Ασθένειες που αποτελούν υπόθεση… Ανδρική

Μπορεί ιδίως τώρα το καλοκαίρι οι λοιμώξεις να είναι συχνότερες στις γυναίκες, ωστόσο είναι δυνατό να εμφανιστούν προβλήματα και στον ανδρικό πληθυσμό για τα οποία η αντιμετώπιση έγκειται στην ενημέρωση.

Προστατίτιδα: Πρόκειται για την πιο συχνή ουρολογική πάθηση στους άνδρες. Σε αντίθεση με την υπερτροφία του προστάτη, η προστατίτιδα αφορά κυρίως τους νέους άνδρες. Τα συμπτώματα που μπορεί να δώσει έχουν να κάνουν με τα όργανα που έρχονται σε επικοινωνία με τον προστάτη.

Χωρίς να είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, η χρόνια προστατίτιδα μπορεί να ταλαιπωρεί έναν άντρα για πολύ καιρό. Ο κεντρικός αδένας που βρίσκεται στην περιοχή μπορεί να είναι ο υπεύθυνος για τις δυσλειτουργίες και τις λοιμώξεις που παρουσιάζονται. Τα πρώτα συμπτώματα έρχονται στην ούρηση αλλά και στην αφόδευση με πόνο και τσούξιμο. Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται στα εξής σημεία:

• Προστάτης / περίνεο
• Όσχεο ή και όρχεις
• Πέος
• Ουροδόχο κύστη
• Χαμηλά στην πλάτη Από το ουροποιητικό σύστημα μπορεί να υπάρχει:
• Συχνουρία
• Δυσουρία
• Πόνος κατά την ούρηση ή πόνος που επιδεινώνεται κατά την ούρηση

Τα συμπτώματα υπάρχουν συνήθως για 3 μήνες. Θα πρέπει να αναφέρουμε πως είναι σημαντικό να διαχωρίζεται η νόσος από την προστατοδυνία η οποία είναι μια χρόνια κατάσταση που εμφανίζει τα συμπτώματα της προστατίτιδας, χωρίς όμως στις σχετικές εξετάσεις να ανιχνεύεται κάποιο μικρόβιο, αλλά ούτε και αυξημένα πυοσφαίρια, που είναι ένδειξη λοίμωξης. Kύριο χαρακτηριστικό είναι ο πόνος στο περίνεο, δηλαδή στην περιοχή μεταξύ των όρχεων και του πρωκτού. Εκτιμάται ότι οφείλεται σε μυϊκούς σπασμούς στον προστάτη, που προκαλούν τον πόνο, και σε ψυχογενείς παράγοντες.

Κιρσοκήλη: Είναι η ελικοειδής διάταση των φλεβών του όρχεως και πρόκειται για φλεβική ανεπάρκεια (όπως οι κιρσοί στα πόδια). Συνήθως, πιο συχνά παρατηρείται στον αριστερό όρχι, και αυτό οφείλεται σε ανατομικούς λόγους. Πρόκειται ουσιαστικά για μία κήλη η οποία επηρεάζει τους όρχεις, προκαλώντας την ανάτασή τους και είναι η συχνότερη αιτία υπογονιμότητας. Η θεραπεία της, που τις περισσότερες φορές είναι χειρουργική, μπορεί να βοηθήσει στην ποιότητα του σπέρματος και να σας δώσει μεγάλες πιθανότητες για τεκνοποίηση. 

Ουρολοίμωξη: Η ουρολοίμωξη στους άντρες εκδηλώνεται με συμπτώματα κυστίτιδας και δυσουρίας ή συχνοουρία. Επίσης είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν προβλήματα στην εκσπερμάτιση και γενικά στην επαφή. Τα συμπτώματα μοιάζουν με παρόμοιες αντρικές ασθένειες, γι’ αυτό θα πρέπει η εξέταση ούρων να γίνει προσεκτικά και από έμπειρο προσωπικό. Πριν αναρρώσει ο ασθενής νιώθει ρίγος, μπορεί να ανεβάσει πυρετό και να έχει έντονο περινεϊκό πόνο.

Στυτική δυσλειτουργία: Πολλοί άντρες ανεξάρτητα από την ηλικία αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης. Πρόσφατο ποσοστό ερευνών πάνω στο θέμα έδειξε ότι οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζουν άγχος στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ψυχολογία τους και τη διάθεσή τους. Η αντιμετώπιση που συνίσταται από τους γιατρούς έχει να κάνει με τη βοήθεια της συντρόφου στο μεγαλύτερο μέρος. Υπάρχει και μία φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να δοθεί σε κάποιες περιπτώσεις. Το μόνο σίγουρο στην περίπτωση που κάποιος αντιμετωπίζει στυτική δυσλειτουργία δεν πρέπει να ντρέπεται να απευθυνθεί στον γιατρό.

Γράφει η Δήμητρα Τσιλιμίγκρα, απόφοιτη Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ - Φοιτήτρια Ιατρικής Παν. Πατρών,  για το InVeria.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια


Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο