Μοιράζουν την Καινή Διαθήκη σε Ημαθία, Πέλλα, Κιλκίς - Είναι γνήσια; Δείτε τι πραγματικά ισχύει

Απορία ή προβληματισμό προκάλεσε σε πολλούς Ημαθιώτες ένα "δώρο" που βρήκαν το πρωί της Δευτέρας (13/7) στην πόρτα τους, μία σακούλα που περιείχε ένα αντίτυπο της Καινής Διαθήκης, μεταφρασμένη στη Δημοτική γλώσσα και δύο φυλλάδια.

Για να βάλουμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, ας δούμε τα δεδομένα:
- Το αντίτυπο της Καινής Διαθήκης, μεταφρασμένο στη Δημοτική γλώσσα, είναι της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας και είναι αποδεκτό από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Οπότε, δεν υπάρχει λόγος να το πετάξει κανείς, φοβούμενος πως περιέχει κακοδοξίες.
- Μαζί με το αντίτυπο της Καινής Διαθήκης, διακινούνται και φυλλάδια, ένα που περιγράφει την ιστορία ενός ανθρώπου που παραστράτησε στα νιάτα του και στη συνέχεια "βρήκε το δρόμο του θεού" και ένα που περιέχει φόρμα για συνδρομή σε εκδόσεις της "Ελληνικής Ιεραποστολικής Ένωσης", διαφημίζει κάποια άλλα site και γράφει πάνω το σύμβολο της Πίστης (Το "Πιστεύω"). Σε αυτά τα φυλλάδια, υπάρχει σαφής αναφορά ότι "το πακέτο που προσφέρεται δεν έχει καμία σχέση με Μάρτυρες του Ιεχωβά, Μορμόνους κλτ". 
Εδώ, λοιπόν, κρύβεται η "παγίδα" της παρανόησης. Κάποιος σχετικά αδαής, μπορεί να πιστέψει ότι, εφόσον έχουν το ίδιο "Πιστεύω" (Σύμβολο της Πίστης) και μάλιστα ενθαρρύνουν τον κόσμο "να πηγαίνουν στην εκκλησία της ενορίας/γειτονιάς και να ακούν τον λόγο του Θεού", είναι άνθρωποι που ανήκουν στην ίδια θρησκεία / δόγμα μαζί τους, είναι δηλαδή Ορθόδοξοι.

Φυσικά, δεν είναι έτσι. Η οργάνωση "Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση" είναι προτεσταντικού τύπου ομάδα, έχει έντονη δράση προσηλυτισμού, ενώ ΔΕΝ ανήκει στην Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία (τους λεγόμενους Ευαγγελικούς, εκκλησία των οποίων υπάρχει και στη Βέροια).

- Αν και έγινε με τα παραπάνω ξεκάθαρο πως η δωρεά της Καινής Διαθήκης προέρχεται από ομάδα που θεωρείται από την Ορθόδοξη Εκκλησία αίρεση, αυτό δεν σημαίνει πως το "δώρο" είναι "σατανικό προϊόν". Άλλωστε, με όποια ματιά και αν διαβάσει κανείς το Ευαγγέλιο, το μεγαλειώδες μήνυμά του παραμένει αναλλοίωτο (εφόσον δεν υπάρχουν παρεμβάσεις). Συνεπώς, δεχτείτε αυτό το "δώρο" με ευγνωμοσύνη και δείτε το ως μια καλή ευκαιρία να διαβάσετε (όσοι δεν το έχετε κάνει ήδη) την Καινή Διαθήκη σε μετάφραση, για να γίνει πιο κατανοητή.

- Θα πρέπει, ωστόσο να σημειώσουμε πως γίναμε δέκτες μιας πληροφορίας που, αν ισχύει, είναι θλιβερή. Ζευγάρι αλλοδαπών (πιθανότατα Αμερικανών), που διένειμε τα "δώρα", ερωτηθέν από πολίτη για τον σκοπό τους (μιλώντας στην Αγγλική), ανέφεραν πως βρίσκονται στη Βέροια για να "κηρύξουν το λόγο του Θεού". Δηλαδή, λειτουργούν ως οι Ιεραπόστολοι, που διαδίδουν το Ευαγγέλιο εκεί που δεν έχει διδαχθεί... Αυτό, φυσικά και είναι απαράδεκτο, καθώς - ως γνωστόν - το Ευαγγέλιο κηρύχθηκε στη Βέροια πριν από 1960 χρόνια περίπου, από τον ίδιο τον Απ. Παύλο (και το κήρυγμα αυτό αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων).

Σε σχετική της ανακοίνωση, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναφέρει:

Για μία ακόμη χρονιά, σε συνέχεια προηγούμενων προσηλυτιστικών δραστηριοτήτων της, η νεοπροτεσταντική οργάνωση «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση» προγραμματίζει ευρείας κλίμακας προσηλυτιστική δραστηριότητα, με την ονομασία «Ιησούς του Ναυή 8», κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 8 - 16 Ιουλίου 2015, στους νομούς Κιλκίς, Πέλλας καί Ημαθίας. Η εν λόγω κίνηση, με πρόσχημα τη διανομή της Καινής Διαθήκης, διανέμει ποικίλο υλικό προτεσταντικού χαρακτήρα ασυμβίβαστο προς την Ορθόδοξη Πίστη.
Η «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση», αν και ιδρύθηκε το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα, θεωρεί την Ορθόδοξη Πίστη ως «πνευματικά δεσμά αιώνων», όπως η ίδια έχει δηλώσει στο παρελθόν και ταυτοχρόνως υποστηρίζει, ότι στην πατρίδα μας «επικρατεί πνευματικό σκοτάδι και απιστία».

Υπενθυμίζουμε για μία ακόμη φορά ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ως μέλη του ενός και μοναδικού Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας, δεν έχουν ανάγκη τις διάφορες νεοφανείς αιρετικές κινήσεις, ούτε τους διάφορους αυτοχειροτονημένους «κή-ρυκές» τους από τό εσωτερικό ή το εξωτερικό.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (13/7), η Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ανάρτησε στην ιστοσελίδα της την παρακάτω ανακοίνωση:

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε το φαινόμενο της διανομής Καινής Διαθήκης κατ’ οίκον από την άγνωστη μέχρι τώρα στην περιοχή μας «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση».

Σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ιεράς Συνόδου η παραπάνω Ένωση αποτελεί «νεοπροτεσταντική οργάνωση». Εντούτοις το βιβλίο της Καινής Διαθήκης που μοιράζεται τυγχάνει εγκεκριμένη από την Εκκλησία έκδοση.

Συνεπώς, όποιοι ευσεβείς χριστιανοί έχουν λάβει το πακέτο «Κάθε σπίτι» της Ελληνικής Ιεραποστολικής Ένωσης μπορούν να κρατήσουν την Καινή Διαθήκη αλλά να μην ασχοληθούν με τα φυλλάδια που τη συνοδεύουν, διότι προωθούν προτεσταντικού χαρακτήρα υλικό ασυμβίβαστο με την Ορθόδοξη Πίστη, και ασφαλώς να μην έρθουν σε επικοινωνία με την οργάνωση, διότι σ’ αυτό τον προφανή σκοπό αποβλέπει και η εν λόγω κίνηση.

***

- Εν κατακλείδι: Η εκστρατεία δωρεάς της Καινής Διαθήκης γίνεται από τις 8 έως 16 Ιουλίου 2015, στους νομούς Κιλκίς, Πέλλας και Ημαθίας, από την "Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση", που θεωρείται από την Εκκλησία αιρετική ομάδα. 
Όπως και να έχει, είναι αυτονόητη η ευγένεια απέναντι στους ανθρώπους που μοιράζουν την Καινή Διαθήκη. Εκφράσεις του τύπου "έξω από εδώ αιρετικοί", εν έτει 2015, δεν ταιριάζουν καθόλου! 

Ψύχραιμα, ενημερωνόμαστε από το "δώρο", κρατάμε το χρήσιμο αντίτυπο της Καινής Διαθήκης και αγνοούμε (εφόσον δεν θέλει κάποιος να μάθει κάτι πέρα από την πίστη του) τα φυλλάδια, που δεν έχουν καμία σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία. 

Νίκος Βουδούρης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο