Γιατί δεν παρέστη εκπρόσωπος της ΠΕ Ημαθίας στη συνάντηση για το Τελωνείο;

Σε συνέχεια του χθεσινού ρεπορτάζ του InVeria.gr για την επίσκεψη αντιπροσωπείας από την Ημαθία στον αν. Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, με πρωτοβουλία του Δήμου Βέροιας (δείτε εδώ) και αναφορικά με το ερώτημα που θέσαμε για την μη εκπροσώπηση (δια φυσικής παρουσίας) κάποιου αιρετού μέλους ή στελέχους από την Π.Ε. Ημαθίας, πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης εκπροσωπούσε στη συνάντηση το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ημαθίας, Α' και Β' βαθμού.

Δηλαδή, την Π.Ε. Ημαθίας (για την οποία ρωτήσαμε) και τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Βέροιας, κάτι που εξαρχής ανέφερε ο Κώστας Βοργιαζίδης στη συνάντηση με τον αν. Υπουργό. 

Τώρα, αν καλώς ή κακώς δεν μετέβη κάποιος από την ΠΕ Ημαθίας (όχι απαραίτητα ο Αντιπεριφερειάρχης), η οποία κατέχει το 51% των μετοχών της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε., στην κυριότητα της οποίας είναι οι εγκαταστάσεις της Αγοράς της Κουλούρας, όπου γίνεται προσπάθεια να εγκατασταθεί το Τελωνείο, είναι άλλο θέμα.

Για την ιστορία, η Π.Ε. Ημαθίας (πρώην Νομαρχία) κατέχει το 51%, ο Δήμος Βέροιας το 25% και η υπό εκκαθάριση ΕΑΣ Βέροιας, το 24%.

Όπως και να έχει, η νεότερη πληροφόρηση απαντά μεν στο ερώτημά μας για την απουσία της Π.Ε. Ημαθίας, αλλά δεν δικαιολογεί την απουσία του πλειοψηφούντος μετόχου της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε. , της Π.Ε. Ημαθίας, καθώς θεωρούμε πως έπρεπε να υπάρχει κάποιος εκπρόσωπος, αιρετός ή υπηρεσιακός, για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους.

Οι κοινοί αγώνες πρέπει όντως να είναι "κοινοί" και μαζικοί. Εδώ που τα λέμε, οι βουλευτές που παρέστησαν στη συνάντηση, μόνο ως... επικουρικοί μπορούν να θεωρηθούν στην παρούσα φάση, καθώς δεν έχουν τίποτα ουσιαστικό να προσφέρουν, πέρα από την... πολιτική τους "σοφία". Θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να κάνουν τις "διασυνδέσεις" με τον Υπουργό, ώστε να δεχτεί αντιπροσωπεία από την Ημαθία, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό και το ραντεβού το έκλεισε ο Δήμος Βέροιας, δια του Δημοτικού Συμβούλου - εφοριακού, Γιώργου Κάκαρη. Μάλιστα, παρέστησαν (από... σπόντα, όπως μαθαίνουμε) και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας.

Αυτοί που έχουν να προσφέρουν στην όλη συζήτηση - διεργασίες. είναι οι μέτοχοι της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε., που προτίθενται να παραχωρήσουν το χώρο και οι ιδιώτες - επιχειρηματίες, μέλη του Επιμελητηρίου Ημαθίας, που κάνουν προσπάθειες για την χρηματοδότηση της αποκατάστασης της "Αγοράς της Κουλούρας".

Άλλωστε, υπάρχει ήδη εκπεφρασμένη η καταρχήν βούληση για να συζητηθεί σοβαρά το θέμα της εγκατάστασης του Τελωνείου στην Κουλούρα, αν ο χώρος είναι έτοιμος και αν τελικά αποφασιστεί η συγχώνευση των τριών Τελωνείων, Βέροιας, Πιερίας, Σκύδρας, καθώς είναι σε εξέλιξη ο γενικός σχεδιασμός για την νέα δομή των τελωνείων της χώρας.

Όσον αφορά το... δια ταύτα της συνάντησης, θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν υπήρξε κάποιο απτό αποτέλεσμα, ωστόσο ο αν. Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, έγινε για ακόμη μία φορά κοινωνός της κατάστασης, ενώ ο ίδιος τόνισε πως δεν έχει αποφασιστεί η τελική μορφή της όποιας αναδιοργάνωσης των τελωνείων της χώρας.
Με λίγα λόγια, ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα συγχωνευτούν τελωνεία, αν θα παραμείνουν στα υφιστάμενα τελωνεία κάποια γραφεία εξυπηρέτησης των επαγγελματιών (κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε με τις συγχωνεύσεις των ΔΟΥ, εντός των νομών) ή αν, τελικά, αποφασιστεί πλήρης συγχώνευση και κατάργηση τελωνείων. Πάντως, παραμένει κύριος στόχος η εξοικονόμηση πόρων από μισθώματα, μείωση λειτουργικών εξόδων και, παράλληλα, προσπάθεια για ενδυνάμωση των υπηρεσιών των τελωνείων...

Νίκος Βουδούρης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο