Πολίτες ζητούν την ψηφιοποίηση του πολεοδομικού αρχείου της Βέροιας

Την ψηφιοποίηση του πολεοδομικού αρχείου της Βέροιας ζητούν πολίτες, με σχετική αίτηση για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, θέμα που συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας (18/4).

Εκ μέρους των πολιτών που ζήτησαν την εισήγηση του θέματος μίλησε ο Νίκος Χατζηευστρατίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα και στα οφέλη - γραφειοκρατικά και ιστορικά - που θα είχε η ψηφιοποίηση, προτείνοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει, με την συμμετοχή ιδιωτικών επιχειρήσεων της περιοχής, με την μορφή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Από την πλευρά του Δήμου, ο αντιδήμαρχος επί της Πολεδομίας, Θανάσης Σιδηρόπουλος, αναφέρθηκε σε μία σειρά ζητημάτων που εμποδίζουν την υλοποίηση αυτής της πρότασης, τεχνικά και νομικά, αλλά κυρίως οικονομικά, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι σημαντικό να υπάρχει ψηφιοποιημένο ένα τέτοιο αρχείο, το όποιο, όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων θα παρουσίαζε την ιστορία της πόλης, μέσα από μία άλλη σκοπιά.

Καίριο ερώτημα επί του συζητούμενου θέματος έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Σιακαβάρας, ο οποίος ρώτησε με ποιον τρόπο διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και αν ο καθένας θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών.

Επ' αυτού, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Σιδηρόπουλος τόνισε πως υπάρχει νομικό καθεστώς που προβλέπει ποιος έχει πρόσβαση σε τέτοια αρχεία, είτε ηλεκτρονικά ή έντυπα, δηλαδή, θα πρέπει να υπάρχει έννομο συμφέρον κλπ.

Πάντως, κατά την εξέλιξη της συζήτησης, αν και εκφράστηκαν αντιρρήσεις σχετικά με το πως και ποιος θα κάνει την ψηφιοποίηση του αρχείου της πολεοδομίας, ήταν κοινή παραδοχή η αναγκαιότητα της ψηφιοποίησης, αλλά όχι της ιδιωτικοποίησης του αρχείου... Δηλαδή, να ανατεθεί - έστω και σε ιδιώτες - η ψηφιοποίηση, αλλά την διαχείριση να την έχει ο Δήμος και μόνον αυτός.

Ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης τόνισε πως διαφωνεί με την πρόταση των πολιτών, κυρίως στο σκέλος της διαχείρισης, ενώ τόνισε πως η ψηφιοποίηση θα συνεχιστεί με τις δυνατότητες που έχει ο Δήμος κατά καιρούς, όπως με τους εργαζόμενους της 5μηνης Κοινωφελούς Απασχόλησης. 

Από την άλλη πλευρά, ο Αντώνης Μαρκούλης τόνισε πως, παρά τις διαφωνίες, μπορεί να διαμορφωθεί η πρόταση των πολιτών, αλλά εν πάση περιπτώσει να γίνει η ψηφιοποίηση. Μάλιστα, πρότεινε να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα στην υλοποίηση του έργου και αν δεν τα καταφέρει ο Δήμος, να εξεταστεί η ανάθεση σε ιδιώτες.

Πάντως, όπως ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος, τα τελευταία χρόνια του αρχείο ψηφιοποιείται για τις νέες άδειες, ενώ γίνεται ήδη - όπως προαναφέρθηκε - και για τα παλαιότερα αρχεία και εάν ανοίξει πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ, θα προσπαθήσουν να εντάξουν εκεί την ψηφιοποίηση.

Τελικά, στην ψηφοφορία επί της πρότασης των 25 πολιτών για την ψηφιοποίηση, μόνο 3 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ και οι υπόλοιποι κατά ή "λευκό".

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο