Για όλους και για όλα μίλησε ο Θ. Θεοχαρόπουλος στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική του συμμαχία εξαπέλυσε ο Ημαθιώτης βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στην ΚΕ του κόμματος, το Σάββατο (10/10).

«Εμείς δεν παίζουμε το ρόλο του πάγκου. Δεν μας ενδιαφέρει ο ρόλος της ρεζέρβας. Μας ενδιέφερε και μας ενδιαφέρει η συγκρότησης μίας σταθερής κυβέρνησης με προοπτική τετραετίας και προοδευτική και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Δυστυχώς για την χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε και πάλι την ίδια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δεν εξασφαλίζει αυτές τις προϋποθέσεις» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην επιλογή Τσίπρα να κάνει κυβέρνηση με τον κ. Καμμένο, αναρωτήθηκε: «Συγκυβερνά με ένα κόμμα της λαϊκίστικης δεξιάς και ζητά κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων. Αυτό είναι το παράδειγμα του από την Ευρώπη; Διότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις στην ΕΕ έχουν αντίθετη γνώμη. Είναι ακατανόητη η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ για σύμπλευση με ένα κόμμα της λαϊκίστικης δεξιάς. Η πρώτη ημέρα κιόλας της κυβέρνησης δικαίωσε τις ανησυχίες μας. Η τοποθέτηση του Δημήτρη Καμμένου στη θέση υφυπουργού ήταν μια ξεκάθαρη προσβολή προς την κοινωνία».

Αναφερόμενος στο μπόνους των 50 εδρών είπε ότι οφείλει να καταργηθεί άμεσα. «Το πάγιο αίτημα της Αριστεράς για απλή αναλογική είναι πλέον απαίτηση της πλειοψηφίας των ελλήνων πολιτών και είναι πραγματικά κρίμα που μια κυβέρνηση που αυτοαποκαλέστηκε ως 'πρώτη φορά αριστερά' δεν τολμά να προτείνει ξεκάθαρα την καθιέρωση της απλής αναλογικής».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι το κόμμα του και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει τα μέτρα υπερφορολόγησης των αγροτών, το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και την απελευθέρωση των απολύσεων.

Κριτικός και έναντι της ΝΔ υπενθυμίζοντας ότι «η καταστροφική πενταετία 2004-2009 της ΝΔ έφερε την κρίση και τα μνημόνια στην χώρα, ας μην το ξεχνάνε. Αν από την αρχή υπήρχε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και εθνική στρατηγική η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική. Και για αυτό έχουν ευθύνη και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε ότι είναι ένα νέο εγχείρημα με δυσκολίες, «ανηφόρες, στροφές και εμπόδια».

Ωστόσο σημείωσε ότι στη επιτυχία του εγχειρήματος θα συντείνει η ακόμη πιο ισχυρή παρουσία στο εξής του αυτόνομου και κεντρικού ρόλου της ΔΗΜΑΡ στη συνεργασία που ξεκίνησε.

Όλη η ομιλία του Θ. Θεοχαρόπουλου: 

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η χώρα μας παραμένει σε κατάσταση κρίσης. Δεν έχει φανεί η διέξοδος από μια πορεία που υποβαθμίζει το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών και απειλεί την ίδια την επιβίωση ενός ευρέως φάσματος κοινωνικών στρωμάτων. Η χώρα χρειάζεται μια ελπιδοφόρα προοπτική. Υπάρχει ανάγκη ριζικής αλλαγής πολιτικής με παρέμβαση σε όλα τα αίτια που έφεραν τη χώρα στη σημερινή της θέση και παραμένουν ακόμη και σήμερα ανέγγιχτα.

Η σημερινή συγκυρία είναι καθοριστική για την πορεία της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η πλήρης στασιμότητα στην αναπτυξιακή διαδικασία και στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, η διάλυση του παραγωγικού ιστού και η εκτόξευση της ανεργίας απαιτούν υπευθυνότητα. Ωστόσο η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στην κοινωνία. Διότι ούτε κατά την επτάμηνη διακυβέρνησή της αντιμετώπισε κάποιο από τα κρίσιμα προβλήματα της χώρας, αλλά ούτε και στις νέες προγραμματικές της δηλώσεις αποτυπώθηκε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για την χώρα, ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας για να υπερβεί η χώρα την οικονομική και κοινωνική κρίση.

Και όταν λέω ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας, δεν εννοώ να έρθει η κυβέρνηση και τα κόμματα και να υποβάλλουν στους επιχειρηματίες επενδυτικά σχέδια. Αυτό είναι δουλειά των ίδιων των επενδυτών. Δουλειά της κυβέρνησης και των κομμάτων είναι να δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα ώστε και επενδύσεις να γίνονται αλλά και αυτό να μη οδηγεί σε συνθήκες απαξίωσης των συνθηκών εργασίας. Η κυβέρνηση καλείται να δημιουργήσει υγιείς επενδυτικές συνθήκες, εδώ μάλιστα χρειάζεται σχέδιο και βεβαίως να φορολογεί δίκαια και προοδευτικά, να ελέγχει, να μη δημιουργούνται συνθήκες μιας εξαθλιωμένης κοινωνίας. Κυρίως όμως η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει το δικό της σχέδιο για καλύτερα σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια διοίκηση, συγκοινωνίες, εργασιακές σχέσεις. Να ο μείζον πολιτικός σχεδιασμός. Αυτό λείπει από την κυβέρνηση. Το κλειδί για μία προοδευτική πολιτική βρίσκεται στην ανάδειξη της μεγάλης σημασίας που έχει η ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.

Και να το υπενθυμίσουμε: Ο χρόνος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετράει από τον Ιανουάριο. Το κοντέρ δεν μηδενίστηκε. Πριν από είκοσι μέρες το 35% περίπου των ψηφοφόρων ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, κάθε μέρα ηχεί το ίδιο ερώτημα  και γίνεται όλο και πιο επίμονο. Ρωτάει ο πολίτης. Θα κυβερνηθεί η χώρα με σταθερότητα όραμα και σχέδιο για έξοδο από την κρίση ή θα συγκρουσθεί η κυβέρνηση με το φάντασμα της διαχείρισης της καθημερινότητας; Την απάντηση  την δίνει  ο  προϋπολογισμός, που έρχεται. Και είναι αρνητική, είναι απολύτως αρνητική. Ο προϋπολογισμός, κάθε προϋπολογισμός, αφορά μια πολιτική που κρίνει τις πραγματικές διαθέσεις μιας κυβέρνησης. Αν θα γίνουν τομές, μεταρρυθμίσεις, ποια είναι η διαχειριστική της ικανότητα, ποιες οι προοπτικές για το μέλλον. Συμπυκνώνει την κοινωνική και οικονομική της πολιτική. Φαίνεται καθαρά ποιους πλήττει, ποιους ευνοεί, για ποιους πραγματικά νοιάζεται μια κυβέρνηση. Φαίνεται πραγματικά αν θα βρει δουλειά ο άνεργος, αν θα αυξηθεί το εισόδημα του εργαζόμενου. Αν θα υπάρχουν αξιοπρεπείς συντάξεις, αν θα πάμε μπροστά ή θα μείνουμε πίσω ως κοινωνία. Ποιο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης προωθούμε για το μέλλον της χώρας. Μειώνεται η ανεργία; Αυξάνονται τα εισοδήματα; Δημιουργούνται καλύτερες προοπτικές για τη χώρα;

Δυστυχώς το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού διαψεύδει κατηγορηματικά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και δίνει αρνητική απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Προβλέπει μείωση εξαγωγών. Προβλέπει αύξηση του χρέους στο 192,4% του ΑΕΠ. Προβλέπει έμμεσους φόρους 24,8 δις και άμεσους φόρους 19,9 δις ευρώ. Καθιστά ανέφικτη την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής και τη μείωση της ανεργίας, καθώς αναμένεται ύφεση 2,3% για το 2015 και 1,3% για το 2016, προβλέπεται να περιοριστεί η απασχόληση κατά 1,6% φέτος και 1% το 2016 και η ανεργία να αυξηθεί στο 25,4% το 2015 και στο 25,8% το 2016.

Ο Πρωθυπουργός, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, αναφέρθηκε στην συμφωνία, η οποία όμως ήταν προϊόν αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης. Η χώρα έφθασε σε μία κατάσταση με κλειστές τράπεζες και capital controls, σε μία σύνοδο που θα αποφάσιζε την παραμονή στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε. λόγω της πολιτικής και διαπραγματευτικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των ιδεολογικών εμμονών των εταίρων. Και εμείς υπεύθυνα είπαμε ότι από την καταστροφική επιλογή εξόδου από την Ευρωζώνη είναι προτιμότερη η κακή επιλογή μίας επώδυνης συμφωνίας την οποία η κυβέρνηση μόνη της διαπραγματεύθηκε, υπέγραψε και έφερε στο ελληνικό κοινοβούλιο. Και τώρα προχωράει σε μία πολιτική που θα οδηγήσει και πάλι στα ίδια αδιέξοδα. Και φαντάζει πιθανό να μας ζητήσει και πάλι βοήθεια σε λίγους μήνες λόγω των νέων αδιέξοδων.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Εμείς δεν παίζουμε το ρόλο του πάγκου. Δεν μας ενδιαφέρει ο ρόλος της ρεζέρβας. Μας ενδιέφερε και μας ενδιαφέρει η συγκρότησης μίας σταθερής κυβέρνησης με προοπτική τετραετίας και προοδευτική και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Δυστυχώς για την χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε και πάλι την ίδια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δεν εξασφαλίζει αυτές τις προϋποθέσεις.

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα υπερψηφίσει τα οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα μέτρα που προέρχονται από την αδυναμία και σήμερα της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με αποτελεσματικό τρόπο. Η Δημοκρατική Αριστερά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει τα μέτρα υπερφορολόγησης των αγροτών που είναι πέρα και από ότι ισχύει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και αλλοιώνουν τον κοινοτικό ανταγωνισμό και είναι εκτός του κοινοτικού κεκτημένου. Θα καταψηφίσουμε αν έρθει το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ένα μέτρο που ανακοινώθηκε ότι απλώς πάγωσε μέχρι τον προϋπολογισμό χωρίς να ανακοινωθεί καμία ρύθμιση για την αντικατάσταση του. Δεν θα επιτρέψουμε τις ομαδικές απολύσεις που θα είναι η ταφόπλακα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Οφείλουμε να συμβάλουμε στην αλλαγή των παθογενειών που υπήρξαν και υπάρχουν στην χώρα. Να συμβάλλουμε στο τέλος του συστήματος των πελατειακών σχέσεων. Να μπει ένα τέλος στις συντηρητικές πολιτικές και να σταματήσει ο λαϊκισμός από όπου και αν προέρχεται. Να πούμε αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό και κομματικό κόστος.

Είχαμε παλαιότερα το τεχνητό κλίμα ευφορίας, το success story της ΝΔ και του κ. Σαμαρά, έχουμε τώρα το νέο success story του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Η αλήθεια όμως είναι ότι η κυβέρνηση προωθεί ξανά ένα οικονομικό μοντέλο που είναι ανίκανο να παράγει εισοδήματα και θέσεις απασχόλησης. Δεν υπάρχει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο δημιουργίας θέσεων εργασίας και καταπολέμησης της ανεργίας. Αναπαράγονται τα λάθη του παρελθόντος και συνεχίζονται οι ιδεοληπτικές εμμονές και αυταπάτες.

Από την άλλη η ΝΔ προχωρεί σε μία στείρα αντιπολιτευτική πρακτική, αδυνατώντας να διαδραματίσει ακόμη και τον ρόλο που της αναλογεί στο δημοκρατικό σύστημα, τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δίνει αόριστες υποσχέσεις, ακριβώς όπως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και αδυνατεί να ανταποκριθεί με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις στην άμεση ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα και στις ριζικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Η Νέα Δημοκρατία νομίζει ότι ξεχάσαμε τα Ζάππεια; Η καταστροφική πενταετία 2004-2009 της ΝΔ έφερε την κρίση και τα μνημόνια στην χώρα, ας μην το ξεχνάνε. Αν από την αρχή υπήρχε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και εθνική στρατηγική η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική. Και για αυτό έχουν ευθύνη και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Δημοκρατική Αριστερά συμβάλλει στην συγκρότηση ενός ισχυρού μεταρρυθμιστικού προοδευτικού πόλου στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού που έχει ανάγκη ο τόπος και είναι απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές και στους αδιέξοδους λαϊκισμούς στρέφοντας τον άξονα των εξελίξεων σε προοδευτική κατεύθυνση ανακουφίζοντας τους πολίτες. Η Δημοκρατική Αριστερά θα παρουσιάζει προτάσεις και θα αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση. Θα συμβάλει αποφασιστικά, βάσει των ιδρυτικών της αρχών και των ανανεωτικών της ιδεών, στην προώθηση μιας πραγματικά προοδευτικής πολιτικής. Οι προτάσεις της θα είναι συγκεκριμένες και ο λόγος της αιχμηρός. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα επιβεβαιώνει καθημερινά την αντιστοιχία της παρουσίας της με τις ιδέες που επαγγέλλεται. Θα διακρίνεται για την ενότητα των λόγων και των  έργων της.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Τις επόμενες ημέρες θα ξεδιπλωθούν όλες οι ρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν έντονο το στοιχείο της υπερφορολόγησης μια ένδειξη χαρακτηριστική της κυβερνητικής αδυναμίας να περικόψει και να εξορθολογήσει δαπάνες. Επιλέχθηκε δηλαδή η εύκολη λύση των περικοπών και μειώσεων, σε πολλές περιπτώσεις οριζόντιων. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι  επαγγελματίες μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο του Υπουργείου Οικονομικών. Ενώ η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελεί προτεραιότητα και πρέπει να γίνει άμεσα με στόχο ένα φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει επίσης μια προσπάθεια αλλαγής του ασφαλιστικού. Προκειμένου να αποφευχθεί, όπως έγινε και στο παρελθόν, η βίαιη φτωχοποίηση των ανθρώπων της εργασίας και των συνταξιούχων, πρέπει να αξιοποιηθούν οι προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, με στόχο να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και να μην μετατραπεί η σύνταξη όσων μόχθησαν για δεκαετίες ολόκληρες και πλήρωσαν εισφορές σε ένα ελάχιστο επίδομα επιβίωσης.

Επίσης, ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του κυβερνητικού σχεδιασμού αποτελεί η απουσία ενός οργανωμένου και συνεκτικού προγράμματος για την καταπολέμηση της ανεργίας. Και ιδιαιτέρως, της ανεργίας των νέων. Η δική μου γενιά, η νέα γενιά, πλήττεται από την κρίση, φεύγει στο εξωτερικό. Και η σιωπή της κυβέρνησης είναι εκκωφαντική σαν να μην υπάρχει πρόβλημα, σαν το οξύ αυτό πρόβλημα να βαίνει προς επίλυση. Η διατήρηση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας σε επίπεδα ανεκτά και αποδεκτά περνά μόνο μέσα από την εργασία, από τη συμμετοχή των νέων στην παραγωγική διαδικασία.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οι, δεύτερες πλέον, προγραμματικές δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού δεν αντιστοιχούνταν, όπως αναμέναμε, με τη βούληση του εκλογικού σώματος που εδώ και τέσσερις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις τα τρία τελευταία χρόνια, απορρίπτει τις αυτοδυναμίες. Προεκλογικά λέγαμε ότι η λύση είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας και όχι οι αυτοδυναμίες. Η αυτοδυναμία ήταν άλλη μία αυταπάτη που διαψεύστηκε στην κάλπη. Αυτοδύναμη κυβέρνηση τελευταία φορά είχε η χώρα το 2009. Η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών είναι αναγκαία για την αναβάθμιση του πολιτικού μας συστήματος και οφείλει να γίνει άμεσα. Το πάγιο αίτημα της Αριστεράς για απλή αναλογική είναι πλέον απαίτηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και είναι πραγματικά κρίμα που μια κυβέρνηση που αυτοαποκαλέστηκε ως «πρώτη φορά αριστερά» δεν τολμά να προτείνει ξεκάθαρα την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την κατάργηση του Bonus των 50 εδρών! Καλέσαμε τον Πρωθυπουργό στην Βουλή να δεσμευθεί. Δεν το έπραξε. Αρκέστηκε σε  μία γενικόλογη αναφορά. Του ζητήθηκε να την διορθώσει. Δεν το έπραξε. Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ διαπράττουν ένα σοβαρότατο πολιτικό σφάλμα. Αν δεν αποτελεί προτεραιότητά η καθιέρωση της απλής αναλογικής, η νέα κυβέρνηση θα είναι και ιστορικά υπόλογη. Για εμάς, η καθιέρωση της απλής αναλογικής και η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών είναι αναγκαία συνθήκη για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Αλλά δείτε και το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Είναι δυνατόν εννιά μήνες τώρα μια κυβέρνηση με κύριο κορμό κόμμα της αριστεράς να μην έχει σχέδιο; Αντί αυτού τι είδαμε; Κανένα σχέδιο, ιδεοληψίες και αυταπάτες. Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών είναι χαρακτηριστικές αυτών των αντιλήψεων. Το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών δεν είναι μόνο ζήτημα διεκδίκησης χρημάτων, χρειάζεται ο αρμόδιος υπουργός να έχει ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του ζητήματος. Πρέπει να μιλήσει με όλα τα κόμματα και τους φορείς και να αξιοποιήσει κάθε πρόταση. Πρόκειται για διαχείριση κρίσης και η προηγούμενη κυβέρνηση σε αυτούς τους εννιά μήνες αποδείχθηκε εντελώς αναποτελεσματική. Τις προηγούμενες ημέρες έγκαιρα επισκεφθήκαμε ως αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ για το φλέγον ζήτημα και τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και την πλατεία Βικτωρίας, όπου οι πρόσφυγες γίνονται για δεύτερη φορά θύματα των δουλεμπόρων. Δυστυχώς η χώρα έμεινε πολύ πίσω στο ζήτημα αυτό και τώρα φοβάμαι πως  ανοίγει και η πληγή της πολιτικής εκμετάλλευσης από το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Για αυτούς τους λόγους έπρεπε και πρέπει να υπάρχει εθνικό σχέδιο και κινητοποίηση.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουμε στο τι είναι προοδευτικό και τι συντηρητικό. Αυτή η χώρα και αυτός ο λαός υποφέρει από προγράμματα που μετακυλύουν το βάρος της προσαρμογής σ’ εκείνους που δεν έχουν ισχυρά πολιτικά και συνδικαλιστικά ερείσματα για να τους υπερασπιστούν. Συντηρητική είναι η δογματική λιτότητα, όχι όμως και ο σεβασμός των δημοσιονομικών ισορροπιών. Συντηρητική είναι η αποδιάρθρωση του κράτους πρόνοιας όχι όμως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Συντηρητικό είναι να φορτώνεις τα βάρη σε ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες και είναι εξίσου συντηρητικό κάποιες κοινωνικές ομάδες να φορολογούνται με διαφορετικούς συντελεστές για το ίδιο ατομικό εισόδημα.  Προοδευτικό είναι να επιδιώκεις ευρύτερες συναινέσεις αλλά δεν είναι να προτάσσεις τον κρατισμό, να υιοθετείς όλα ανεξαιρέτως τα συντεχνιακά αιτήματα και κυρίως να αντιμετωπίζεις τους πολίτες ως πελάτες. Τελικά και ο συντηρητισμός και ο λαϊκισμός καλλιέργησαν και καλλιεργούν αυταπάτες για επαναφορά στην πρότερη προβληματική κατάσταση και μάλιστα χωρίς δύσκολες αλλαγές.  Στην κρίση μια απάντηση υπάρχει, η προώθηση μιας πραγματικά προοδευτικής πολιτικής. Η Δημοκρατική Αριστερά θα συμβάλλει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση βάσει των ιδρυτικών της αρχών και των ανανεωτικών της ιδεών.

Στην προσπάθεια της υλοποίησης των γενικόλογων στόχων του, ο Πρωθυπουργός ζήτησε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, την κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων, όπως συμβαίνει και στην Ευρώπη. Τοποθετεί άραγε στις προοδευτικές αυτές δυνάμεις το συγκυβερνήτη του, το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων;  Συγκυβερνά με ένα κόμμα της λαϊκίστικης δεξιάς και ζητά κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων. Αυτό είναι το παράδειγμα του από την Ευρώπη; Διότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ε.Ε. έχουν αντίθετη γνώμη. Το έχουμε επισημάνει επανειλημμένα. Η χώρα χρειάζεται άμεσα μία προοδευτική πολιτική που αφενός θα την κρατάει στο ευρώ και αφετέρου μέσω της παραγωγικής ανασυγκρότησης, η οποία είναι και το μόνο ουσιαστικό ισοδύναμο, θα αναδιανέμει με δίκαιο τρόπο τον παραγόμενο και όχι τον «δανειζόμενο» πλούτο. Η χώρα χρειαζόταν και χρειάζεται μια κυβέρνηση σε  προοδευτική  και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Δυστυχώς αυτή που συγκροτήθηκε με τους ΑΝΕΛ δεν είναι. Είναι ακατανόητη η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ για σύμπλευση με ένα κόμμα της λαϊκίστικης δεξιάς. Η πρώτη ημέρα κιόλας της κυβέρνησης δικαίωσε τις ανησυχίες μας. Η τοποθέτηση του Δημήτρη Καμμένου στη θέση υφυπουργού ήταν μια ξεκάθαρη προσβολή προς την κοινωνία. Η αποπομπή του ήταν επιβεβλημένη, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς πρόκειται για το σύμπτωμα ενός βαθύτερου προβλήματος που προέρχεται από την συγκεκριμένη συνεργασία. Χθες μάλιστα Πάνος και Δημήτρης Καμμένος ήταν στην συντροφιά του πρωθυπουργού στην άσκηση Παρμενίων σαν  να μη συνέβη τίποτε. Φαίνεται πως ο εθνικολαϊκισμός του κυβερνητικού εταίρου οδηγεί την  κυβέρνηση  και τον πρωθυπουργό σε μια πορεία που απέχει αρκετά  από τις αρχές της Αριστεράς. Πόσο μάλλον από τις υποσχέσεις για κατάργηση φιεστών με μιλιταριστικό περιεχόμενο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η Δημοκρατική Αριστερά, υλοποιώντας τις αποφάσεις του Συνεδρίου της και βασισμένη στις ιδρυτικές της αρχές, προχώρησε –έχοντας την πολιτική και οργανωτική της αυτονομία- στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που είναι αφετηρία για την διαμόρφωση ενός ισχυρού πόλου του ευρύτερου προοδευτικού χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Στις εκλογές οι πολίτες την επιβράβευσαν.

Η Δημοκρατική Αριστερά συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες ανασύνταξης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Ειδικότερα, η ΔΗΜΑΡ έχοντας ήδη θέσει ως αρχικό και στρατηγικό στόχο της την «ανασύνταξη του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού», αναγνωρίζει την ανάγκη ύπαρξης του χώρου, που  έχει σταθερό μέτωπο απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στον λαϊκισμό.

Η Δημοκρατική Αριστερά προσέρχεται στις διαδικασίες από θέση αυτονομίας και με το σύνολο των προτάσεών της, με τα βασικά ιδεολογικά της προτάγματα, της ανανεωτικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να θυμίσω τι είχαμε πει για το ζήτημα αυτό στις θέσεις του 1ου Συνεδρίου μας τον Απρίλιο του 2011: «αυτή η ευρεία συμπαράταξη δυνάμεων στο πολιτικό πεδίο πρέπει να περιλαμβάνει δυνάμεις της δημοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας, παραμένοντας ανοικτή σε κάθε προοδευτικό πολίτη με θέσεις συμβατές με το σχέδιο αυτό, υπερβαίνοντας το κυρίαρχο πολιτικό στερεότυπο. Η ΔΗΜΑΡ θα εργαστεί για την ανάδειξη αυτής της προοπτικής». Οι θέσεις αυτές σήμερα υλοποιούνται.

Εκεί που κάποιοι είχαν ξεγράψει την Δημοκρατική Αριστερά από τον πολιτικό χάρτη, εκεί που κάποιοι πρότειναν ως πολιτική λύση για το κόμμα να μην κατέβει στις εκλογές, να χάσει την αυτονομία του και να ζητήσει την υπερψήφιση ενός τρίτου κόμματος, εκεί ακριβώς με την Δημοκρατική Συμπαράταξη υπενθυμίσαμε σε πολλούς πως όχι μόνο υπάρχουμε, πως όχι απλά είμαστε ζωντανοί, αλλά και πως σκοπεύουμε για πολύ ακόμη «να ταλαιπωρούμε» το ασθενές και παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα, να το βομβαρδίζουμε με τις προτάσεις, τις ιδέες και τις αξίες της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς. Προτάσεις, ιδέες και αξίες πολύτιμες για την ανανέωση του πολιτικού λόγου, αλλά και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ένα νέο εγχείρημα. Πρόκειται για την συμπαράταξη κομμάτων που δεν προέρχονται από την ίδια μήτρα, δεν είχαν την ίδια ιστορική διαδρομή. Στοχεύουν όμως στην προώθηση ενός προγράμματος προοδευτικής αλλαγής στη χώρα με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Βασικά συστατικά στοιχεία της συμμαχίας αυτής είναι πρώτον η παραμονή της χώρας στο ευρώ και δεύτερον η δέσμευση σε ένα προοδευτικό πολιτικό πρόγραμμα. Διότι η χώρα χρειάζεται την προώθηση ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική με όρους δημοκρατίας και θα την ανασυγκροτεί σε προοδευτική κατεύθυνση μέσα από δημοκρατικές δομικές μεταρρυθμίσεις.

Υπάρχουν δυσκολίες; Ναι υπάρχουν. Υπάρχουν περιχαρακώσεις; Ναι υπάρχουν. Έχουν υπάρξει παραλείψεις; Ναι έχουν υπάρξει. Όμως η προσπάθεια ώστε η Δημοκρατική Συμπαράταξη να αποτελέσει ένα νέο προοδευτικό πόλο είναι η “μεγάλη εικόνα”. Η επιδίωξη για την ανασύνθεση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή. Έχει ανηφόρες, στροφές και εμπόδια. Αφορά όμως τον στόχο για τη δημιουργία ενός μαζικού προοδευτικού ρεύματος της κεντροαριστεράς στη χώρα. Στην όποια κριτική γίνεται προς το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης οφείλουμε να κάνουμε μια απαραίτητη διάκριση. Η κριτική που αφορά την δυσλειτουργία, τα κενά, τις αδυναμίες, τις περιπλοκές ανάμεσα στις δυνάμεις που την απαρτίζουν, είναι καλοδεχούμενη. Εδώ, στην Κεντρική Επιτροπή, με άνεση σήμερα μπορούμε να τα συζητήσουμε. Να γίνουν κριτικές επισημάνσεις. Να διορθώσουμε λάθη. Να διατυπωθούν εναλλακτικές ιδέες. Ευχαρίστως. Η κριτική όμως που αμφισβητεί την ύπαρξη της συμπαράταξης, που αρνείται την αξία και τον ρόλο της και μάλιστα χωρίς “δια ταύτα” δεν αποτελεί χρήσιμη γνώμη. Δεν βοηθάει…

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει μπροστά της ένα μεγάλο καθήκον. Να πετύχει ένα ακόμη πιο μεγάλο και βαθύ άνοιγμα προς εκείνο το τμήμα της κοινωνίας που βλέπει με θετικό μάτι τη συνεργασία των προοδευτικών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων. Σ’ αυτό θα συντείνει η ακόμη πιο ισχυρή παρουσία στο εξής του αυτόνομου και κεντρικού ρόλου της ΔΗΜΑΡ στη συνεργασία που ξεκίνησε. Γι’ αυτό και θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια που ξεκίνησε με αυτές τις εκλογές. Με τη συμμετοχή και τη συστράτευση όλων, απαιτείται να δουλέψουμε για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Αριστεράς και για την επόμενη μέρα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στο πλαίσιο αυτό, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός των ενεργειών μας. Χρειάζεται μια τομή στη συνέχεια της κομματικής δράσης. Πρέπει να υπάρξει εξωστρεφής δράση και στροφή προς την κοινωνία. Για να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες πρέπει να αναβαθμίσουμε τις διαδικασίες παραγωγής πολιτικής.

Ειδικότερα, η Δημοκρατική Αριστερά πρέπει να προχωρήσει στην ανάδειξη συντονιστικών επιτροπών σε όλες τις μεγάλες πόλεις από συσκέψεις μελών και στη δημιουργία οργανωτικού γραφείου. Να διοργανώσει δράσεις και ημερίδες για σημαντικά θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, να είναι συνεχής η προσπάθεια για τη διεύρυνσή της με δυνάμεις από τον προοδευτικό χώρο, της κεντροαριστεράς και της οικολογίας, με αυτοτέλεια πάντα των κομμάτων και των κινήσεων. Σκοπός είναι να ακολουθήσει μια σειρά διαδικασιών, με την ανάδειξη Κεντρικής Συντονιστικής Γραμματείας με αναλογική συμμετοχή κομμάτων και κινήσεων, καθώς και περιφερειακά όργανα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η ΔΗΜΑΡ πρεσβεύει την ανανέωση, το ανανεωτικό πνεύμα στην πολιτική. Για αυτό τον λόγο στόχος μας είναι η εκφώνηση ενός πολιτικού λόγου που θα απευθύνεται σε μαζικότερα ακροατήρια και σε νεότερες γενιές και ηλικίες. Η ανασύνταξη του κόμματος απαιτεί την λήψη αποφάσεων στα όργανα για όλα τα κρίσιμα θέματα χωρίς αμφισημίες και με αποφασιστικότητα. Καταγράφεται η ανάγκη να κινηθούμε με περισσότερη ταχύτητα και ανοικτό ενωτικό πνεύμα για τη συγκρότηση συμμαχιών και τη διαμόρφωση μιας ισχυρής πρότασης στα κοινωνικά  πεδία που θα αποδίδει έργο για τους πολίτες. Το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου είναι τώρα μπροστά μας.

Από εδώ και στο εξής χρειάζεται με ταχύτατο ρυθμό και με συγκροτημένο τρόπο πρέπει να προχωρήσουμε στις αναγκαίες «μεταρρυθμίσεις» στον τρόπο σκέψης, λειτουργίας και δράσης του κόμματος. Να σεβόμαστε τη συλλογικότητα. Να διακρινόμαστε για την ενότητα λόγων και έργων. Η παρέμβασή μας να χαρακτηρίζεται από τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, στο σύνολο των ζητημάτων της κυβερνητικής πολιτικής.

Η Δημοκρατική Αριστερά χρειάζεται υπερβάσεις:

Ενιαία έκφραση που δεν θα καταπιέζει τις διαφοροποιήσεις όμως θα αποτρέπει την εικόνα διάλυσης και συνεχών διαφωνιών. Ναι στην πολυφωνία και στη δυνατότητα διαφοροποίησης, όχι στη απαξίωση της συλλογικής ενιαίας έκφρασης.
Τόλμη στο λόγο και τις προτάσεις πολιτικής. Μόνο αν τολμήσουμε να διατυπώσουμε απόψεις που ενέχουν ενδεχομένως πολιτικό κόστος, μόνο αν καταφέρουμε να ξαναβρεθούμε με τους πολίτες που περιμένουν από εμάς τολμηρές τοποθετήσεις μπορούμε να ελπίζουμε.
Ανανέωση και στα πρόσωπα και στις πολιτικές. Νέα πρόσωπά, νέες πολιτικές, νέες προσεγγίσεις απαλλαγμένες από ιδεοληψίες και κατάλοιπα των περασμένων δεκαετιών.
Ανοιχτοί σε συμμαχίες και συνεργασίες. Η Δημοκρατική Αριστερά ήταν και παραμένει κόμμα των συνεργασιών και των ευρύτερων συναινέσεων. Περισσότερη προσπάθεια και εγρήγορση, ευρύτητα πνεύματος και συνεχής και επίμονη συνεργατική διάθεση.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οι πολιτικές εξελίξεις και τα πολιτικά δρώμενα της χώρας δείχνουν ότι ο ρόλος της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι σημαντικός στις συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας. Σας καλώ λοιπόν να κάνουμε το τολμηρό βήμα προς τα μπροστά με βάση τις αρχές της ανανεωτικής αριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Το βήμα προς μία προοδευτική πολιτική και όχι προς την συντήρηση κατεστημένων δομών. Για να γίνει όμως το βήμα αυτό προς τις νέες πολιτικές χρειάζεται να τις στηρίξουμε όλοι ενεργά. Και είμαι πεπεισμένος ότι θα το πράξουμε.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η Δημοκρατική Αριστερά, δύναμη ευθύνης και αλλαγής, είναι παρούσα στην πολιτική ζωή του τόπου.

Έχει να προσφέρει και θα προσφέρει...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο