: Elli Kriesch, Γερμανία, 2000, διάρκεια 46’ με υπότιτλους
Το πόσο υπέροχα ήταν ζωγραφισμένη κάποτε η ελληνική αρχιτεκτονική το μαρτυρεί ο Πλάτωνας. Οι επιγραφές επίσης μαρτυρούν ότι η πολύχρωμη ζωγραφική ήταν πολύτιμη όσο και η εργασία του γλύπτη. Παρ’ όλα αυτά, τα χρώματα δεν επέζησαν στις χιλιετίες. Μόνο κάποια ίχνη σώζονται στους πόρους του μαρμάρου.
Η ταινία μας οδηγεί στους φημισμένους ιστορικούς χώρους της Ελλάδας: από τη Σάμο, στο φημισμένο νεκροταφείο της Αθήνας, στην Ακρόπολη, στους Δελφούς, στη Βεργίνα, στην Αίγινα. Οι αναλύσεις των καταλοίπων χρώματος βοηθούν, πέρα από την ανασύνθεση του αρχαίου χρωματισμού, στο να γνωρίσουμε την αρχαία σημασία εκπληκτικών έργων τέχνης. 
(για μαθητές των Δ’ - Ε’ – ΣΤ’ τάξεων)

Το κυνήγι του Χρυσόμαλλου Δέρατος. Αναχώρηση για τη Γεωργία 
Σκηνοθεσία: Fr. Schmelzer, Ger. Rekel, Γερμανία, 2009, διάρκεια 43’ με υπότιτλους
Εδώ και χρόνια οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν την αλήθεια που κρύβεται πίσω από το μύθο της αργοναυτικής εκστρατείας. Ο Ιάσωνας, πρίγκιπας της Ιωλκού, και οι 50 αργοναύτες του, ταξίδεψαν μέχρι το τέλος του τότε γνωστού κόσμου, στην Κολχίδα (της σημερινής Γεωργίας στον Εύξεινο Πόντο), αναζητώντας το Χρυσόμαλλο Δέρας.
Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει ότι πίσω από τον αρχαίο μύθο του Χρυσόμαλλου Δέρατος βρίσκεται η πρώτη τεκμηριωμένη εκστρατεία στην ιστορία της ανθρωπότητας, με κινητήρια δύναμη το χρυσό και την απόκτησή του. 
(για μαθητές των Ε’-ΣΤ’ τάξεων)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο