Άλλο ένα δύσκολο καλοκαίρι για τα δάση μας...

Άλλο ένα δύσκολο καλοκαίρι είναι το φετινό για τα δάση της χώρας. Με τους πρώτες καύσωνες οι φωτιές κάνανε την εμφάνιση τους σε Αθήνα, Μεσσηνία, Λακωνία, Σαμοθράκη. 

Χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης έγιναν στάχτη. Εμπρησμός και υψηλές θερμοκρασίες είναι αδιαμφισβήτητα οι αιτίες πρόκλησης των πυρκαγιών. Οι αποδεκατισμένες δασικές υπηρεσίες και οι τεράστιες ελλείψεις στην πυροσβεστική υπηρεσία μήπως είναι και αυτές βασικές αιτίες για τα χιλιάδες στρέμματα που κάηκαν και φέτος;

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Πυροσβεστικό Σώμα σχετίζεται με τα Πυροσβεστικά οχήματα. Παρά το γεγονός ότι διαθέτει γύρω στα 3.000 οχήματα σε πανελλαδικό επίπεδο, εντούτοις ένα μεγάλος αριθμός από αυτά, περίπου το 25% παραμένουν ακινητοποιημένα. Επίσης η έλλειψη πιστώσεων είναι χαρακτηριστικότατη. όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο γεγονός πως οι τόσο οι περιπολίες όσο και το έργο κατάσβεσης των πυρκαγιών δυσχεραίνεται σε μεγάλο βαθμό.

Αναφορικά με τη δασική υπηρεσία, έχει διαπιστωθεί πως αρκετοί δασικοί δρόμοι δεν έχουν καθαριστεί εξαιτίας της έλλειψης ικανού αριθμού δασοφυλάκων. Επίσης, τα ποσά που χορηγούνται στη δασική υπηρεσία, καλύπτουν μόλις το 15% των πραγματικών αναγκών. Παράλληλα, δεν υπάρχουν σύγχρονες και επικαιροποιημένες μελέτες αντιπυρικής προστασίας για τα δάση. Οι διαχειριστικές μελέτες, πλέον, καταρτίζονται μόνο για τη συντήρηση ελάχιστου τμήματος του δασικού οδικού δικτύου και για ελάχιστες αραιώσεις – κλαδεύσεις αριστερά και δεξιά των δασικών δρόμων.

Είναι επιτακτική η ανάγκη της ενίσχυσης της πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας σε όλους τους τομείς. Χιλιάδες στρέμματα δάσους καίγονται κάθε χρόνο με άμεσες επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Του Αντώνη Φαναριώτη, δασολόγου - περιβαλλοντολόγου,  για το InVeria.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο