Με την βιβλιπαρουσίαση "Τσόρνοβο - Φυτειά Ημαθίας" ξεκίνησε η Ε' Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού της ΕΜΙΠΗ

Με την παρουσίαση της νέας έκδοσης της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας, του βιβλίου του Δημήτριου Βύζα "Τσόρνοβο - Φυτειά Ημαθίας", ξεκίνησε η Ε' Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που διοργανώνεται από την Ε.Μ.Ι.Π.Η. έως το Σάββατο (3/10) το απόγευμα.
Η βιβλιοπαρουσίαση έγινε στο Αρχοντικό Σαράφογλου, στην οδό Ιεραρχών, στη Βέροια, παρουσία πλήθους κόσμου. Την παρουσίαση και το συντονισμό είχε η αντιπρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η.. Ολυμπία Μπέτσα, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο δικηγόρος και συγγραφέας Γιώργος Λιόλιος και ο δρ. Χρήστος Σκούπρας, Προϊστάμενος Εκ/κών Θεμάτων Δ/νσης Β/θμιας Εκ/σης Ν. Ημαθίας, καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας, Δημήτρης Βύζας. Στην αρχή της εκδήλωσης, απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η., Μανώλης Ξυνάδας.
Μετά την παρουσίαση, ακολούθησε ενδιαφέρον διάλογος, ενώ, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του προέδρου της Τ.Κ. Φυτειάς, η Εταιρεία προγραμματίζει βιβλιοπαρουσίαση τις επόμενες εβδομάδες και στο ορεινό χωριό της Ημαθίας, τόπο καταγωγής του συγγραφέα, αλλά και τόπος όπου εδρεύει, από το 2008, η Ε.Μ.Ι.Π.Η.
Το  βιβλίο του Δ. Βύζα για τη Φυτειά, θα διατίθεται από την Παρασκευή το απόγευμα έως και το Σάββατο το απόγευμα στον 2ο όροφο του Χώρου Τεχνών Βέροιας, όπου θα είναι σε εξέλιξη οι υπόλοιπες εκδηλώσεις της ΕΜΙΠΗ, ενώ από βδομάδα θα υπάρχει διαθέσιμο και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της Βέροιας (περισσότερα στο emiph.blogspot.gr)

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις της E' Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού της ΕΜΙΠΗ (Ημερίδα και Παρουσίαση έργου για τον π. Γεώργιο Πυρουνάκη)

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015
Ώρα 20:00
Χαιρετισμοί

Εναρκτήρια συνεδρίαση
Ομιλητής: Ηλίας Νικολακόπουλος (Ομ. Καθ. Ε.Κ.Π.Α.)
Από τον Εμφύλιο στη Χούντα

Μαρία Χειμωνοπούλου - Ολυμπία Μπέτσα - Αναστασία Ταναμπάση
Η περίοδος από τον Εμφύλιο έως τη Χούντα, στη Βέροια μέσα από κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015
Ώρα 10:00
Α΄ Συνεδρία
Πρόεδρος: Ηλίας Νικολακόπουλος (Ομ. Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.)
10:00 - 10:20: Ευγενία Καβαλάρη (Φιλόλογος) - Οι εκλογές του 1958 στην Ημαθία.
10:20 - 10:40: Αλέκος Χατζηκώστας (Δημοσιογράφος - Συγγραφέας) - Η Ε.Δ.Α. στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Οι διώξεις των Αριστερών συνεχίζονται.
10:40 - 11:00: Δημήτρης Καρασάββας (Ερευνητής) - 1961-1965: Η κοινοβουλευτική περιπέτεια και ο Ιωάννης Παπαδάκης - Στάικος.
11:00 - 11:20: Εμμανουήλ Ξυνάδας (Δρ. Εκκλ. Ιστορίας) - Οι εκλογές "της βίας και της νοθείας" στη Βέροια.
11:20 - 11:40: Συζήτηση
11:40 - 12:00 Διάλειμμα

Β΄ Συνεδρία
Πρόεδρος: Θανάσης Σφήκας (Αν. Καθηγητής Α.Π.Θ.)
12:00 - 12:20: Μαρία Χειμωνοπούλου (Δρ. Αρχαιολογίας) - Η προστασία των μνημείων της Βέροιας στις δεκαετίες '50 και '60 μέχρι και την Μεταπολίτευση.
12:20 - 12:40: Ολυμπία Μπέτσα (Φιλόλογος) - Εμπιστευτική αλληλογραφία νοσοκομείου Βέροιας κατά την περίοδο 1957 – 1974.
12:40 - 13:00 π. Αθανάσιος Βουδούρης (Υπ. Δρ. Ιστορίας) - “Αἱ αἰρέσεις καί αἱ θρησκευτικαί δοξασίαι, ἔστω καί βλακώδεις, καταπολεμούνται διά τῆς διδαχῆς καί διαφωτίσεως”: Χούντα, Ορθόδοξη Εκκλησία και Μάρτυρες του Ιεχωβά, στη Βέροια της επταετούς Δικτατορίας.


Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Ώρα 19:00
Μια άλλη όψη της Εκκλησίας στη Χούντα
Ανοιχτή συζήτηση με αφορμή την παρουσίαση του έργου της Φωτεινής Οικονόμου «π. Γεώργιος Πυρουνάκης. Η θεολογία και το έργο ενός ελεύθερου ανθρώπου» (Χώρος Τεχνών Βέροιας – 2ος Όροφος).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο