Η θέση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ για όνομα FYROM και μουσουλμάνους Θράκης (βίντεο)

Ρωτήσαμε τους υποψηφίους βουλευτές του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ψηφοδελτίου της Ημαθίας (Βέροια, 10/9), παρουσία των Κατερίνας Μάρκου και Νιόβης Παυλίδου, από τη Θεσσαλονίκη, για τη θέση του κόμματός τους σχετικά με δύο εθνικά θέματα, την ονομασία της ΠΓΔΜ και την μουσουλμανική κοινότητα  της Θράκης, εξειδικεύοντας το ερώτημα στη δράση των μουφτήδων και αν δρουν σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την Άγκυρα.

Αφορμή της ερώτησης του InVeria.gr ήταν οι υπαινιγμοί που άφησε στο χθεσινό debate των πολιτικών αρχηγών ο Π. Καμμένος σε βάρος του Στ. Θεοδωράκη και κρίναμε σκόπιμο, προκειμένου να μην πλανώνται λανθασμένες εντυπώσεις, να μας αναλύσουν τις θέσεις του ΠΟΤΑΜΙΟΥ.

Από τις απαντήσεις που έδωσε η Κ. Μάρκου, καθώς και οι υποψήφιοι Ίλ. Ιωσηφίδου, Θ. Λιόλιος και Τ. Τόλιος, αλλά και η Ν. Παυλίδου, εξάγαμε το εξής συμπέρασμα:

Αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, η κα Μάρκου τόνισε πως πρόκειται για Έλληνες Πολίτες, άλλου θρησκεύματος και τόνισε τα λάθη της Ελληνικής Πολιτείας σε βάρος τους (βλέπε μπάρες στα λεγόμενα "Πομακοχώρια" που υπήρχαν έως τη δεκαετία του '90).

Σχετικά με την δράση των Μουφτήδων υπέρ των συμφερόντων της Τουρκίας, η κα Μάρκου δήλωσε άγνοια για το αν ισχύσει κάτι τέτοιο, επαναλαμβάνοντας τις αδικίες και την περιθωριοποίηση που υπέστησαν τα μέλη της Κοινότητας και τονίζοντας πως, αν θέλουμε να αποκατασταθούν, πρέπει να αλλάξουμε εμείς. Επί του θέματος κανείς άλλος δεν έλαβε θέση.

Σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ (σ.σ.: όπως αναγνωρίζεται το κράτος των Σκοπίων διεθνώς), το ΠΟΤΑΜΙ (ή τουλάχιστον οι υποψήφιοι που μίλησαν, καθώς δεν κατέστη σαφές αν εκφράζουν την επίσημη θέση του κόμματος, παρά την επιμονή μας για αυτή την θέση και μόνο) τάσσεται υπέρ σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό. 

Ωστόσο, το θέμα δεν θεωρείται μείζον, καθώς έχουμε άλλα σημαντικότερα θέματα - κατά το ΠΟΤΑΜΙ πάντα - να επιλύσουμε (Ιλ. Ιωσηφίδου, Ν. Παυλίδου), ενώ η λύση πρέπει να δοθεί μόνο μέσα από Ευρωπαϊκές διεργασίες (Κ. Μάρκου, Θ. Λιόλιος).

Μάλιστα, χαρακτηρίστηκαν αστείες οι ενέργειες των Ελληνικών Αρχών να κολλούν αυτοκόλλητα στις πινακίδες των οχημάτων της γειτονικής χώρας που αναγράφουν τα αρχικά ΜΚ, από τη στιγμή που έχει γίνει πανευρωπαϊκά και παγκόσμια αποδεκτή η ονομασία "Μακεδονία" για το γειτονικό κράτος (Τ. Τόλιος).

Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η αναφορά περί ανοιχτού ενδεχόμενου για "κάποιους καινούργιους ορισμούς εθνικής κυριαρχίας μέσα στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο!" (Ν. Παυλίδου).

Η ερώτηση του Π. Καμμένου στον Στ. Θεοδωράκη χαρακτηρίστηκε "προβοκατόρικη", από τη στιγμή μάλιστα που ο Π. Καμμένος συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου τάσσεται υπέρ του ονόματος "Δημοκρατία της Μακεδονίας" (Ιλ. Ιωσηφίδου)

Δείτε και ακούστε στο παρακάτω βίντεο τις απαντήσεις, όπως ακριβώς ειπώθηκαν:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο