Βιβλιοπαρουσίαση: «Το βιβλίο της Ευδοκίας» της Θεοδώρας Τζόκα (Βέροια, 25/11)

Η Δημοτική βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου» της ΚΕΠΑ και το βιβλιοπωλείο «Ηλιοτρόπιο» και οι εκδόσεις Λιβάνη  σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Θεοδώρας Τζόκα με τον τίτλο «Το βιβλίο της Ευδοκίας» την  Τετάρτη  25 Νοεμβρίου στις  7:00 μ.μ. στην αίθουσα της Δημοτικής βιβλιοθήκης «Θ. Ζωγιοπούλου

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Βούλα Κοτσάλου (Βιβλιοθηκονόμος - υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης )

Καλεσμένη μας η συγγραφέας Θεοδώρα Τζόκα που θα συνομιλήσει με το κοινό της για το νέο της βιβλίο 

Πληροφορίες: Δημοτική Βιβλιοθήκη "Θ. Ζωγιοπούλου"  Ζωγιοπούλου 5, 23310-24879
Βιβλιοπωλείο «Ηλιοτρόπιο», Τρεμπεσίνας 12, τηλ. 23310-24672-

Είσοδος Ελεύθερη


Το «Τετράδιο της Ευδοκίας» - Περιγραφή

Τη μάνα μου τη λέγανε Ευδοκία κι αυτή είναι η ιστορία της καθώς και η ιστορία των ανθρώπων που την πλαισίωναν στο τόσο σύντομο αλλά και τόσο τραγικό πέρασμά της από τον κόσμο. Αν μου ζητούσατε να περιγράψω το βλέμμα της μάνας μου με μία μόνο λέξη, αυτή που αβίαστα έρχεται στο νου μου είναι η λέξη «αντάρα». Έτσι τη θυμάμαι, ως μια μεσογειακή λυγερόκορμη καλλονή, με βλέμμα θεοσκότεινο, ανταριασμένο σαν την γκριζόμαυρη θάλασσα που μας ταξίδεψε στην Αμερική το φθινόπωρο του 1950. 

Φεύγοντας, άφηνε πίσω της τα πάντα: τη μάνα της, τα δύο αδέρφια της, το σπίτι της και μια χώρα ρημαγμένη και εξαθλιωμένη από έναν παγκόσμιο πόλεμο και μια εμφύλια σύρραξη χειρότερη από τη φασιστική λαίλαπα που σάρωσε όλη την Ευρώπη. Ακολούθησε το πεπρωμένο της, που ζητούσε εκδίκηση. 

Σύντομα οι πρώτες θύελλες των ανέμων που σπάρθηκαν στην Ελλάδα θα ξεσπάσουν στη Γη της Επαγγελίας, απαιτώντας αιματηρές ανθρωποθυσίες για να κοπάσει η οργή τους και να επέλθει η νηνεμία. 

Όταν η Ευδοκία παντρεύτηκε τον Αριστείδη, κανείς στο χωριό δεν μπορούσε να πιστέψει πως ένα κορίτσι μόλις δεκαεννιά χρονών κι από το γάργαρο νερό γαργαρότερο δόθηκε στο μαυραγορίτη Αριστείδη. 

Η αλήθεια, όμως, είναι πως η μάνα μου συναίνεσε σ’ αυτή την παράταιρη ένωση. Όταν κάποτε, μικρό κοριτσάκι και γεμάτο περιέργεια όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας μου, τη ρώτησα αν αγαπούσε τον μπαμπά, εκείνη είχε πει ένα ξερό «όχι», κι όταν επέμεινα να μάθω γιατί τότε τον παντρεύτηκε, αρκέστηκε σε ένα εξίσου ξερό «έτσι». 

Είχα την εντύπωση πως πίσω από αυτή τη λακωνική απάντηση κρυβόταν μια μεγάλη ιστορία που δεν ήθελε να τη μοιραστεί με κανέναν.

Θεοδώρα Τζόκα – βιογραφικό σημείωμα

Η Θεοδώρα Τζόκα γεννήθηκε στην Ελλάδα και μεγάλωσε στη Βοστόνη των ΗΠΑ όπου οι γονείς της μετανάστευσαν από ένα φτωχό ορεινό της Δυτικής Μακεδονίας. Φεύγοντας, οι γονείς της πήραν μαζί τους, μια χούφτα χώμα από την αυλή τους και δύο μεγάλα όνειρα. Το πρώτο ήταν να γυρίσουν μια μέρα στην πατρίδα τους. Το δεύτερο ήταν να "μάθουν γράμματα" οι τέσσερις κόρες τους. Όπως κι έγινε. 
Η Θεοδώρα σπούδασε Αγγλική φιλολογία στο ΑΠΘ και σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη. Όταν δεν γράφει, διδάσκει Αγγλικά στον δημόσιο τομέα κι ασχολείται με μεταφράσεις. Άρθρα, ποιήματα και διηγήματα της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά Free Press έντυπα καθώς και στο διαδίκτυο. Παρουσιάσθηκε στις εκδόσεις με το  «Παρελθόν φυγείν αδύνατον», ενώ το «Τετράδιο της Ευδοκίας» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της.

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο