Οδηγίες - μέτρα προστασίας από την ΠΥ Βέροιας για χιονοπτώσεις, παγετό, πυρκαγιές σε τζάκια και πλημμύρες

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Βέροιας στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτών εν όψει της χειμερινής περιόδου, εφιστά την προσοχή των πολιτών και ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ να λαμβάνονται μέτρα αυτοπροστασίας κατά τις μετακινήσεις των.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε ή να ταξιδέψετε με Ι.Χ. αυτοκίνητο
1. Ενημερωθείτε για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου και λάβετε υπ’ όψιν ανάλογα με τον προορισμό του ταξιδιού ή της μετακίνησης το ΕΙΔΟΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι - παγετό - έντονη βροχόπτωση - ομίχλη -χαλάζι κλπ.)
2.- Να προγραμματίσετε το ταξίδι ή την μετακίνησή σας έτσι ώστε να μην συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
3.- Να λαμβάνετε σοβαρά υπ’ όψιν τα Δελτία Καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις οδηγίες της Τροχαίας και των άλλων Κρατικών Υπηρεσιών (Νομαρχίας-Τμήμα ΠΣΕΑ, Δήμους, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας).
4. - Να έχετε πάντα στο αυτοκίνητό σας αντιολισθητικές αλυσίδες( τις οποίες θα γνωρίζετε τον τρόπο  τοποθέτησής τους )  και τον απαραίτητο εξοπλισμό  (αδιάβροχα, ομπρέλες, μπότες, φακό, μπαταρίες, πυροσβεστήρα, κινητό τηλέφωνο  με φορτιστή κ λ π.) και κιτίο πρώτων βοηθειών. 

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζοί εντός πόλεων ή Οικισμών
Όταν μετακινείστε πεζοί φορέστε κατάλληλα παπούτσια ,να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για αποφυγή τραυματισμού λόγω ολισθηρότητας δρόμων ή πεζοδρομίων ή πτώση αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή πτώση χαλαζιού.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ – ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ
Ενέργειες που πρέπει να γίνουν πριν από χιονόπτωση – χιονοθύελλα.
 Εάν κατοικείτε σε περιοχή που έχει πρόβλημα χιονόπτωσης θα πρέπει:
-Να προμηθευτείτε για αρκετές ημέρες με υλικά θέρμανσης, ξύλα ή πετρέλαιο θέρμανσης (αφορά κυρίως  όσους κατοικούν σε ορεινούς οικισμούς) και τρόφιμα.
-Εάν διαμένετε σε δύσβατες περιοχές, να έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό για καθαρισμό του χιονιού (π.χ. φτυάρι φακό, μπαταρίες κλπ.) καθώς και κινητό  τηλέφωνο για επικοινωνία όταν παραστεί ανάγκη.
-Οι Κτηνοτρόφοι να εφοδιάζονται έγκαιρα με τις απαραίτητες ζωοτροφές

Ενέργειες κατά την διάρκεια της χιονόπτωσης – χιονοθύελλας.
Αν βρίσκεσθε σε εξωτερικό χώρο.
-Οδηγηθείτε σε ασφαλές μέρος χωρίς φαινόμενα έντονης χιονόπτωσης.
-Μην εκτίθεσθε σε χιονοθύελλα.
-Σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις  μετακινήσεις.       
-Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθείτε με Ι.Χ. αυτοκίνητο χρησιμοποιείτε αντιολισθητικές αλυσίδες.
-Εάν πρόκειται να μετακινηθείτε στην πόλη χρησιμοποιείτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όχι το Ι.Χ. αυτοκίνητο

Αν βρίσκεστε εντός αυτοκινήτου.
-Αλλάξτε πορεία αν υπάρχει έντονη χιονόπτωση – χιονοθύελλα.
-Αποφύγετε να οδηγείτε σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
-Αν το αυτοκίνητο ακινητοποιηθεί μείνετε σε αυτό, ανάβετε την μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για να σας εντοπίσουν οι διασωστικές ομάδες.

ΣΕ  ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ  ΠΑΓΕΤΟΥ
Σε περιοχές όπου επικρατεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη Προσοχή:
- Στις μετακινήσεις: Ειδικότερα όταν πρόκειται να μετακινηθείτε με Ι.Χ.  αυτοκίνητο ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και φέρετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες.
-Όταν μετακινείσθε πεζοί φορέστε κατάλληλα παπούτσια και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή τραυματισμών λόγω  ολισθηρότητας των οδών ή των πεζοδρομίων κλπ.

Στα δίκτυα ύδρευσης οικιών και επαγγελματικών χώρων λόγω των  χαμηλών θερμοκρασιών υπάρχει περίπτωση να παγώσουν οι σωλήνες  ύδρευσης και να σπάσουν. Σ΄  αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται να  αφήνετε μία βρύση ανοιχτή ώστε η ροή να εμποδίζει  την παγοποίηση ή  αφού κλείσετε την κεντρική παροχή να αδειάσετε το δίκτυο. 

ΓΕΝΙΚΕΣ  ΟΔΗΓΙΕΣ
- Να διατηρείτε το σπίτι σας ζεστό και παραμείνετε σ’ αυτό όσο είναι δυνατόν.
- Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω με την κακοκαιρία.
- Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια..
- Ελέγξατε το δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού σας και  τον ηλιακό θερμοσίφωνα (σωλήνες – υαλοπίνακες).-
- Κουνήστε τα δέντρα της αυλής σας, αλλά και αυτά που βρίσκονται  στο πεζοδρόμια μπροστά από το σπίτι σας, προκειμένου να πέσει το  χιόνι και να μη σπάσουν εξ αιτίας της υπερφόρτωσης.  Ας  έχουμε υπόψη μας ότι και αυτά τα δέντρα είναι και δικά μας.
-Ελέγξατε τις καμινάδες των τζακιών του σπιτιού σας για τυχόν ρωγμές και επισκευάσατε κατάλληλα αυτές αν υπάρχουν. 
-Καθαρίστε τις καμινάδες πριν την έναρξη λειτουργίας του τζακιού για την χειμερινή περίοδο που έρχεται.
-Όταν κατασκευάζονται τζάκια να υπάρχει η δέουσα προσοχή από τους τεχνίτες και να αποφεύγεται η επαφή μεταλλικών στοιχείων με ξύλινα η άλλα μονωτικά υλικά (πολυουρεθάνες) προς αποφυγή 
  υπερθέρμανσης αυτών και ενδεχόμενη ανάφλεξή τους.
-Έχετε υπόψη ότι αρκετές ζημιές σε σπίτια από τζάκια, έχουν γίνει λόγω κακοτεχνίας στην κατασκευή τους.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών εξαιτίας πλημμυρικών  φαινομένων έχετε υπόψη σας ότι   η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει άντληση υδάτων (όχι λύματα ή νερά που περιέχουν πετρελαιοειδή ) από πλημυρισμένους χώρους, μόνο στην περίπτωση που η στάθμη του  νερού προς άντληση είναι άνω των 15 εκατοστών περίπου και τούτο διότι αν η στάθμη είναι μικρότερου ύψους η αντλία ρουφά αέρα και δεν λειτουργεί.

Στις περιπτώσεις αυτές οι πολίτες θα πρέπει μόνοι τους να βγάλουν τα νερά εκτός και αν  φροντίσουν από τώρα να κατασκευάσουν φρεάτιο διαστάσεων 50εκχ 50εκ χ 50εκ, το οποίο θα είναι προσβάσιμο στους πυροσβέστες, οπότε τότε θα καταστεί εφικτή η  άντληση.
Επίσης θα πρέπει όλοι όσοι έχουν διαπιστώσει ότι έχουν πλημμυρίσει κάποια φορά να πάρουν  τα απαραίτητα μέτρα να μην επαναληφθεί το φαινόμενο. 

Ο   Διοικητής
Αλέξανδρος Σ. Κουβακάς
Επιπυραγός

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο